במקום תרופה: 10 מזונות העל שמגינים ממחלות
הטבע יצר עבורנו את כל המזונות הכי טובים לגוף, אבל אנחנו בחרנו באוכל מתועש ומעובד שגורם לנו לחלות. לפני שמגיעים לטיפול תרופתי, שלבו בתפריט היומי את עשרת המאכלים שמורידים כולסטרול, מאזנים את הסוכר בדם ומונעים סרטן
"יהיו מזונותיך לתרופותיך" אמר אבי הרפואה היפוקרטס, וכיום אמרתו זוכה לתוקף מחודש בתרבות השפע שמביאה עמה שלל מחלות ובעיות הקשורות לתזונה לקויה ולחוסר בפעילות גופנית.
רוצים לדעת עוד? בקרו בערוץ הכולסטרול שלנו
כתבות קודמות של אלעז יוסף:
- בדיאטה? 10 מזונות שיעזרו לכם לרזות מהר יותר
- התחלה טהורה: מדריך לניקוי הגוף מרעלים
- עוזר לכאב אוזניים, מסייע בעצירות: בריאות בדבש
במזונות שאנו אוכלים מצוי כוח החיים - לפי הנטורופתיה זהו הכוח המעניק לגופנו יכולת להתמודד בעצמו עם מחלות, ללא עזרה מלאכותית. המזונות מכילים מגוון רחב של רכיבים החיוניים לבריאותנו: ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון, חומצות אמינו, פחמימות ושומנים. כל שעלינו לעשות כצרכני בריאות הוא לאתר את אותם מזונות שיתרמו לבריאותנו, לאמץ אותם לחיקנו ולשלב אותם באופן קבע בתפריט היומי.
בטבע שלל אוצרות המוגשים לנו על צלחת, ומתוכם - הנה עשרת מזונות העל לבריאות שלמה:
1. ביצה
מדובר במזון המושלם. ביצה מכילה את כל אבות המזון: חלבון, שומן ופחמימה. ריכוז החלבון הוא שישה גרם והרכבו מלא (כל חומצות האמינו החיוניות לנו). הביצה מכילה וויטמינים כמו A, D ו-B ומינרלים כמו סידן, אבץ, ברזל וסלניום.
בביצים יש חומר בשם כולין, התורם להורדת ערכי הכולסטרול, לבריאות הלב ולשיפור תפקודי המוח.
אדם בריא יכול לצרוך ארבע-שש ביצים בשבוע.
2. תפוח
"קח תפוח אחד ביום ולרופא שלום" - לא במקרה משתמשים במשפט זה ובדומים אחרים כדי לתאר את החשיבות הרבה של התפוחים בתזונה שלנו. התפוח קל לעיכול, מכיל כמות גדולה של סיבים תזונתיים (בעיקר פקטין), ולכן עוזר להפחית רמות כולסטרול ולווסת את רמות הסוכר בדם.
בנוסף, התפוח מכיל נוגדי חמצון שמונעים את הרס תאי הגוף, וויטמינים כגון B ו-E והמינרלים אשלגן ובורון.
מומלץ לצרוך תפוח ביום באופן קבע.
3. רימון
הרימון הוא אחד משבעת המינים ביהדות ומשמש גם בתרבויות אחרות כסמל לשפע, פריון, יופי וחוכמה. מחקרים מהשנים האחרונות הפכו אותו גם למותג בריאות - ברימון ריכוז גבוה של ויטמין B החיוני לחילוף חומרים תקין ולתקינות מערכת העצבים, ויטמין E המשמש נוגד חמצון רב עוצמה, וויטמין C האחראי על מגוון רחב של תהליכים בגופנו.
בין הסגולות הרפואיות של הרימון: הפחתת רמות הכולסטרול, חיזוק דפנות כלי הדם, הורדת ערכי לחץ הדם, סיוע לדלקות מפרקים, לטיפול בשלשול, לקטילת טפילי מעיים ולשיקום מראה העור.
מומלץ לסחוט את הרימון למיץ, משום שבתהליך הסחיטה משתחררת כמות גדולה של נוגדי חמצון החיוניים לגופנו.
4. שמן זית
שמן זית מכיל ברובו חומצות שומן חד בלתי רוויות, תכולת נוגדי חמצון גבוהה וויטמיני A ו-E. הרכב חומצות השומן שבו תורם להורדת רמות הכולסטרול הרע ( LDL), להורדת ערכי לחץ הדם ולהקטנת הסיכוי לחלות במחלות לב. הרכב הוויטמינים ונוגדי החמצון שבו הופכים את השמן לחומר אנטי דלקתי מצוין.
מומלץ לצרוך שתיים-ארבע כפיות שמן זית ביום. שימו לב שאתם בוחרים שמן מכתית מעולה, ולא שמן שעבר תהליכי עיבוד כימיים.
5. אגוזי מלך
אגוזי מלך מכילים כמות גבוהה של חלבון ביחס למרכיבים צמחיים אחרים, כמות גבוהה של נוגדי חמצון ומגוון ויטמינים ומינרלים. האגוזים נמצאו במחקרים כמווסתים את רמות הסוכר בדם, מורידים ערכי כולסטרול רע ומשפרים את תפקודי הלב.
