יוצאים לפיקניק המושלם: 12 כללים לסעודה בטבע
פיקניק הוא פנטזיה נהדרת שמתגלה כמעט תמיד כסיוט בזמן אמת. איך הופכים בכל זאת את החלום למציאות? מור אלזון אורזת פירות בקופסאות, קוצצת מראש ומפרידה בין ירקות ומעניקה 12 כללים וטיפים שיהפכו כל פיקניק לבונבון של ארוחה
הילדים טיפסו לכם על הראש, הגוף שלכם לא מסוגל יותר להתמודד עם המעבר מהקור המקפיא של המזגן בבית לחום שבחוץ וכל מה שאתם רוצים זה קצת שקט, פיסת נוף ירוקה מוצלת, ואם אפשר - משב רוח נעים ואיזה ארוחה קלה ומשביעה.
הבעיה היא - ואנחנו מדלגים על כל הבעיות הכרוכות בנסיעה, חיפוש אחר שקט, מקום פנוי, קצת צל ובלי עשן של מנגלים בפרצוף - מה עושים כדי לשמור על האוכל שאנחנו לוקחים איתנו במצב צבירה סביר ולא מרוח, מעוך, שוחה ברוטב ומאבד כל צלם מעורר תיאבון? שאלה מצויינת.
במקרה הכינותי (אז זהו, שלא)
קודם כל, הכינו הכל מראש. אין שום צורך לעבוד קשה אחרי שהגעתם אל הפיקניק. באתם לנוח, לא?
עוד בערוץ האוכל:
- לה דולצ'ה ויטה: מתכונים איטלקיים קלאסיים, מטירמיסו ועד אוסובוקו
- ברזיל על הגריל: צחי בוקששתר מכיר לכם את הפיקאנייה (ויש גם מתכונים)
- מיקי שמו מפנק בפיקניק: 4 מאפים ועוגות לסוכות
- ואפשר גם לשבת במסעדה: 10 מקומות ששווים עצירה על הדרך
אריזות אישיות
אתם אוהבים את הסלט שלכם טרי, או לפחות שיראה כאילו זה עתה עורבבו כל החומרים והרוטב הצטרף לאחרונה, אבל לרוב הסלט שאנחנו נושאים איתנו לפיקניק נראה כמו ערוגת גינה ביום חמסין: ירקות מעולפים, שלא משנה כמה הנשמה תספקו להם, הם כבר בעולם הבא.
מה עושים? אורזים הכל בשקיות ניילון קטנות: אחת לעגבניות, שנייה למלפפונים, עוד אחת לבצל, נוספת לפלפלים וכן הלאה. כך תוכלו לשלב אותם בתוך קערה (אל תשכחו להביא אותה) רגע לפני הארוחה, לערבב, להוסיף את הרוטב וליהנות. מעבר לזה, אם הפיקניק שלכם מתוכנן לארוחת בוקר וצהריים, תוכלו לשלוט בכמויות ולהשאיר סלט טרי לארוחה הבאה.
למיטיבי איכות הסביבה מומלץ להשתמש במספר קופסאות פלסטיק, אתם יכולים, במקרה כזה, לשלב בין המלפפונים לבצל (ירוק, לבן או סגול) ולפלפלים, העגבניות חייבות להיות בקופסה משל עצמן.
ירקות און דה רוק
הניחו באזור בו אתם שומרים את הירקות החתוכים קרחונים או שקיות עם קרח, כך הסלט שלכם יהיה צונן ומרענן. יוצאות מן הכלל הן הפטריות שאותן עדיף לחתוך בשטח משום שהן נוטות להתייבש במהירות. הרוטב יכול להישמר בקופסאות אטומות היטב.
סלט פסטה באיזי במקום מנגל סליזי
אם אתם לא מחובבי המנגל ומעדיפים להכין את הבשרים מראש, נסו להמציא לכם סלטים ומנות קלילות שמאפשרות שימוש במרכיבים קרים, למשל סלט פסטה וסלמון מעושן או מבושל. את הסלמון אתם יכולים להקפיץ קצת במחבת מבעוד מועד, ולהביא כשהכל כבר מעורבב יחד. כך הפסטה תספוג את טעמי הסלמון. כמובן שאפשר גם סלט צמחוני, אבל אם אתם לא רוצים לוותר על הבשר, נסו סלטים קרים עם רצועות עוף או בקר שהכנתם בבית, פשוט שמרו אותם בנפרד עד לרגע הארוחה והוסיפו אותם עם הרוטב.
