אלפי מפגינים בטיימס סקוור: "מכרו אותנו". צפו
30 יום למחאה: המונים צעדו מוול סטריט לכיכר המפורסמת בניו יורק במחאה על המדיניות הכלכלית וחמדנות התאגידים הגדולים. שוטרים פיזרו מפגינים בגז מדמיע, 80 נעצרו. התיירים זועמים: "מדוע מפגינים באתרי התיירות ולא במושב הממשל בוושינגטון?"
אחרי 30 יום, המחאה העממית בארצות הברית תופסת תאוצה ומגיעה לתחנה נוספת - אתר התיירות הפופולרי ביותר ב"תפוח הגדול" : אלפי בני אדם צעדו הלילה (יום א') מהרובע הפיננסי של ניו יורק, וול סטריט, לכיוון טיימס סקוור כחלק מגל המחאה העולמי נגד המדיניות הכלכלית וחמדנות התאגידים הגדולים. לפחות 80 מפגינים נעצרו לאחר שהתעמתו פיזית עם כוחות המשטרה, 42 מהם בטיימס סקוור.
המחאה החברתית - גרסת ארה"ב:
- מחאת וול סטריט: 100 מפגינים נעצרו בבוסטון
- ההפגנות הגיעו לוושינגטון: "אובמה, צא לבירה
מחאת אוהלים בלי חזיות מול וול סטריט - לא רק בארה"ב - המחאה עברה לאירופה: "דורשים צדק חברתי"
"הבנקים קיבלו תוכנית חילוץ, אבל אותנו מכרו", שרו המוני המפגינים שעמדו מאחורי מחסומים שהוצבו במקום. כוחות המשטרה הרבים שהגיעו למקום, מלווים בחיל פרשים, ניסו להדוף את המפגינים למדרכות באמצעות ירי גז מדמיע וסוסים.
"אנחנו עפים מכאן לפני שהולך להיות מאוד מלוכלך", סיפרה סנדי פטרסון, תושבת יוטה שהגיעה להפגין בניו יורק.
כמה מפגינים נכנסו לסניף "סיטיבנק" בכיכר ההומה וביקשו לסגור את חשבונות הבנק שלהם. מנהל הסניף ביקש אותם לעזוב את המקום וכשסירבו, נקראה המשטרה ועצרה 24 מפגינים מהם בתוך הבנק. עם זאת, איש מהם לא ניסה לעצור את לקוחות הבנק מלהיכנס פנימה למקום ואיש מהם לא ניסה לשבש את פעילות הבנק.
המחאה על הבעיות הכלכליות הקשות, המכוונת נגד חמדנותם של התאגידים הגדולים, התפשטה בימים האחרונים לעשרות ערים בארה"ב ובקנדה, ומשם הגיעה לאסיה ולאירופה.
משטרת ניו יורק לא איפשרה למפגינים שצבאו על טיימס סקוור להתמקם עם שלטים בכיכר. מיד עם בואם של המפגינים לכיכר המפורסמת, החלו שוטרים לפנות חלק מהכביש בעוד אנשי משטרה אחרים הגיחו מתוך ניידות והחלו לעצור מפגינים במהירות. שני שוטרים נפצעו במהלך פינוי המפגינים ונשלחו לטיפול בבית חולים.
לטענת השוטרים, הם הזהירו את המפגינים כמה פעמים וקראו להם להתפזר בטרם פעלו נגדם. מנגד, המפגינים טענו כי אמרו לשוטרים שאין בכוונתם לנקוט באלימות. "אנחנו מפגינים בדרכי שלום. כל העולם צופה בנו עכשיו", הם אמרו.
מוקדם יותר התמקדו ההפגנות בדרום מנהטן ליד וול סטריט ובין עשרות העצורים במקום היו גם חמישה מפגינים שנעצרו משום שכיסו את פרצופיהם במסיכות. המפגינים באזור וול סטריט הניפו דגלים, תופפו בתופים ונשאו כרזות בנושא גובה האבטלה והפקרת הציבור האמריקני. "את הבנקים חילצו, אותנו מכרו", צעקו מפגינים.
תיירים שפקדו את טיימס סקוור הביעו תרעומת על כך שהמפגינים מגיעים להביע את מחאתם במוקדי תיירות ובוול סטריט במקום להפגין בוושינגטון נגד ממשלו של ברק אובמה.
מוקדם יותר אתמול צעדו מפגינים רבים המכנים את עצמם "הזועמים" צועדים בערים מרכזיות ברחבי אירופה. על הכוונת: השחיתות, השיטה הקפיטליסטית והקיצוצים העמוקים בתקציבי מדינותיהם - שנהפכו לתו תקן עולמי זה מכבר.
בבירת פורטוגל, ליסבון, צעדו כ-50 אלף איש נגד דרישות קרן המטבע הבינלאומית וצעקו: "קרן המטבע החוצה!". בפרנקפורט, הבירה הכלכלית של אירופה, מחו כ-5,000 בני אדם מול הבנק האירופי המרכזי. בלונדון, כמה מאות מפגינים צעדו מכנסיית סנט פול לכיוון הבורסה, שנמצאת בסמוך. בבירת בוסניה, סראייבו, מאות פעילים יצאו לרחובות כשבידיהם תמונות של צ'ה גווארה ודגלים קומוניסטיים ישנים, שעליהם נכתב: "מוות לקפיטליזם, חופש לעם".
דמות מוכרת שהגיעה לתמוך במפגינים הבריטים הוא מייסד אתר ההדלפות "ויקיליקס", ג'וליאן אסאנג', שכעת נלחם בניסיון להסגירו לשבדיה, שם תלויים נגדו חשדות באונס וביצוע מעשים מגונים בשתי נשים.
רומא: אלפים הפגינו, מעטים הציתו
למרות כל המחאות הללו, ללא ספק גולת הכותרת של הזירה האירופית היא רומא. המשטרה נערכה להגעתם של לא פחות מ-100 אלף בני אדם ופרסה 1,500 שוטרים ברחובות.
ואכן, עשרות אלפים יצאו למחות נגד המצב הכלכלי בדרישה לצדק חברתי.
עם זאת, ההפגנה הזאת לא דמתה למקבילותיה בישראל בכך שאנשיה לא שמרו על הסדר הציבורי. קבוצה קטנה של מתפרעים יצאה מבין שורות המפגינים הרבים, ניפצה חלונות ראווה של חנויות והציתה מכוניות.