שתף קטע נבחר

שיפור במצבה של בת ה-29; לא יודעת שאיבדה העובר

ביחידה לטיפול נמרץ בביה"ח לניאדו עדיין מורדמת ומונשמת תושבת נתניה בת 29 שלקתה בזיהום קשה בעקבות דיקור מי שפיר. היא עדיין אינה יודעת כי היא איבדה את עוברה וכי הרופאים נאלצו לכרות את רחמה. מנהל ביה"ח: "אנחנו אופטימיים"

במצב קשה ואינה מודעת לגודל הטרגדיה: הצעירה בת ה-29, שאושפזה במצב קשה בבית החולים "לניאדו" בעקבות דיקור מי שפיר שבוצע לה על ידי רופא בבית החולים "בני ציון", עדיין מורדמת ומונשמת. בניגוד לשעות הראשונות לאישפוזה בהן הוגדר מצבה כאנוש, כעת מגדירים הרופאים את מצבה כקשה. היא עדיין אינה מודעת לכך שרופאיה נאלצו לכרות את רחמה ולהפיל את עוברה. בני משפחתה שוהים לצידה כל העת.

 

האם בדיקת מי שפיר מסוכנת?

 

לאחר הבדיקה החלה לסבול מחום והקאות 

כפי שפורסם לראשונה ב-ynet הצעירה בת ה-29, תושבת נתניה, שזהו לה הריון ראשון, עברה ביום א' האחרון דיקור מי שפיר בבית החולים בני ציון בחיפה. אחד מבני משפחתה סיפר כי הדיקור, שאמור להימשך כדקה, נמשך כ-10 דקות ובמהלכו החדיר והוציא הרופא את מחט הדקירה מבטנה פעמים רבות. בתום הבדיקה היא שוחררה לביתה. אלא שתוך זמן קצר היא החלה לסבול מבחילות וחום גופה עלה. בהמשך הקיאה וחלה עלייה נוספת בחום והיא הובהלה לבית החולים לניאדו. כשהגיעה, מלווה בבן זוגה, לו היא נשואה מזה כשנתיים, עדיין הייתה הצעירה בהכרה מלאה, אולם בדיקות הדם שנערכו לה הצביעו כי לקתה בזיהום דם חמור (ספסיס). זיהום כזה עלול להתרחש במהלך הדיקור, כשהרופא אינו מקפיד על תנאי סטריליות וחיטוי נאותים.

 

הצעירה אושפזה ביחידה לטיפול נמרץ והרופאים החלו לטפל בה באמצעות נוזלים ואנטיביוטיקה רבת עוצמה לתוך הווריד - אולם בשל הזיהום החמור מצבה המשיך להידרדר. רופאיה הרדימו והנשימו אותה והיא הועברה לחדר הניתוח, שם בוצעו מספר ניתוחים במהלכם נכרת בלית ברירה הרחם והעובר שברחמה הופל.

 

הצעירה הועברה להמשך אישפוז ביחידה לטיפול נמרץ, שם היא מאושפזת עדיין. בשעות האחרונות הצליחו הרופאים לייצב את מצבה, אולם הוא מותיר להיות קשה. בשיחה של הצוות הרפואי עם ynet עולה כי הצעירה ככל הנראה אינה מודעת לכך שהיא איבדה את העובר ששבטנה וכי רחמה נכרת.

 

בני משפחתה של הצעירה ובעלה סועדים אותה כל העת, אולם רובם אינם מורשים לשהות לצידה ביחידה לטיפול נמרץ, בשל הצורך בסביבה סטרילית. הפרשה אף גרמה לסערה רבה בקרב צוות בית החולים.

 

"אין החמרה במצבה של הצעירה ואין סיבה לפאניקה", אמר היום (ה') ל-ynet ד"ר אבינועם שקולניק, מנהל בית החולים לניאדו. "הבדיקה הזו מבוצעת פעמים רבות מידי שנה והסיכוי שיקרה מצב כזה הוא נדיר מאוד. היא מטופלת כעת בטיפולים היקרים ביותר שקיימים בישראל ואנחנו אופטימיים".

 

דובר בית החולים בני ציון, שם בוצע דיקור מי השפיר, מסר בתגובה: "האישה טופלה על פי הפרקטיקה הרפואית ועל ידי מיטב המומחים כמקובל בבית החולים. אין ביכולתנו למסור פרטים נוספים בשל חיסיון רפואי".

 

בדיקת מי שפיר: סיבוכים נדירים

בחודש יוני של השנה שעברה אירע מקרה נוסף בו צעירה בת 26 איבדה את עוברה בבית חולים פרטי גדול במרכז הארץ. גם אז מצבה של הצעירה הדרדר במהירות, מערכות גופה קרסו והיא סבלה מכשל רב מערכתי שהעמיד את חייה בסכנה מיידית. מהבדיקות שנערכו לה אז עלה כי החיידקים האלים שגרם לזיהום הוא אי קולי, חיידק צואתי נפוץ. הרופאים החליטו לכרות את רחמה בנסיון להשתלט על הזיהום.

 

בבדיקה מחדירים מחט דקה לחלל הרחם, דרך דופן הבטן של האישה, ושואבים את הנוזל שבו העובר שוחה - מי השפיר. נוזל מי השפיר מופרש על ידי העובר עצמו מדרכי השתן שלו והם מכילים גם תאים מעורו. הבדיקה מתבצעת לצורך זיהוי של מחלות באמצעות בידוד החומר הגנטי. הבדיקה אורכת כרבע שעה, שבמהלכה מסביר הרופא על מהלך הבדיקה, מחתים את האישה על טופס הסכמה ומכין את אזור הדקירה באופן סטרילי. בסיוע מתמר אולטרסאונד מחדיר הרופא את המחט, שאורכה המקסימלי הוא תשעה ס"מ, ושואב כ-20 מ"ל ממי השפיר (הכמות הכוללת באישה הרה היא 200 עד 300 מ"ל).

 

אצל אישה עם דופן דק עומק החדרת המחט הוא כשני ס"מ, אולם אצל נשים בעלות עודף משקל עשויה המחט להיות מוחדרת עמוק יותר. במקרים קיצוניים קיימת מחט באורך 15 ס"מ.

 

משך השאיבה של מי השפיר הוא כחצי דקה. מתוך הנוזל שנשאב, שני מ"ל נשלחים לבדיקת החלבון העוברי במי השפיר, והשאר נשלח לבדיקת כרומוזומים. העובר מחדש את כמות מי השפיר בתוך כ-24 שעות. ניתן לבצע בדיקת מי שפיר כבר מהשבוע ה-12 להריון, אולם בשלב כה מוקדם אין די תאים שנשרו מעור העובר, לפיכך לרוב מתבצעת הבדיקה בשבועות 16 עד 20 להריון. דיקור מי שפיר ניתן לבצע עד מועד הלידה, במקרים שבהם יש צורך להזריק תרופות לעובר או לנקז את מי השפיר. 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיקור מי שפיר. אמור לקחת כדקה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים