שתף קטע נבחר
 

ארה"ב: שוק ההלוואות החוץ בנקאיות פורח

הבנקים סוגרים את הברז ומעלים את העמלות, ומיליוני אמריקנים לא מקבלים גישה לאשראי. הפיתרון: חברות פיננסיות אלטרנטיביות המעניקות הלוואות או שירותי מישכון באינטרנט. הביקוש הגובר למימון אלטרנטיבי מושך לענף משקיעי הון סיכון

חברות פיננסים אלטרנטיביות, מאיגודי אשראי (מוסד פיננסי ללא מטרת רווח הנמצא בבעלות החברים בו) ועד לחברות משכון מקוונות, צוברות מומנטום על רקע סגירת ברזי האשראי מצד הבנקים, והתחלה של גביית עמלות על שירותים שלקוחות קיבלו עד כה בחינם.

 

  • לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות

 

כ-60 מיליון אמריקנים לא קיבלו גישה לאשראי או שלא היה להם חשבון בנק בשנת 2009. המספרים הללו צפויים לעלות, בעקבות העובדה שהבנקים חונקים את מתן האשראי ומשנים נהלים כדי לעמוד בתקנות חדשות שמקצצות בהכנסות שלהם.

 

בנק אוף אמריקה, סיטיגרופ, ג'יי. פי. מורגן צ'ייס ואחרים התחילו לאחרונה לגבות עמלות על שירותים שהיו בעבר ללא תשלום, מה שהופך את חשבון הבנק למותרות מבחינת אמריקנים רבים החיים על תקציב מוגבל מאוד.

 

"איגודי אשראי הם מקור חלופי לשירותים מהסוג שהבנק מספק", אמר פרופסור לורנס ווייט מבית הספר לעסקים Stern בניו יורק. "אני מקווה שהם יראו את האזרחים שאין להם חשבון בנק כחלק מהמשימה. זו תהיה הפעולה החברתית ביותר שהם יכולים לעשות". 

 

הביקוש להלוואות קטנות לטווח קצר מאיגודי האשראי עלה ב-52% ברבעון השני, כך על פי נתוני מנהל איגודי האשראי האמריקני. פעולות מכירה אגרסיביות יותר מצד האיגודים יובילו ככל הנראה לעליות נוספות ברבעון השלישי.

 

"אנחנו רוצים שהלקוחות ידעו שהם יכולים להילחם בבנקים הגדולים, בסירוב לעמלות נוספות. הם צריכים לבחון את איגודי האשראי יותר מקרוב", כך אמר ביל צ'ני, יו"ר התאחדות איגודי האשראי.

 

מלווים ברשת

עוד חלופה לאשראי הבנקאי היא חברות פיננסיות מקוונות כמו Billfloat, pawngo ו-Prosper.com. ב-Billfloat, למשל, מציעים בשיתוף עם פייפאל הלוואה ל-30 יום של 225 דולר לכיסוי חשבונות משק הבית. הריבית השנתית של ההלוואות האלו עומדת על 36%. לדברי ראיין גילברט, מנכ"ל החברה, בחודשים האחרונים נרשמת צמיחה באחוזים דו-ספרתיים בכל חודש.

 

"עזרנו לאדם שהיה צריך הון כדי להזרים לקרן הון הסיכון שלו. הלוונו לו 50 אלף דולר בכמה שלבים, תמורת משכון מספר תכשיטים שבבעלותו. בעבר הוא היה מקבל את ההלוואה מהבנק, אך לא כעת", אמר מנכ"ל Pawngo טוד הילס. החברה היא כבר שחקנית ותיקה בענף, עם 25 שנה של ניסיון.

 

Prosper.com, אתר הלוואות שגייס לאחרונה יותר מ-70 מיליון דולר מקרנות הון סיכון, מחבר בין אנשים שרוצים ללוות לאנשים שרוצים להשקיע. האתר ניהל הלוואות בשווי יותר מ-262 מיליון דולר מאז הקמתו בשנת 2006. 

 

יוצאים להנפקה

הביקוש הגובר לאפשרויות חדשות של מימון, מושך אל הענף משקיעי הון סיכון, שתומכים כעת בכלים חדשים ומבוססי-אינטרנט.

 

הביקוש לשירותים אלה מוביל חלק מחברות הפיננסים החלופיות לצאת לבורסה על מנת לגייס מזומנים למטרת צמיחה והתרחבות. חטיבת ההלוואות המקוונות של Cash America, למשל, תונפק בקרוב בהנפקה ראשונית של 500 מיליון דולר.

 

המשקיעים, מצידם, צפויים לקנות את הנתח שלהם באותן הנפקות, למרות הבעיות הרגולטוריות, בעקבות הרווחיות הגבוהה של החברות.

 

"החברות האלו הן קבוצה מובדלת בתוך שוק ההנפקות הראשוניות. יש להן הכנסות, הן עושות כסף", אמר ג'וזף שוסטר, מייסד חברת המחקר IPOX Schuster משיקגו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים