חזר הביתה: אילו בדיקות רפואיות עובר גלעד שליט
לאחר שנפגש גלעד שליט עם בני משפחתו הוא הועבר לבדיקות רפואיות. המטרה: לוודא כי מצבו הגופני, לאחר השבי הארוך, טוב מספיק וכי הוא אינו זקוק לטיפול רפואי נוסף. אילו בדיקות הוא עובר ומה מטרתן?
בדיקה גופנית כללית
מדובר בבדיקה ראשונית, הדומה לבדיקה כללית אצל רופא המשפחה או רופא הילדים. בדיקה זו מחולקת למספר חטיבות, כאשר סדר הבדיקות נקבע על ידי הרופא:
1. מדדים חיוניים: בדיקות אלה מודדות את לחץ הדם, הדופק, רוויון החמצן בדם (סטורציה) באמצעות קורא אופטי המתחבר לאצבע, קצב הנשימות לדקה וחום הגוף.
2. מבט כללי: הרופא בוחן את מראהו הכללי של גלעד. כבר ממבט ראשון ניתן להבחין ברזון המשמעותי שעבר עליו. מעבר לכך בוחן הרופא את מצבו הכללי מכף רגל ועד ראש ומתעד כל שינוי חריג הנראה לעין כמו פריחות, חבלות, שטפי דם, נגעים, הפרעות תנועה, חולשה וכו'.
3. האזנה באמצעות הסטטוסקופ: הרופא מאזין לקולות הלב, בוחן האם קצב הלב סדיר, האם נשמעו אוושות. כעת מאזין הרופא לריאות ובוחן האם הנשימה היא תקינה וסימטרית מעל הריאה הימנית והשמאלית, או שקיימים קולות ובהם חרחורים או צפצופים. האזנה נוספת מתבצעת מעל הבטן. כאן בודק הרופא האם קיימים קולות תנועתיות תקינים של המעיים. ניתן להאזין באמצעות הסטטוסקופ גם לזרימת הדם מעל עורקים ראשיים.
4. ריאות: לאחר ההאזנה לריאות באמצעות הסטטוסקופ ניתן לנקש קלות באמצעות האצבעות מעל הגב, ולבחון האם קיימת עמימות העלולה להעיד על דלקת ריאות או פגיעה באחת הריאות. כמו כן ניתן לבקש מהנבדק לדבר ולבחון את חזרת הקול (המורגש כרעד מעל הגב) והאם הוא סימטרי או לא.
5. בטן: באמצעות לחיצה על מספר איזורים בבטן ניתן לבחון האם הבטן רכה ואינה רגישה, האם קיימת רגישות מעל איזורים מסויימים כמו הכבד וכיס המרה או האיזור מעל התוספתן (הנקרא נקודת מקברני), האם קיימת הגדלה של איברים פנימיים או בעיות נוספות חשודות בחלל הבטן.
6. בלוטות לימפה: קיימות מאות בלוטות לימפה הפזורות ברחבי הגוף. מדובר במעין "פח אשפה" שבו מערכת החיסון מסלקת מזהמים. אולם לעתים בלוטות לימפה מסויימות מוגדלות גם במחלות כרוניות קשות. בבדיקת הרופא הכללית נבדקות מספר "תחנות" בהן מצויים צברי בלוטות לימפה מרכזיים, כמו מאחורי אפרכסות האוזניים, מתחת ללסת, מתחת לבית השחי ובמיפשעה.
7. עור: בחינה מדוקדקת של העור תגלה האם קיימים נגעים חשודים, האם קיימת עדויות לחבלות, שטפי דם, צלקות או נשירת שיער. כל ממצא חשוד עלול להעלות חשד להתעללות, הרעבה, לתאונות, לפגיעות, או רמז גם למחלות קשות. גם בדיקה של הציפורניים מעידה הן על המצב התזונתי והן על פגיעות ומחלות שונות.