בשל הרכבם התזונתי האגוזים תורמים לתחושת שובע לאורך זמן, לכן מומלץ לשלב אותם כחלק בלתי נפרד מהתזונה היומית. חופן של 14-7 אגוזי מלך ביום מהווה מנת צריכה מומלצת.
6. קינואה
הקינואה מוגדרת כדגן על, אף שמבחינה בוטנית היא אינה שייכת למשפחת הדגנים. היא עשירה בחלבון מלא (בניגוד לשאר הדגנים שאינם מכילים את כל חומצות האמינו החיוניות), סיבים תזונתיים, זרחן, מגנזיום וברזל.
הקינואה טובה לאיזון רמות הסוכר בדם, לצמחונים (בשל הרכב החלבון), לחיזוק מערכת החיסון, לדיאטה בריאה, לשיפור תהליכי העיכול ולמקור לצריכת וויטמין B. הקינואה, בניגוד לשאר הדגנים, אינה מכילה גלוטן ועל כן מתאימה לחולי צליאק.
7. ברוקולי
לברוקולי תכולת ויטמין C גבוהה מאוד (90 מ"ג ל-100 גרם), ריכוז הגבוה אף יותר מתרד ומפירות הדר כגון תפוז. ויטמין C חיוני לחיזוק מערכת החיסון ולמניעת נזקים של רדיקלים חופשיים.
הברוקלי מכיל גם נוגד חמצון רב עוצמה בשם סולפורפן, שנחשב כמנטרל רעלים וזיהומים רב-עוצמה. בנוסף, הברוקולי טוב לבריאות העיניים והעור בשל תכולה גבוהה של ויטמין A.
8. בצל
הבצל עשיר בוויטמין C, ויטמין B, אשלגן, כרום, סידן, גופרית, מגנזיום ונוגדי חמצון (בעיקר קוורצטין). הבצל ידוע כמפחית הסיכוי לחלות במחלות לב כיוון שהוא מונע הצטברות של משקעי שומן בדפנות כלי הדם, תורם לתחושת שובע בזכות תכולת הסיבים, תורם לאיזון רמות הסוכר בדם, לחיזוק מערכת החיסון, לטיפול בזיהומי גוף, לטיפול בבעיות סחוס ולחיזוק צפיפות העצם.
השום דומה בהרכבו לבצל, אך בעל ריכוז חומרים רב יותר ועל כן איכותו הרפואית טובה יותר. למרות זאת, הבצל נבחר בזכות העובדה שטעמו עדין יותר והוא ערב יותר לחיכנו, וגוברים הסיכויים שנשלב אותו באופן קבע בתזונתנו.
9. פטריות
פטריות נמצאו במחקרים רבים כמעכבות תהליכים סרטניים בשל תכולת נוגדי החמצון שבהן, כגון בטא גלוקן ופוליסכריד. הפטריות היעילות ביותר לטיפול בסרטן הן מיטאקי, ראישי ושיטאקי, והן גם מקור מצוין לוויטמין B, ויטמין C, מינרלים, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון.
הפטריות טובות לטיפול בקשת רחבה של בעיות: אנמיה, חולשת מערכת החיסון, תסמונת העייפות הכרונית, כולסטרול גבוה, חוסר באנרגיה, בעיות פוריות ועוד. ניתן לקנות את הפטריות בצורה מיובשת בחנויות טבע, כתוסף מזון או כמיצוי נוזלי.
10. ספירולינה
זוהי אצה הגדלה במי אגם מתוקים, ונחשבת כמזון על המכיל את כל החומרים החיוניים לבריאותנו. מנת ספירולינה (ככפית אחת) מכילה ריכוז גבוה של חלבון מלא, רמות גבוהות של בטא קרוטן (נגזרת של ויטמין A) ושל B12 (האחראי על ייצור כדוריות דם אדומות וקיים בעיקר במוצרים מהחי), רשימה ארוכה של מינרלים וחומצות שומן חיוניות ובעיקר ברזל בריכוז גבוה ובעל יכולת ספיגה מושלמת בגוף.
הספירולינה מומלצת לסובלים מאנמיה, לצמחונים ולטבעונים, לסובלים מסוכרת וכולסטרול, לאנשים בדיאטה, לספורטאים ומפתחי גוף ולשם חיזוק מערכת החיסון. בנוסף, ניתן להכין מהספירולינה מסכה לטיפוח עור הפנים.
את הספירולינה ניתן לרכוש בחנויות טבע כתוסף מזון או כאבקה אצל משווקים שונים, שאותה אפשר להוסיף לסלט או למאפים (זהירות - הטעם מלוח ולא טעים במיוחד, אך כשמתגברים עליו מדובר במזון מושלם לגופנו).
הטבע יצר עבורנו את כל המזונות החשובים לבריאותנו, אך למרבה הצער בחרנו לעבור לאוכל מתועש ומעובד שחסר את החיות והבריאות שבמזונות מהטבע. מזונות אלה הם התרופות של מחר - התרופות הבטוחות והיעילות ביותר שיהיו לנו.
הכותב הוא נטורפת ותזונאי, הבעלים של חברת "בריאות מהטבע "