שתף קטע נבחר

 

שמש זולה: מחירי הפאנלים הסולאריים צונחים

שגשוג הענף בשנת 2010 הוביל להצטברות מלאי עצום של משטחים לקליטת קרני השמש. התוצאה: נפילה של 35% במחיר ב-2011. החדשות הטובות לצרכנים מהוות אסון ליצרנים שמניותיהם נחתכו וחלקם אף פשטו רגל. האם הצמיחה תשוב?

מחירי הפאנלים הסולאריים בעולם צנחו ב-35% במהלך 2011 - חדשות טובות לצרכנים ולמפיצים שקונים את המודולים הסולאריים, אך פחות טובות לייצרניות הפאנלים, שנותרו עם מתח רווחים מצומק וירידה במחירי המניות לשפל.

 

עוד על אנרגיה סולארית - ב-ynet כלכלה ירוקה :

 

בסוף שנת 2010, יצרניות הפאנלים הסולאריים ניסו לעמוד בביקוש שיא, גרמניה רכשה כמויות שיא של מערכות לאנרגיה נקיה, ושווקים חדשים צמחו בקצב יציב. אבל שחיקה בסובסידיות שהעניקו ממשלות גרמניה ואיטליה, שני השווקים הגדולים בעולם, יחד עם הגידול בייצור הפאנלים שהופכים את קרני השמש לחשמל, הותירו את הענף עם מלאי עצום והובילו את מחירי הפאנלים לירידה במהלך השנה הנוכחית. 

 

חלק מהחברות פשטו את הרגל, ביניהן Solyndra. החברה נכשלה לאחר קבלה של 535 מיליון דולר בהלוואות ממשלת ארצות הברית, מה שהוביל לסקנדל בוושינגטון ולספקות בקרב פוליטיקאים רבים, שמטילים ספק באשר להמשך התמיכה הממשלתית בענף.

 

אנליסטים בתחום הסולארי מציינים כי הענף הצעיר מסנן כרגע את החברות החלשות יותר, וכי המחירים של החשמל הסולארי מתקרבים למחיר של חשמל המיוצר על ידי דלקים מאובנים, מגמה חיונית להפחתת הצורך בסובסידיות ממשלתיות. הירידה במחיר הפקת החשמל מוביל לצמיחה בארצות הברית, בה ההתקנות עשויות להכפיל את עצמן השנה ליותר מ-1.5 ג'יגה-וואט.

 

צניחה במחירי המניות

עם זאת, הנזק למתחי הרווחים ומחירי המניות היה חמור מאוד. First Solar, היצרנית שרושמת את עלות ההפקה הנמוכה ביותר בשוק, רשמה ירידה של 57% במחיר המניה מתחילת השנה. המניה הגיעה לנקודה הנמוכה ביותר מזה יותר מ-4 שנים במהלך השבוע האחרון. מניות המתחרה האמריקנית SunPower, צנחו ביותר מ-30% מתחילת השנה.

 

גם החברות הסיניות ספגו מכה קשה. המניות של Suntech Power Holdings ו-Trina Solar צנחו ב-70% השנה ו-JA Solar צנחה ב-73%. אך החברות שספגו את המכה הקשה ביותר הן החברות הגרמניות, שנפגעו בעקבות המחירים הצונחים במדינה, הנחשבת הצרכנית הגדולה בעולם של אנרגיה סולארית.

 

Q-Cells, אחת מהיצרניות הגדולות בעולם של תאים סולאריים, מתקשה כעת בעמידה בצרכי המימון מחדש ונקטה בצעדים שעשויים לעכב את אגרות החוב ההמירות הצפויות לפוג בפברואר 2012. החברות Solon ו-Conergy נאלצו לבצע שינויים מבניים, ובשבוע שעבר המפתחת Phoenix Solar פרסמה אזהרת רווח.

 

בינתיים: הביקוש לא מתעורר

חלק מהמבקרים אומרים כי הענף בגרמניה נסמך על סובסידיות ניכרות במשך זמן רב מידי, והופתע כשממשלת גרמניה החלה לקצץ בתמיכה על מנת לאלץ את הענף להפוך ליעיל יותר. אך על פי האנליסטים, דווקא הקיצוצים של ממשלת איטליה בסובסידיות הם אלה שהובילו לירידה בביקוש בתחילת 2011 ולעלייה במלאי.

 

בניסיון לייצר מזומנים ולהפחית את המלאי שלהן, היצרניות החלו למכור באופן אגרסיבי את המלאי העודף בחודשים מאי, יוני ויולי, מה שהוביל לירידה חדה במחירים. "אין להן את הכסף לכיסוי ההון החוזר", אמר תיאודור אוניל, אנליסט בחברת Wunderich מניו יורק. "אם לא הייתי יודע שמדובר בעלייה במלאי, הייתי אומר שהשמיים נפלו".

 

הירידה במחירי הפאנלים עדיין לא עוררה ביקוש חדש, על פי חברת Cowen's Stone, וצמיחה ממשית בצריכה צפויה רק בעוד מספר חודשים. "זה עשוי לקרות רק ברבעון השני של שנה הבאה", לדבריו. עם זאת, מכירת החיסול של מניות היצרניות הסולאריות משקפת באופן מלא את הסביבה החלשה, כשמניות החברות נסחרות מתחת לשווי מאזני ממשי, על פי חברת Stone.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ירוק כלכלה ירוקה אנרגיה ירוקה
צילום: shutterstock
מומלצים