שתף קטע נבחר
 
צילום: אבי אוחיון, לע"מ

זקן האסירים שב לוואדי ערה: "האחים עוד בכלא"

הישראלי סמי יונס, בן 82, שוחרר לביתו ומתח ביקורת על העסקה. "צריך להתאמץ יותר. ליברמן הקיצוני קלקל הכל". ביישובים אחרים אליהם חזרו אסירים בירכו, גם את שליט

במצפה הילה הגיעו החגיגות לשיא רק אחר הצהריים (יום ג'), עם שובו של גלעד שליט לביתו, אולם במספר יישובים בישראל בירכו על שובם של בניהם - אסירים שהשתחררו במסגרת העסקה - כבר בשעות הבוקר. "ידעתי שישחררו אותי", סיפר ל-ynet סמי יונס בן ה-82, זקן האסירים הביטחוניים ששוחרר לאחר 28 שנה בכלא. "מאוד התגעגעתי לבני משפחתי, לנכדים שלי".

 

גלעד שליט בדרך הביתה - כל הכתבות והפרשנויות

כל קטעי הווידאו על חזרת שליט

 

קרוביו של יונס סיפרו כי חש שטעה בכתובת כששב לביתו בערערה. "הוא הופתע מהשינויים בכפר ובכבישים, וחשב בהתחלה שהגיע למקום הלא נכון", סיפר אחיינו חאלד. "כמה שהיינו עצובים ומודאגים בזמן שהייתו בכלא, היום הפכנו הכי שמחים בעולם. זה היה החלום של כל המשפחה. זאת עסקה מהממת", הוסיף, "כמה שנדבר, לא נוכל להביע את שמחתנו".

 

נתניהו, ברק והרמטכ"ל מקבלים את פניו של שליט

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

יונס נדון ל-40 שנות מאסר ב-1983 אחרי שהיה מעורב בין היתר ברצח החייל אברהם ברומברג ב-1981. לצד השמחה של משפחתו, יונס עצמו דיווח על תחושות מעורבות ביחס לנסיבות שחרורו. "אני מרגיש טוב ורע. השארתי את האחים שלי בכלא, ואני לא יודע איך אוכל להסתכל למשפחות שלהם בעיניים. העסקה לא מספיקה וצריך להתאמץ יותר כדי לשחרר את שאר האסירים שרוצים ומאמינים בשלום. השמחה שלי תושלם רק אז".

 

את האשמה ל"עיכוב" הטיל יונס על שר החוץ, אביגדור ליברמן. "מהרגע שהוא הגיע לממשלה, הוא קלקל הכל כי הוא איש קיצוני שלא רוצה שלום".

 

גלעד סוף סוף בבית - הכתבות האחרונות:

 

מוחליס ברע'אל מתקבל בלוד בחיבוקים ונשיקות (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
מוחליס ברע'אל מתקבל בלוד בחיבוקים ונשיקות(צילום: עופר עמרם)

 

לילא ברע'אל, שבנה מחליס נידון ל-40 שנות מאסר לאחר שזרק רימון לעבר אוטובוס של חיילים, לא ניסתה להסתיר את התרגשותה בעקבות שובו הביתה ללוד. "28 שנה לא נגעתי בבני", סיפרה, "והיום התעוררתי בתחושה שנולד לי בן מחדש. רציתי להודות לכל מי שעמד מאחורי העסקה, זה רגע היסטורי שחיכיתי לו המון שנים".

 

מוחליס ברע'אל שב ללוד

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לדבריה, הדיווחים של אישור העסקה עוררו בקרב בני המשפחה התרגשות רבה, אך עד שלא ידעה בוודאות כי בנה נכלל ברשימת האסירים שעתידים להשתחרר, עוד קונן בה החשש. "ברגע שראיתי אותו בבית, לא האמנתי והתחלתי לבכות. חיבקתי אותו, והוא אמר לי 'אני אוהב אותך ולא אעזוב אותך עוד לעולם'".

 

מוחמד זיאדה בחברת בני משפחתו בלוד (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
מוחמד זיאדה בחברת בני משפחתו בלוד(צילום: עופר עמרם)

 

קרוביו של ברע'אל קישטו את הכניסה לבתיהם והקימו אוהלים לאירוח המבקרים, כחלק מקבלת הפנים החגיגית שארגנו הבוקר. לצד זאת, הם עקבו בדבקות אחר הדיווחים על שלבי שחרורו של שליט. "אני לא נח עד שאני רואה את גלעד שליט בביתו ובחיק משפחתו", הסביר אחד הקרובים, "כי כל עוד הוא לא חזר, בשבילי שחרור האסירים הוא כמו חופש למספר שעות".

 

"שנים לא חשנו בטעם החיים הטובים"

חידה זיאדה, אשתו של אסיר נוסף ששב לביתו בלוד, ציינה גם היא כי "כמו שאני רוצה שבעלי ישתחרר, אני מקווה שגלעד שליט יחזור לבני משפחתו. כולנו יודעים כמה בנינו יקרים בשבילנו". על שובו של בעלה מוחמד, שנידון גם כן ל-40 שנות מאסר, אמרה: "ההרגשה הטובה חזרה למשפחתנו, אחרי שנים רבות בהן לא הרגשנו בטעם החיים הטובים".

