שתף קטע נבחר

בהלת האלטרוקסין: תרופה חדשה – בדרך לישראל

פרסום ראשון: בעקבות הלחץ הציבורי וריבוי התלונות על תופעות לוואי במטופלי אלטרוקסין החליטו בקופ"ח כללית לייבא לישראל תרופה חדשה, "אאוטירוקס". משרד הבריאות הודיע כי יוציא הנחיות חדשות לרופאים. בין ההנחיות: בדיקות לכל החולים שהתלוננו על תופעות הלוואי ושינוי הטיפול במקרה הצורך

 

תרופה חדשה לבלוטת התריס בדרך לישראל: ל-ynet נודע כי קופת החולים כללית החליטה לייבא לישראל תרופה חליפית לאלטרוקסין בשם "אאוטירוקס", של חברת מרק הגרמנית. התרופה החדשה תינתן לכל אותם חולים שסובלים מחוסר איזון או מתופעות לוואי.

 

אלטרוקסין - הסיקור ב-ynet:

 

לאחר שבוע שבו התרבו הדיווחים על תופעות הלוואי הקשות בקרב חולים הסובלים מהפרעות בלוטת התריס, אשר טופלו בהרכב החדש של התרופה "אלטרוקסין", יוציא בקרוב משרד הבריאות שורת הנחיות חדשות לרופאים. את השינוי בתרופה חשפה לראשונה אריאלה איילון במוסף "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות".

  

קופ"ח כללית: מתחילים בייבוא תרופה חדשה

בהנחיות החדשות, שהגיעו לידי ynet, נכתב כי בכל חשד להפרעות באיזון תפקוד הבלוטה אצל אלה המטופלים באלטרוקסין בפורמולה החדשה מתבקשים הרופאים לבצע בחולים הללו בדיקות תפקודי תריס, הבודקות את רמת ההורמונים TSH, FT4 ו-T3. לפי תוצאות הבדיקות על הרופא יהיה להחליט על שינוי הטיפול – בין אם בהעלאת המינון של האלטרוקסין הקיים או במתן תרופה חדשה.

 

בנוסף להנחיות החדשות של משרד הבריאות החליטו ב"שרותי בריאות כללית" לייבא בקרוב לישראל תרופה חלופית לאלטרוקסין, "אאוטירוקס" של חברת מרק הגרמנית. על פי ההנחיות שהועברו לרופאים ירשמו רופאי הקופה את התרופה החדשה לכל חולה אותו הם לא מצליחים לאזן בתרופה הקיימת.

 

בתוך כך הובהר לרופאים כי אין צורך להעביר את כל החולים לתרופה החדשה, שעדיין אינה משווקת, וכי יש לעקוב  אחר בדיקות הדם של החולה ולנסות להעלות המינון של התרופה הקיימת. המעבר לתרופה החדשה ייעשה רק אם נצפה חוסר איזון של תפקוד בלוטת התריס.

 

אלטרוקסין: מראה דומה – תגובות קשות

התכשיר היחיד המצוי בארץ לצורך טיפול הורמונלי חלופי היא תרופת האלטרוקסין. עד לחודש פברואר שווק רק סוג אחד של התרופה בארץ, אך אז החלה חברת "פריגו" לשווק את התכשיר שמיוצר בגרמניה, שנקרא אף הוא באותו השם, ולא ניתן היה עוד להשיג את התכשיר הישן. צבע האריזה, המראה החיצוני ושם התרופה דומים ביותר לתכשיר הקודם, באופן שהצרכן שרוכש את התרופה אינו יכול להבחין כי חל בה שינוי פורמולטיבי, כלומר שינוי במרכיביה. כמו כן לא היה כל ביטוי לשינוי על גבי האריזה או במיכל התרופתי.

 

חולים רבים החלו להתלונן על תופעות לוואי קשות ועל חוסר איזון הומונלי, כאשר לא תמיד הם ידעו כי מדובר למעשה בתרופה שונה - עד שגילו זאת מהעיתונות. בעקבות הגילוי הוגשו בשבוע שעבר לבית המשפט המחוזי בתל אביב ובחיפה שתי תביעות ייצוגיות על סך של מיליארדי שקלים, בשמם של החולים שטופלו בתרופה אלטרוקסין החדשה. הצרכנים שרכשו את התרופה בפברואר השנה טוענים כי לא ידעו כי נעשה בה שינוי, שפגע באורח חייהם.

 

בין השאר טוענים התובעים כי הייתה "הטעיית צרכנים ביחס לתכשיר ובעיצוב הנכס ואריזתו ואי מילוי אחר חובת הגילוי לצרכן בדבר השינויים שחלו בתרופה. בדרך זו, בין היתר, המשווק לא גילה לצרכנים קיומם של פגמים או תכונה בתכשיר שמפחיתים את ערכו או המחייבים שימוש בדרך מיוחדת בו". לטענת התובעים, המשווק יידע בדבר השינוי הפורמולטיבי את החולים רק לאחר שהגיעו תלונות מהצרכנים.

 

הנחיות משרד הבריאות

כאמור, הפיץ משרד הבריאות לכלל הרופאים הנחיות להמשך הטיפול בתרופה אלטרוקסין שנכתבו בשיתוף האיגוד הישראלי לאנדוקרינולוגיה. ואלה ההנחיות:

1. יש להנחות את המטופלים שלא להפסיק בשום פנים ואופן את הטיפול בגרסת האלטרוקסין החדשה מבלי להיוועץ ברופא המטפל.

2. יש להנחות את המטופלים שלא לכתוש או לשבור הכדור החדש - דבר העלול להשפיע על ספיגתו והשפעתו עליהם.

3. על קופות החולים לוודא שהמטופלים מבצעים בדיקת דם למדידת רמת ה- TSH כ- 6 שבועות לאחר התחלת השימוש בגרסה החדשה ושנערכים בדיקות נוספות או מעקב נוסף לפי שיקול הרופא המטפל.

4. באוכלוסיות מיוחדות יש לבצע בדיקת TSH לאחר 4 שבועות לאחר שהתחילו להשתמש בגרסה החדשה והמשך המעקב ייעשה לפי שיקול הרופא המטפל.

5. במטופלים עם מחלה של בלוטת ההיפופיזה (יותרת המוח) רמת TSH אינה הסמן לאיזון ויש צורך לבצע בדיקת דם לרמת ההורמונים FT4 , FT3 והמשך מעקב רופא אנדוקרינולוג. 

6. קופות החולים ישתמשו באמצעי תקשורת, לרבות קוו חם אינטרנטי, לשם מתן מענה על שאלות הפונים.

7. קופות החולים יוודאו נגישות וזמינות לבדיקות TSH הנדרשות לשם מעקב.

8. במקרים חריגים בהם התברר שמסיבה רפואית הגרסה החדשה של אלטרוקסין אינה מתאימה לחולה, ייבחנו בקופות החולים אישור חלופה אחרת. במשרד עוד מציינים כי כל תכשיר חלופי מחייב התאמת מינון בדיוק כמו התכשיר החדש.

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלטרוקסין. התרופה החדשה תיתנן למי שסובל מתופעות הלוואי
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים