שתף קטע נבחר

לראשונה: חיסון למלריה - המחלה הקטלנית בעולם

תוצאותיו של מחקר, שנערך במשך כשנה בקרב 15 אלף תינוקות באפריקה, הראו כי חיסון חדש מנע הדבקה במחציתם. כעת מקווים לאישור מהיר של החיסון. מידי שנה מתים 800 אלף איש מהמחלה הקטלנית ברחבי העולם

החיסון למחלה הזיהומית הקטלנית בעולם – בדרך: חוקרים מדווחים היום (ג') על הצלחה בניסוי בחיסון כנגד מלריה. במהלך המחקר, שנמשך כבר כשנה, נבדקו אלפי תינוקות. התוצאות הראו כי מחציתם לא נדבקו במחלה הקטלנית. כעת מקווים החוקרים כי התוצאות החיוביות יקצרו את הליך האישור של החיסון - לקראת שיווקו. תוצאות המחקר פורסמו היום בכתב העת New England Journal of Medicine.

 

עוד על מלריה:

  • נהריה: נפטרה בת ה-29 שאושפזה עם מלריה 

 

50% מהתינוקות לא חלו במלריה

המחקר מומן על ידי חברת התרופות GSK וקרן ביל ומלינדה גייטס. הוא נערך בשבע ארצות באפריקה ונוהל על ידי צוות של המרכז למניעת ובקרת מחלות האמריקני באטלנטה. במחקר נבדקו יותר מ-15 אלף תינוקות שגילם קטן מ-18 חודשים, והוא נמשך עד כה כשנה.

 

הילדים הנבדקים חולקו לשתי קבוצות: האחת של תינוקות בני שישה עד 12 שבועות והשנייה של תינוקות בגילאי חמישה עד 17 חודשים.

כל קבוצת גיל חולקה אף היא לשתי קבוצות: האחת קיבלה את החיסון החדש, הקרוי RTSS, והשנייה קיבלה חיסון אחר, שאיננו נגד מלריה.

 

תוצאות המחקר הראו כי מספר הילדים המחוסנים שנבדקו במלריה היה נמוך ב-50% ממספר הילדים שנדבקו במחלהה בקבוצה שלא חוסנה נגדה. "לחיסון יש פוטנציאל להפוך לרב השפעה בהסרת נטל המחלה בקרב הילדים", כתבו החוקרים. חברת GSK, שמימנה חלק מהמחקר, אמרה כי מדובר ב"הישג מדעי אדיר". מחקר בחיסון מקביל שנערך כעת הראה אף הוא תוצאות חיוביות, אך הממצאים טרם פורסמו.

 

בשנה שעברה: התפרצות מלריה בישראל 

מידי שנה לוקים במלריה כ-225 מיליון איש ברחבי העולם, מתוכם מתים מידי שנה 800 אלף איש, רובם ילדים באפריקה. אשתקד אובחנו בישראל 15 חולים במלריה, רובם פליטים מאריתראה וחלקם ישראלים שחזרו ממדינות נגועות במחלה.

 

מלריה מתחילה בחום גבוה, שבא בגלים ומלווה בכאבי ראש, בצמרמורת ובהזעה, ועלולה לפגוע גם בריאות, בכליות ובמוח. מאחר שהמחלה מתבטאת כמחלת חום לא ספציפית, ישנן טעויות רבות באבחנה. לכן כל חום גבוה אחרי נסיעה לארצות שבהן נפוצה המחלה מעלה חשש להידבקות בה ומחייב בדיקת דם לאבחונה. איחור באבחנה עלול להוביל לסיבוכים קשים ולתוצאות קטלניות.

 

היתושה שמעבירה את הטפיל היא ממשפחת האנופלס, שעוקצת בעיקר בערב ובלילה. לכן המניעה העיקרית היא הגנה מפני עקיצות יתושים: לבישת בגדים ארוכים בשעות החשיכה ומריחת חומר דוחה יתושים. באזורים רבים באפריקה מצויידים בתי המלון בכילות מעל המיטה. כאמור, עדיין לא משווק חיסון נגד מלריה אך קיימות ארבע תרופות עיקריות למניעת המחלה: מלרון, מפלוקווין, דוקסילין ופרימקווין





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יתושת המלריה. קוטל 800 אלף מדי שנה
צילום: AP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים