שתף קטע נבחר

 

25 שנה לנפילת רון ארד: "עסקה - פתח לסחטנות"

בכיר בטחוני שהיה גורם מרכזי במגעים עם חוטפי הנווט השבוי מתייצב נגד הסכם שליט. "עלינו לחשוב על המחר", הוא מפציר בראיון ל-ynet ומשרטט קווי דמיון בין שני החטופים והמחיר שנדרשו ממשלות ישראל לשלם עבורם

"אין יום שאני לא חושב על רון ארד, בימים אלה במיוחד. אני חושב לעצמי מה לא עשיתי כשהייתי יכול לעשות כדי להחזירו הביתה. אבל כשלנגד עיני עומד המחר - והמחר עלול להיות צרה צרורה - אני חושב שהיה צריך להתנגד לעסקה, גם אם גורלו של שליט היה זהה לגורלו של רון ארד".

 

גלעד שליט בדרך הביתה - כל כתבות בעמוד מיוחד ב-ynet

 

המסקנה הזאת נשמעת מפי גורם בכיר שליווה את נושא השבויים והנעדרים במשך תקופה ארוכה והיה מעורב מרכזי במגעים לשחרור הנווט השבוי רון ארד. 25 שנים לאחר נפילתו של ארד בשבי, ערב הוצאתה לפועל של עסקת שליט, מתייחס הבכיר בשיחה עם ynet למחיר הכבד שנאלצת המדינה לשלם תמורת שובו של גלעד שליט הביתה.

 

מתוך קמפיין למען שליט: גלעד הופך לרון ארד

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"יכולנו אז לשלם את המחיר ואולי רון ארד היה חוזר הביתה", אמר הגורם. "כשיצחק רבין חשב שיש מקום לערער על המחיר של אמל, חשבתי שהיינו צריכים לענות בחיוב ולשלם את המחיר". הבכיר הביטחוני סבר שצריך לקבל את התנאים מתוך עיקרון ש"כשיש סדק שאפשר לחדור לתוכו - צריך לחדור ומיד לחפש סדק יותר רחב".

 

עסקת שליט יוצאת לפעול:

 

בשנים שחלפו שנים מאז שינה את גישתו. "היום אני שבע ניסיון מעסקאות קודמות שהייתי מעורב בהן, ואולי בדיעבד רבין צדק כי המציאות הולידה חטיפות וסחיטות נוספות. דבר אחד בטוח - היה עלינו לשנות את הכללים אז. לקבוע עמדה נחרצת ולא מתפשרת ואולי לא היינו נמצאים באותו מקום היום".

 

"פספסנו את הבחור"

 הסיטואציה, מסביר אותו גורם, קשה עד בלתי אפשרית. הניסיון לשפר עמדות, הביא לכך שרון ארד נעלם. "חוויתי את ההשפעה שהייתה לעסקת ג'יבריל על יצחק רבין - אלמלא היה ג'יבריל אז רון ארד היה כאן, אבל רבין לא רצה לקבל את התנאים הללו. לא נענינו למחיר שננקב ופספסנו את הבחור. התנאים, אגב, היו הרבה פחות דרמטיים מהמתווה הנוכחי של עסקת שליט ובתנאים ההם אני רוצה להאמין שאפשר היה להוציא את רון ארד".

 

לפי הגורם, "בתקופה שעסקתי בנושא ארד היה בידיים של נביה ברי, ראש תנועת אמל. איש הביטחון של התנועה, מוסטפה דיראני ערק ולקח עמו את רון ארד כנכס מביירות לבקעת הלבנון. משם האיראנים לקחו אותו ונגמר העניין. אינני יודע אם מת מוות טבעי או שנהרג".

 

סוגיית רון ארד, בטוח אותו גורם, ליוותה את ראש הממשלה ברגעים שבהם החליט לקבל את תנאי העסקה. "אין לי ספק שלנגד עיניו של ראש הממשלה ועל מצפונו עמד רון ארד. ארד זו טראומה לאומית ואני מבין אותה ואת המשמעויות שלה. זה הפך להיות נושא בעל משקל לאומי ולחץ הופעל מכל הצדדים לאישור העסקה וראש הממשלה נתניהו השיג במסגרת המחירים שהתגלגלו מההתחלה דיל לא רע. ועדיין, זהו פתח לצרות גדולות שעוד תהיינה".

 

הקשר האיראני

הוא עומד על ההבדלים בין העסקה הנוכחית, לעסקה שעמדה לנגד עיניהם של רבין ושמיר לשחרור רון ארד - עסקה אותה דחו. "בשני המקרים האיראנים למיטב תחושתי היו מעורבים. הערכתי שכל זמן שחאלד משעל הוא הנציג הרשמי של חמאס והוא מגובה בידי האיראנים ממקום מושבו בסוריה, לא תהיה עסקה כי האיראנים לא מעוניינים בפתרון אלא רק רוצים להציק ולייסר אותנו. ברגע שמשעל כבר לא מושל בכיפה בדמשק והסורים בצרה, והאיראנים מאבדים השפעה, נסללה הדרך לעסקה".

 

אלא שלדברי אותו הגורם, "בניגוד לשבי של רון ארד, פה היה מצב ברור - הפרטנר שלך היה חמאס וחמאס ידע לסחוט ומכיר אותנו ויודע את החולשות שלנו והיה קשור כמובן למיטב תחושתי עם האיראנים. הכתובת הייתה ברורה. השאלה תמיד הוא בידי מי הוא נמצא".

 

"לא לעסקת שליט. לחשוב על העתיד"

למרות נקיפות המצפון על העובדה שרון ארד נעלם בשבי, מביע אותו גורם התנגדות לעסקה הנוכחית. "אילו הייתי צריך להסביר בנושא הייתי מסביר נגד - כולם אומרים 'זה המחיר שאנחנו מוכנים לשלם',

אבל עם כל הכבוד, אני לא מוכן לשלם בשביל אחד מחיר שיביא לפיגוע נוסף. הפוטנציאל שזה יקרה הוא גבוה ואני באמת מצטער לומר זאת, אבל עלינו לחשוב על העתיד, לחשוב על המחר. ראש השב"כ אומר שאפשר להתמודד? הוא זה שיצטרך להתמודד עם המציאות, כל שאומר הוא 'מאוזנייך לפיו של אלוהים'".

 

באחרונה הופיע אותו גורם בפני ועדת שמגר שמונתה לבדיקת נוהלי פדיון שבוים. " אמרתי להם שצריך לפתוח דף חדש, לשנות את הכללים. עסקת שליט נחתמה, אני שמח שזה נגמר ושגלעד שליט חוזר הביתה כי זו הייתה טראומה לכולנו אבל אי אפשר לחיות ככה. עלינו לדאוג שמעתה והלאה, שכשנעמוד בפני דילמה כזו נדע שיש לזה מסגרת ברורה ונוהל ברור, שלא נשאיר פתח לסחיטה נוספת".

 

השבוע אחרי אישור העסקה בממשלה הזכיר נועם שליט כי ההסכם נחתם ביום סמלי - התאריך העברי בו נפל רון ארד: "היום ציינה משפחת ארד 25 שנה לנפילתו של רון ארד, והשמחה שלנו מהולה בעצב של משפחת ארד, שלא זכתה לראות את רון חוזר הביתה".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתנגדים לעסקה, מול בית הנשיא
צילום: גיל יוחנן
המחיר הכבד. אסירים רבים ישוחררו
צילום: AFP
גלעד שליט מחכה לבן במצפה הילה
צילום: אביהו שפירא
מומלצים