8. עיניים: כאן בודק הרופא את תנועות העיניים, את הלחמית (האיזור הלבן של העין), את שלמות גלגל העין ובנוסף את מיקוד הראייה והאם היא הידרדרה במהלך השבי.
9. בדיקה אורתופדית: בבדיקה זו בוחן הרופא את ההליכה, העמידה, הישיבה, תנועות כל מפרקי הידיים, האצבעות, הזרועות, הרגליים וכפות הרגליים. הבדיקה מגלה גם חולשת שרירים ועשוייה להעיד על מחסור תזונתי, התעללות, פגיעות או מחלות מהן הוא סובל.
10. בדיקה נוירולוגית: בדיקה זו לרוב חותמת את הבדיקה הגופנית. בבדיקה זו נבחנים התפקוד המוחי ועצבי הגוף. מדובר בבדיקה ארוכה ומקיפה בעלת ערך רב. עם זאת, מאחר ששליט נראה תשוש וחיוור, ייתכן שיצטרך לעבור בדיקה נוירולוגית חוזרת לאחר שיתאושש.
בדיקות מומחים
צוות של מומחים עשוי לערוך בדיקות נוספות מדוקדקות יותר, ובהן:
1. בדיקת רופא עיניים: העין היא המסך הפנימי של הגוף. לאחר הרחבת האישונים ניתן לבחון לא רק את חלקי העין, אלא את כלי הדם בגוף במבט אחד. בבדיקת רופא העיניים ניתן לקבל רמז למחלות עיניים, הפרעות שונות, חסרים תזונתיים, מחלות כלי דם ופגיעות.
2. בדיקת רופא עור: במקרה שנתגלו נגעים חשודים, פצעים, שטפי דם, צלקות או פריחות יצולם הממצא וילקחו בדיקות שונות מהעור על ידי רופא מומחה.
3. בדיקת רופא נוירולוג: בדיקה נוירולוגית מקיפה אותה עורך נוירולוג, אשר בוחן שוב את התפקוד המוחי והעצבי.
4. בדיקת רופא אורתופד: בדיקה חוזרת הבוחנת בדקדקנות חולשות, חבלות, הפרעות תנועה, חשד להרעבה, אלימות, מחלות כרוניות או פגיעות שונות שעבר. שליט צפוי לעבור גם מספר צילומי רנטגן, כדי לוודא שאינו סובל משברים או בעיות נוספות בשלד.
בדיקות דם
להשלמת הבדיקות הכלליות צפוי גלעד לעבור מספר בדיקות דם, כשאת התוצאות של רובן יתקבלו כבר היום.
1. ספירת דם: בדיקה זו היא בדיקת הדם השכיחה ביותר בעולם. היא נותנת מידע עצום על המצב הבריאותי, החל מחשש לדלקות, מחלות כרוניות, אנמיה ומחלות דם אחרות, דימומים ופגיעות שעבר וחסרים תזונתיים, כמו מחסור בויטמין B12, חומצה פולית וברזל.
2. כימיה: בדיקה זו מגלה מידע רב על תפקוד האיברים השונים ובהם הכבד והכליות, על מאזן המינרלים בגוף, ובהם נתרן ואשלגן, ועל המצב התזונתי. בין היתר מגלה הבדיקה האם שליט נמצא במצב של התייבשות או רעב. מהתמונות הראשונות נראה כי זה אכן המצב ולפיכך צפוי כי יקבל באופן הדרגתי עירוי נוזלים והשלמות תזונתיות.
3. תפקודי קרישה: בודקת את מצב פקטורי הקרישה בגוף, חשש למחלות קרישה, מחלות כרוניות או פגיעה בתפקוד הכבד, המייצר פקטורי קרישה שונים.
4. בדיקות נוגדנים: מעידות על זיהומים שעבר. ניתן לבדוק רמות נוגדנים שונות אותם מייצר הגוף בתגובה להדבקה בזיהומים. הבדיקות השכיחות המקובלות הן הפטיטיס B ו-C, בדיקות HIV ונגיפי מחלת הנשיקה EBV ו- CMV.