שמנת ומיונז? לא תודה
ואם כבר בסלמון עסקינן, על רוטב השמנת, אגב, כדאי לוותר - היא אמנם לא תתקלקל אבל אנחנו לא תמיד יכולים לדעת מה יהיה מצב הצבירה שלה. במקום שמנת, הוסיפו טעמים עם בצל מטוגן עד כדי צבע חום-זהוב שטעמו מתקתק, או הוסיפו עלי נענע כדי לקבל טעם של מנטה, שגם יכול לקרר את הגוף.
באשר לסלטים שהרטבים שלהם מורכבים ממיונז, שמרו גם אותם קרוב לקרחונים והשתדלו לאכול אותם כחלק מארוחת הבוקר. אפשר גם לוותר על המיונז ולהוסיף ממרחים שאין בהם מיונז וביצים, למשל ממרחי ירקות שונים - עגבניות מיובשות, אבוקדו וקישואים.
מה למרוח לכם?
כריכים הם אחת האופציות הטובות ביותר לאוכל של פיקניק, אבל לא תמיד הכריך נראה מפתה אחרי שהגענו לנקודת האכילה, לרוב משום שהוא מאוכסן בצורה לא נכונה, או משום שבחרנו למרוח את הממרח עוד בבית במקום לחכות לפיקניק עצמו.
לא מדובר פה בעבודה קשה. פרוסות הלחם או הפיתות צריכות לקבל מקום משל עצמם בשקית נפרדת ואת הממרחים אפשר להביא או בקופסה המקורית (במידה וכולם אוהבים גבינת שמנת עם אנשובי) או לחלק לקופסאות קטנות - אפילו קופסאות קטנות מפלסטיק (אפשר גם לקטנות) שהן הממרח נשמר בצורה אטומה.
הזיתים יכולים להגיע בשקית סגורה, הגבינות צריכות לשבת באזור הקר של הצידנית, הביצים הקשות קלופות ואם אתם רוצים להוסיף ירקות, את המלפפונים, הבצל הירוק, הפלפלים והגזר אפשר להביא פרוסים מהבית, את העגבניות תשמרו לשטח, אלא אם אתם אוטמים אותן בקופסה שמאפשרת לפרוסות לשחות קצת במיץ - פרוסות עגבנייה יבשה לא יתקבלו בשמחה.
חומוס הוא מצרך פופולארי בפיקניקים, אל תמרחו אותו בפיתה לפני היציאה משום שרוב הסיכויים שהוא יתייבש ולא יהיה טעים. בכלל, עדיף לקחת קופסת חומוס שתספיק לכולם, יכול להיות שהילדים ואתם תפתחו תיאבון מוגבר לחומוס (באוויר הצח תמיד רעבים יותר, משום מה) ותחסלו את הכל.
תאכלו בידיים
פיקניק נערך, לרוב, על שולחנות פיקניק המפוזרים ברחבי הארץ, או כאלה שמביאים מהבית, אבל לא תמיד מוצאים מקום מתאים ואז את המפה צריך לפרוס על הקרקע. יתרה מזאת, ילדים נוטים להסתובב בשטח תוך כדי אכילה, ואז האורז מתגלה כרעיון לא כל-כך טוב.
עשו לעצמכם טובה והחליטו מראש שכל דבר שתכינו אפשר יהיה לאכול בידיים- ילדים אוהבים שניצלים, אם שלכם אוהבים את השניצל קר, הרווחתם, הכינו להם שניצלונים שאפשר לאכול בידיים וחסכתם צלחת ולכלוך.
תפוחי אדמה הם אופציה מצויינת לאכילה בידיים, הכינו מראש כמה סוגים (ברטבים שונים או סוגי בישול/אפייה שונים) של רבעי תפוחי אדמה והילדים יוכלו לאכול עם הידיים וליהנות. אם ילדיכם מחבבים תירס, אתם יכולים לוותר על הגרגירים ולהביא קלחי תירס מוכנים, שגם כיף לאכול אותם קרים.
באופן כללי, את הירקות אפשר לשלב במאפינס מלוחים, החל ממאפינס תירס, קישואים, פלפלים וכן הלאה - אפשר לאכול בידיים, מה שישמח את הילדים, והארוחה תכלול ירקות, מה שישמח את ההורים.
