עיריית ניו-יורק שוקלת לבטל "קו מהדרין" חרדי
פרסומת של שירות אוטובוסים חרדי המפעיל את קו B110 ברובע ברוקלין, עוררה ביקורת ציבורית לאחר שהשירות התגאה בכך שהוא דורש מנשים לשבת בחלקו האחורי של האוטובוס. כעת, שוקלים בעירייה לוותר את לשירות החרדי את הזיכיון
בעוד שבישראל "קווי מהדרין" חולפים באזורים חרדיים באין מפריע, ב"עיר החרדית" הגדולה ביותר בארה"ב הסובלנות לתופעה הולכת ודועכת: עיריית ניו-יורק הודיעה אמש (יום ו') כי היא שוקלת להפסיק את פעילותו של שירות אוטובוסים חרדי, אם זה לא יפסיק את ההפרדה בין גברים ונשים, שבמסגרתה נדרשות הנשים לשבת בחלקו האחורי של האוטובוס.
קו B110 נע ברובע בורו פארק שבברוקלין, המרכז את אחת הקהילות החרדיות הגדולות בעולם - יותר מ-80 אלף בני אדם. השירות החרדי Private Transportation Corp, המפעיל את הקו במסגרת הסכם זיכיון שחתם עם העירייה עוד בשנת 1973, מצא את עצמו תחת בעין הסערה בעקבות פרסומת שבה התהדר בכך שהוא מאלץ נשים לוותר על מושביהן באוטובוס. מנכ"לית מחלקת התחבורה בעיריית ניו-יורק, אן קוניג, ביקשה הבהרות מהשירות החרדי, אולם טרם נענתה. "לידיעתכם, המנהג המחייב נשים לשבת בחלקו האחורי של האוטובוס מהווה הפרה של הסכם הזיכיון ועלול להוביל לביטולו", כתבה.
את הידיעה על הפרסומת המפלה פרסם לראשונה עיתונאי-סטודנט מאוניברסיטת קולומביה, ומשם התגלגל הסיפור גם לאמצעי התקשורת הגדולים של ניו-יורק, ששלחו אף הם כתבות על-מנת לתעד את התופעה. ראש העיר, מייקל בלומברג, התייחס השבוע אף הוא לפרשת "קו המהדרין" ואמר כי "ברור מאליו שאפליה מגדרית בשירותי התחבורה הציבורית בעיר - אסורה". גם נציגת הליגה נגד השמצה, דבורה לאוטר, אמרה כי ארגונה מתנגד להפרדה מגדרית באוטובוסים ציבוריים. "אם קהילה חשה שהיא זקוקה להפרדה מגדרית באוטובוסים, שלא ייערבו את העירייה", אמרה.
בישראל הפכה ההפרדה בין גברים ונשים באוטובוסים להסדר קבע בקווים העוברים בשכונות חרדיות.
לפני כתשעה חודשים אימץ בג"ץ בהרכב של שלושה שופטים את ההסדר שיזם משרד התחבורה, ולפיו תתאפשר ההפרדה בקווי מהדרין המשרתים בעיקר את הציבור החרדי. על-פי ההסדר, ההפרדה תיעשה בהסכמה בלבד, וללא כפיה או גילויי אלימות כלפי נוסעות.
עוד נקבע כי משרד התחבורה יאכוף את יישום ההסדר באמצעות מערך פיקוח. בכך למעשה קיבע בג"ץ את תופעת ההפרדה הנהוגה בקווי מהדרין, שבמסגרתה נשים אינן יושבות בחלקו הקדמי של אוטובוס. ארגוני הנשים מתחו ביקורת על הפסיקה ואמרו כי היא "מכשירה למעשה את השרץ ויוצרת מצב גרוע יותר".