המחתרת הבאסקית: מפסיקים הפעילות החמושה
אט"א יצאה בהודעה היסטורית, אם אכן יש מאחוריה כוונת אמת: לאחר ארבעה עשורים ויותר מ-800 הרוגים הם זונחים את דרך האלימות וקוראים לפתיחת מו"מ. ר"מ ספרד בירך על ההודעה
המחתרת הבאסקית - ידיעות ב-ynet:
- דיווח: המחתרת הבאסקית תכריז על סוף לאלימות
"אט"א החליטה חד-משמעית להפסיק את פעילותה החמושה", נאמר בהודעה שהתפרסמה בבאסקית, ספרדית, צרפתית ואנגלית באתר האינטרנט של העיתון הבאסקי "גארה", שמשמש שופר באופן תדיר לארגון הטרור.
כמו כן, שוחררה ההצהרה במלואה ל-BBC.
אט"א השתמשה בעבר ב"הפסקות אש קבועות", כביכול, כהזדמנות להתארגן ולהתחמש מחדש. ההבדל עתה הוא הזניחה, לפחות לכאורה, של כלל הפעילות החמושה.
"אנו קוראים לממשלות ספרד וצרפת להתחיל בתהליך הידברות ישיר, שמטרתו לפתור את ההשלכות של הסכסוך, וכך להתגבר על העימות החמוש. בהצהרה ההיסטורית מראה אט"א את התחייבותה הברורה וההחלטית", נכתב בהודעה. עם זאת, לא נאמר כי בכוונת המחתרת למסור את כלי-נשקה.
באופן מפתיע ממשלת ספרד קיבלה בחום את ההצהרה של ארגון הטרור. ראש הממשלה, חוסה לואיס ספטרו, הכריז כי מדובר "בניצחון לדמוקרטיה, לחוק ולהיגיון". הוא ציין את 821 הקורבנות שגבו אנשי אט"א בפעולותיהם השונות ואמר כי הם לא יישכחו: "אנו נשיג דמוקרטיה ללא טרוריזם, אבל עם זיכרון".
"אני חושב בייחוד על החברה הבאסקית. אני בטוח שמעתה והלאה הם ייהנו סוף סוף מחברה שלא תלויה בפחד או בהפחדה. חברה שהיא באמת חופשית, חברה שיש בה שלום", אמר ספטרו. הממשלה הסוציאליסטית נוהגת כבר כמה שנים בזהירות רבה ממגעים עם המחתרת, מאז ש"הפסקת האש הקבועה" האחרונה נגמרה בפתאומיות בפיגוע בנמל התעופה במדריד בדצמבר 2006, שבו נהרגו שני בני אדם ונפצעו מאות.
הציפייה להצהרה הלכה והתגבשה לאחר ועידת שלום שהתכנסה בתחילת השבוע בסן-סבסטיאן, אחת הערים המרכזיות בחבל הבאסקים, שבו קראו המתווכים הבינלאומיים לאנשי אט"א למסור את נשקם. בכינוס השתתפו מזכ"ל האו"ם הקודם, קופי אנאן, ובכירים בתהליך השלום בצפון אירלנד.
הצהרה דומה בספטמבר 2010 דיברה על "הפסקת אש קבועה", אך הממשלה במדריד התעקשה כי אין מדובר בצעד של ממש, כל עוד אין הוא מלווה בפירוק המחתרת מנשק.
ג'רי אדמס, מי שפעם היה במצב דומה לזה של אט"א, רק בצפון אירלנד, קרא לממשלות ספרד וצרפת לאמץ את ההצהרה של ארגון הטרור.
אדמס, מנהיג "שין פיין", המפלגה האירית שהייתה בעבר הזרוע הפוליטית של ה-IRA בצפון אירלנד, אמר שעליהן לפתוח בשיחות, ולהתמקד בפיוס, בקורבנות ובאיחוי הקרעים האישיים והחברתיים שנגרמו בשל האלימות.המחתרת, שקוראת לכינון מולדת באסקית בשטחים משני צדי הגבול בין ספרד לצרפת, נחלשה רבות בשנים האחרונות בשל פעילויות זרועות הביטחון בשתי המדינות. שיתופי הפעולה בין הרשויות בפריז ובמדריד הביאו למאות מעצרים, שפגעו קשות בהנהגה ובארגון של אט"א. כמו כן, נתפסו מצבורי נשק רבים.