עוד פתרון לאכילה ביד הוא להכניס את כל הארוחה לפיתה. מוסיפים חומוס או טחינה שידביקו כמו שצריך ושולחים את הילדים לדרך עם ארוחה שלמה בתוך פיתה. עוד בסגנון: ראפים, שאותם ממלאים במה שאוהבים.
מי רוצה פרי?
פירות הם אופציה מצוינת לקינוח, אבל למרבה הצער, הם לרוב נופלים בין הקופסאות ומוצאים את עצמם מעוכים בתחתית הצידנית ומשם הדרך אל פח האשפה או לעוגת הפירות מהירה.
פירות אורזים בקופסאות, שכן שקיות הן מתכון בטוח למיץ פירות ומכות שמועכות את הפרי. אם אתם מעדיפים את הפירות שלכם קלופים וחתוכים, הקדישו לכל סוג פרי קופסה משלו, כלומר אפרסקים בכלי אחד, שזיפים בכלי אחר, תפוחים בנוסף, וכן הלאה.
שימו לב - תפוחים נוטים לשנות את צבעם כשהם קלופים וחתוכים, אז או שתשמרו אותם שלמים לפיקניק, או שתזליפו עליהם מעט מיץ לימון שישמור עליהם. אופציה חביבה נוספת היא להקפיא פירות, למשל, בננות, מלון, ענבים - כך הם הופכים למעין ממתק קפוא ובריא.
שותים לרוויה
ההמלצה היומית היא כ-8 כוסות מים, וכשחם צריך לשתות והרבה. ילדים ישמחו לשתות מיצים ממותקים - אם מדובר במשהו חד-פעמי, אולי כדאי לתת להם ליהנות, לשיקולכם.
מיצים סחוטים טריים לא שומרים על טריות לארוך זמן ולכן עדיף לוותר עליהם ומיצים סחוטים אחרים יכולים להכיל חומרים משמרים ולכן לא תמיד ניתן לדעת כיצד יתנהגו בחום.
הפיתרון המושלם הוא, כמובן, לשתות מים, על משקאות מוגזים כדאי לוותר משום שלא תמיד הם מצליחים להישמר בטמפ' מתאימה שמאפשרת ליהנות מהם, וזו, מן הסתם, לא הסיבה היחידה לוותר עליהם. אם הילדים מסרבים לשתות מים, אפשר להכין בבית תה קר ביתי, כך שאתם שולטים בכמות הסוכר, ואם תכינו תה נענע גם תוכלו ליהנות ממשקה מקרר.
אופציה נוספת היא להביא איתכם מיצים קפואים בשקיות (שנמכרים מוכנים, רק צריך להקפיא), עד שתגיעו לשטח הם יפשירו קצת והילדים יוכלו לשתות אותם, כיום ניתן גם למצוא שוקו קפוא ואפשר להכין גם משקאות קפואים לבד על-ידי שימוש בבקבוקי פלסטיק קטנים אותם ממלאים במיץ ממותק ומים - כך, שוב, אתם שולטים, פחות או יותר, במתיקות. השתייה הקפואה, אגב, יכולה להחליף את הקינוח, בעיקר אם מצב הצבירה נשאר קפוא, כך לילדים יש קרטיבים מוכנים.
קינוח בשטח
עוגות מלאות קרם ושוקולד פאדג' הם, מן הסתם, לא קינוח מומלץ לשטח. מצד שני, לא בטוח גם שהעוגה הבחושה תתאים לכם, לכן לכו על אופציות קלות. אפשר לאכול פנקייקים קרים או להכין מראש כדורי שוקולד שישבו במקפיא עד רגע היציאה ואז יעברו לצידנית עם הקרחונים ויהיו מוכנים לאכילה, מוצקים וקרירים, ברגע הקינוח.
תוכלו גם לקחת איתכם מעדנים קפואים, אלה יפשירו בשטח ואפשר ליהנות מהם כמנה לארוחת בוקר או כקינוח. אפשרות נוספת, שוודאי מוכרת להורים לתינוקות שנמצאים בשלב מחיות הפירות - הקפיאו את המחית, זה קינוח נפלא.
שימורים ונהנים
מלפפונים חמוצים נשמרים בצורה הטובה ביותר בקופסת שימורים. אם אתם משפחה גדולה, עדיף שתקחו איתכם קופסת שימורים שתפתחו בשטח, כך המלפפונים יישמרו על צורתם וטעמם והצידנית שלכם לא תריח כולה ממי מלפפונים חמוצים שנשפכו החוצה מהקופסה הכי אטומה שהיתה לכם בבית.
