העולם דורש צדק חברתי: המחאה עברה לאירופה
מדינות אירופה מתמודדות עם משבר החובות בקיצוצים נרחבים, אך הצעירים לא מקבלים את הצעדים הללו. עשרות אלפים ברחבי אירופה יצאו לרחובות בדרישה לכלכלה הוגנת יותר: אסאנג' הצטרף למפגינים בלונדון, ברומא ניפצו חלונות ראווה ושרפו דגלים
המחאה החברתית היא כבר מחאה עולמית. בנוסח ההפגנות בישראל, בספרד ותנועת "לכבוש את וול סטריט" בארצות הברית, מפגינים רבים המכנים את עצמם "הזועמים" צועדים הערב (שבת) בערים מרכזיות ברחבי אירופה. על הכוונת: השחיתות, השיטה הקפיטליסטית והקיצוצים העמוקים בתקציבי מדינותיהם - שנהפכו לתו תקן עולמי זה מכבר.
המחאה החברתית - גירסת ארה"ב:
- מחאת וול סטריט: 100 מפגינים נעצרו בבוסטון
- ההפגנות הגיעו לוושינגטון: "אובמה, צא לבירה
מחאת אוהלים בלי חזיות מול וול סטריט
בבירת פורטוגל, ליסבון, צעדו כ-50 אלף איש נגד דרישות קרן המטבע הבינלאומית וצעקו: "קרן המטבע החוצה!". בפרנקפורט, הבירה הכלכלית של אירופה, מחו כ-5,000 בני אדם מול הבנק האירופי המרכזי. בלונדון, כמה מאות מפגינים צעדו מכנסיית סנט פול לכיוון הבורסה, שנמצאת בסמוך. בבירת בוסניה, סראייבו, מאות פעילים יצאו לרחובות כשבידיהם תמונות של צ'ה גווארה ודגלים קומוניסטיים ישנים, שעליהם נכתב: "מוות לקפיטליזם, חופש לעם".
דמות מוכרת שהגיעה לתמוך במפגינים הבריטים הוא מייסד אתר ההדלפות "ויקיליקס", ג'וליאן אסאנג', שכעת נלחם בניסיון להסגירו לשבדיה, שם תלויים נגדו חשדות באונס וביצוע מעשים מגונים בשתי נשים.
רומא: אלפים הפגינו, מעטים הציתו
למרות כל המחאות הללו, ללא ספק גולת הכותרת של הזירה האירופית היא רומא. המשטרה נערכה להגעתם של לא פחות מ-100 אלף בני אדם ופרסה 1,500 שוטרים ברחובות. ואכן, עשרות אלפים יצאו למחות נגד המצב הכלכלי בדרישה לצדק חברתי.
עם זאת, ההפגנה הזאת לא דמתה למקבילותיה בישראל בכך שאנשיה לא שמרו על הסדר הציבורי. קבוצה קטנה של מתפרעים יצאה מבין שורות המפגינים הרבים, ניפצה חלונות ראווה של חנויות והציתה מכוניות.
המשטרה הגיבה בירי גז מדמיע והשתמשה בתותח מים כדי לפזר את המתפרעים באזור הקולוסאום. לדברי עדי ראייה, אלה שאחראים אלימות עם כמה עשרות רעולי פנים הידועים כ"גוש השחור", שחדרו לשורות המפגינים. לפחות אדם אחד נפצע ונלקח לטיפול בבית חולים.
סוכנות הידיעות הרשמית של איטליה דיווחה כי כמה מפגינים פרצו למשרדים השייכים למשרד ההגנה האיטלקי וזרעו בהם הרס. זמן לא רב אחר כך כבר אפשר היה להבחין בעשן שחור היתמר מעל מרכז הבירה האיטלקית.
כמו כן, המתרפעים תקפו צוותי טלוויזיה ושרפו את דגלי איטליה והאיחוד האירופי. קבוצה אחרת של מפגינים, שראתה את מה ש"אחיהם למחאה" עושים החליטה לעשות מעשה, ואנשיה החלו לצעוק עליהם ולהשליך עליהם בקבוקים. מוחים אחרים ברחו מהמקום, בשל גילויי האלימות.
ההפגנה ההמונית היא רק שיאו של שבוע מחאה חברתית באיטליה. "הזועמים" האיטלקים חנו בימים האחרונים מחוץ למשרדי הממשלה ולאתרים אחרים. היום אמר ראש הבנק המרכזי של איטליה, מריו דראגי, שיעמוד בראש הבנק המרכזי של אירופה בעוד שבועיים, כי "הצעירים חשים מורת רוח בצדק". עם זאת, הוא קרא להם לדאוג שמחאתם "לא תתנוון".
למרות הבולטות של המחאה האיטלקית, אסור לשכוח כי הדגם להפגנות האירופיות היא ספרד, שם קיימת תנועת מחאה פעילה וקולנית כבר ממאי. בהתאם, לא פחות משישה מצעדים צפויים לצאת מנקודות שונות במדריד ולהתכנס בכיכר "פוארטה דל סול".
בנוסף, קבוצה של כ-100 סופרים מוכרים, בהם סלמאן רושדי וניל גיימן וזוכי פרסי פוליצר ג'ינפר איגן ומייקל קנינגהם, חתמו על עצמו אינטרנטית שהביעה תמיכה בכל התנועות המחאה הללו ברחבי העולם.
"אין כאן מנהיגים"
הערב גם מתקיים ברחבת מוזיאון תל אביב אירוע חברתי, במקביל לכמה מוקדים רחבי הארץ באותה השעה.
ברחבת מוזיאון תל-אביב מתקיימים שישה מעגלי שיח עם דוקטורים ופרופסורים והוקמו מתחמי הפעלה, שבהם מתחמים לרשתות החברתיות, גריפטי ואומנות, ילדים ו"סוכת מצפון".
ב-19:30 תתקיים במוזיאון "אסיפת עם", שבה הנוכחים ברחבת המוזיאון ידברו על נושאים חברתיים. האסיפה תשודר בווידיאו בשידור חי לחו"ל, למקומות שבהם נערכות אסיפות דומות.
אחד ממארגני האירוע אמר ל-ynet: "יצרנו צורה כדי שהקהל ייצוק בה תוכן. לכן אין כאן מנהיגים ".