 

גלעד על מדים, כשמשפחתו מאחוריו. "יודעים כמה בנינו יקרים" (צילום: לע"מ) (צילום: לע
גלעד על מדים, כשמשפחתו מאחוריו. "יודעים כמה בנינו יקרים"(צילום: לע"מ)

 

"כל הזמן הזה חלמתי לבלות את שאר חיי לצד בעלי שנגזל ממני", המשיכה. "אפילו נכדיו לא הכיר אותו, ולא עבר יום בו לא שאלו 'מתי סבא חוזר'". בתו של מוחמד זיאדה, חנאן, סיפרה כי "הוא נעצר כשהיינו ילדים קטנים, אבל למרות זאת הרגשנו שהוא לידנו כי הוא תמיד היה מדריך אותנו בכל צעד בחיינו. אתמול לא יכולתי לישון מרוב המחשבות והפחדים שלא ישחררו את אבי, אבל היום אני רגועה ויכולה להמשיך את חיי ללא עצב".

 

"הילדים הגשימו חלום וחיבקו את אבא"

גם בכניסה לאום אל-פחם התאספו רבים שהמתינו לשובו של האסיר מוחמד ג'בארין, ואף גרמו לעומסי תנועה במקום. שחרזאד, אשתו של ג'בארין, כמעט התעלפה כשראתה לראשונה את בעלה לאחר 23 שנה. "לא יכולתי לומר מילה", אמרה, "לא האמנתי שהוא ישתחרר, כי הרבה פעמים הובטח לנו שהוא ישוחרר בעסקות שונות, אבל ללא תוצאות חיובית, והפעם הכל יצא לפועל.

 

נערכים לחגיגות בלוד. הכניסות לבתים קושטו (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
נערכים לחגיגות בלוד. הכניסות לבתים קושטו(צילום: חסן שעלאן)

 

"בעלי נעצר כשהילדה שלנו הייתה בת שנתיים ובננו הקטן היה בן תשעה חודשים, והם גדלו בלי שירגישו באביהם", היא הוסיפה. "הם אף פעם לא חיבקו או נגעו בו, והיום הם הגשימו חלום וחיבקו אותו עד שהיה לנו קשה להפריד ביניהם". ג'בארין סיפרה כי בכוונת המשפחה לחגוג את שובו של מוחמד במשך מספר ימים, "ואחר כך אני רוצה לנסוע עם בעלי ובני משפחתי לנוח במקום שקט. מזמן אנו מחכים לרגע הזה וכעת אנו מרגישים שנולדנו מחדש ועלינו להתחיל בחיים חדשים".

 

החגיגות במצפה הילה. תוקעים בשופר לכבוד חזרת שליט (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
החגיגות במצפה הילה. תוקעים בשופר לכבוד חזרת שליט(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

הכפר הדרוזי בוקעתא קושט בדגלי סוריה לקראת שובו של ויהאם עמאשה, שתכנן לחטוף חיילים ישראלים וריצה רק שש שנות מאסר מתוך ה-20 שנגזרו עליו. "שמענו שהמשטרה פחדה מקבלת הפנים בשבילו, והזהירה מפני הנפת דגלי סוריה או חסימת רחובות באזורים שגרים בה יהודים, או בדרכים הראשיות לרמת הגולן", העיד אחד מקרובי משפחתו. "זה מאוד הפתיע אותנו, כאילו שאנו הולכים לעשות אסון".

 

אמו של עמאשה קיבלה את בנה כצפוי בחיבוקים ונשיקות. "היום אני יכולה לחגוג בצורה נורמלית, כי כל השנים שבהם בני שהה בכלא לא יכולתי להיות שמחה ולהרגיש טוב. הכאב שלי נשאר בלבי, ואף שניסיתי להתנהג כרגיל, מבפנים הייתי עצובה", סיפרה.

 

גם ברצועת עזה נערכו לקבלת האסירים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אחד מחבריו של עמאשה ציין כי הוא גאה בו, "על שהיה מביע את דעתו מתוך הכלא ויזם שביתת רעב של האסירים בשל היחס הקשה שקיבלו משירות בתי הסוהר. הם גם תמך במאבק של הסורים שדרשו צדק חברתי". עוד סיפר החבר כי במכתב האחרון שכתב עמאשה מהכלא, שלח הוראות לנערכים לשובו: "אני רוצה מסיבה שתסיר כל האבק והעייפות מהפנים ותצייר חיוך על השפתיים", כתב. "אני רוצה שנעשה שמחה שלא הייתה קודם, אבל היא תגיע ואני מתכוון לניצחון".

  

בכפר הבדואי איבטין שבגליל התחתון החלו החגיגות עוד לפני יומיים,

וכמעט כל התושבים יצאו הבוקר מביתם לקבל את פניו של האסיר עלי עמירה. "חלק מהתלמידים לא הלכו לבית הספר כדי שיחוו את האירוע", סיפר קרוב משפחתו, גסאן עמירה. "הוא הפך להיות אישיות חשובה בכפר שלנו ובכל המגזר הערבי".

 

לדבריו, אביו של עמירה פגש את בנו במאסר פעם אחת בלבד לפני שמת, וגם אמו אינה בקו הבריאות. "כל השנים הרגשנו כמה היא מושפעת מכך שבנה, שהיה קרוב ללבה, יושב בכלא", סיפר קרוב המשפחה, "והיום זה בשבילה יום קדוש". שכנו של עמירה הוסיף כי "עסקת שליט היא מאוד מיוחדת, לא ציפינו שעלי ישוחרר בנסיבות כאלו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סמי יונס, זקן האסירים, שב הביתה
צילום: חסן שעלאן
האסיר ברע'אל מתאחד עם קרוביו
צילום: עופר עמרם
שמחה בלוד. "תודה לאחראים לעסקה"
צילום: עופר עמרם
שליט עם הוריו במחנה תל נוף
צילום: לע"מ
מומלצים