שימורים של קלחי תירס קטנים, פטריות שלמות (יש שאוהבים לאכול אותם ישר מהקופסה), כרוב כבוש ואפילו שעועית ברוטב עגבניות (אפשר להוסיף לפיתה, זה ממש טעים) יכולים הגיע עם הקופסה לשטח, זה יחסוך לכם הרבה עבודה. שימורי הפירות יכולים לשמש אתכם בתור קינוח, הקפיאו אותם עד יום לפני היציאה לפיקניק, הכניסו למקרר ובסוף הארוחה תהנו מפירות קפואים ברוטב מתוק.
ארגנו לכם קופסת קסמים
באופן כללי, אם אתם מיטיבי לכת ופיקניקים, כדאי לכם לארגן קופסת פיקניק שבה יהיו כל הדברים שצריך תמיד: פנס, גפרורים, מפה, שמיכה, פותחן קופסאות, פותחן בקבוקים (גם של יין), קיסמים, פלסטרים, שקיות זבל, מפיות או גליל נייר סופג, כלים חד-פעמיים (צלחות, כוסות לשתייה קרה וחמה וסכו"ם), סכין מתכת בעל להב שחותך, 2-3 קערות ו-2-3 קופסאות ריקות.
תדאגו שבערכה תהיה לכם קופסה עם מלח ופלפל, סוכר, קפה וסוכרזית (במקרה שאין ערכת קפה ערוכה ומוכנה בתיק נפרד) ותמיד קחו איתכם לפחות 2 בקבוקי מים מהברז, לשטיפת ידיים או לשטיפה מהירה של כלים מלוכלכים במיוחד.
טיפים אחרונים
- אם יש ילדים קטנים במשפחה, כדאי לארוז להם בצידנית נפרדת או בתיק ששומר על קור. כך, סביר להניח, לא תשכחו משהו מתוך מחשבה שהוא נמצא אי-שם בצידנית הגדולה.
- שקיות זבל, שקיות זבל, שקיות זבל - קחו איתכם גליל. הן טובות גם בשביל לזרוק את הזבל, אבל גם בתור הפרדה בין כלים מלוכלכים, בגדים רטובים ושאר פלאי טבע שהילדים שלכם אספו.
- קופסאות שימורים - כשאתם זורקים קופסאות שימורים, ולא רק בפיקניק אלא גם בבית, הכניסו את המכסה לתוך הקופסה, שיישב בתחתית, והכניסו חתיכות נייר מעיתונים או נייר סופג רטוב ממים (ולא כזה שספגתם בו את מרינדת הבשר) - יש המון חיות סקרניות ורעבות שמסתובבות בטבע (וכמובן גם ליד פחי האשפה באזורי המגורים) שאוהבות לבדוק מה היה בקופסה שזרקתם, כשהקופסה ריקה הראש שלהם עלול להיתקע בפנים והן עלולות למות מרעב או מפציעה מהקופסה - כנ"ל לגבי בקבוקים עם פיה רחבה - תהיו אנשים טובים ושימו לב לזה.
- אם אתם נופשים בחיק טבע לצד נחל, אל תשטפו את הכלים שלכם בנחל, אתם לא יודעים איזו השפעה יש לזה על הסביבה, חכו עד שתגיעו הביתה.
- אם הפיקניק שלכם כולל על האש, את הבשרים השרויים במרינדה הביאו, כמובן, בקופסאות אוטומות היטב. אם בחרתם להביא שיפודים, הכינו אותם בבית והניחו אותם בתוך תבנית אינגליש-קייק, כך השיפודים ייכנסו כולם, לא תצטרכו להכינם בשטח ואף תוכלו להמשיך להשרותם במרינדה בתוך התבנית, רק אל תשכחו לכסות אותם היטב בניילון נצמד.
- בין אם מדובר בפיקניק מתוכנן מראש ובין אם בפיקניק שהחלטתם עליו הרגע - לכו על 4 מנות שאתם יודעים שכולם אוהבים ותכינו מספיק בשביל כולם, חבל סתם להשקיע במשהו שאף אחד לא יסכים לנסות, או להביא יותר מדי. כמו כן, לפני שאתם יוצאים לפיקניק תדמיינו אתכם מכינים את הארוחה בשטח, כך תוכלו להיזכר מבעוד מועד בקערה לסלט שתמיד שוכחים אותה על השיש בבית.
יש לכם עצות מועילות לפיקניק מושלם? טקבקו