שתף קטע נבחר

 

כשאיראן מריחה ואקום. על נסיגת ארה"ב מעיראק

הלחץ מבית וההתנגדות העיראקית לא הותירו לאובמה כל ברירה אלא להודיע על נסיגת כל הכוחות עד סוף השנה. טהרן תמהר למלא את המקום במדינה השסועה שעלולה לשקוע במלחמת אזרחים. ומי יודע איפה נמצא הנשק להשמדה המונית של סדאם?

ב-1 במאי 2003, כשהוא עוטה על גופו סרבל טייסים ומופיע על נושאת המטוסים "אברהם לינקולן", הכריז נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש הבן: "המשימה הושלמה". הופעה זו הפכה ללעג ושנינה ונדרשו עוד שמונה שנים וחצי עד שנשיא אמריקני אחר, ברק אובמה, התייצב שלשום לאירוע צנוע בחדר העיתונות של הבית הלבן והודיע לעם האמריקני: "המלחמה האמריקנית בעיראק תסתיים עד סוף השנה".

 

עיראק בכותרות:

סוף למלחמת עיראק: אובמה יחזיר את כל החיילים האמריקנים

"יהודי בגדד בסכנה, ארה"ב מנסה לשכנעם לעזוב"

שליש מוותיקי ארה"ב: המלחמות מיותרות

"60 מיליארד דולר התבזבזו בעיראק ואפגניסטן"

 

ג'ורג' בוש בנאום מביך ב-2003: "המשימה בעיראק הושלמה". צפו

 

אפילו אובמה, שניצח את הילרי קלינטון בפריימריז הדמוקרטיים בעיקר בגלל התנגדותו למלחמה בעיראק (הוא קרא לה "מלחמה מטומטמת") והתחייב להסיג מהמדינה הערבית את הצבא האמריקני, לא רצה לצאת בדרך זו. הוא קיווה להשאיר 3,000 עד 5,000 חיילים שיעניקו לצבא העיראקי "סיוע טכני" ורצה להבטיח את האינטרסים האמריקניים באזור אחרי מלחמה שגבתה 4,482 הרוגים (נכון לכתיבת שורות אלה), 32,200 פצועים אמריקנים והוצאה בסכום של 805.5 מיליארד דולר.

 

שדה קטל. 4,482 אמריקנים נהרגו במלחמה בעיראק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שדה קטל. 4,482 אמריקנים נהרגו במלחמה בעיראק(צילום: shutterstock)

 

אי אפשר לשכוח את הבטחות הסרק של בכירים בממשל בוש, כמו לדוגמה סגן שר ההגנה פול וולפוביץ, שאמר שעיראק תשלם לארה"ב את הוצאות המלחמה מהכנסות בארות הנפט שלה. אי אפשר גם לשכוח את העילה ליציאת ארה"ב למלחמה בעיראק ב-20 במרס 2003 - הימצאות נשק להשמדה המונית. כאמור, שמונה שנים וחצי עברו מאז פלישת ארה"ב למדינה הערבית, ונשק מסוג זה לא נמצא עדיין.

 

מלחמה מיותרת

עד סוף השנה הקרובה יוציאו האמריקנים את 39,500 החיילים שנותרו בעיראק, ישאירו את השטח לאיראן ויאפשרו לה להגביר את השפעתה במדינה השכנה. בכך תסתיים לה מלחמה מיותרת, ששברה את מאזן האימה האזורי בין איראן ועיראק, והעניקה לרפובליקה האיסלאמית מעמד בכורה אזורי - עיראק חלשה ומפוצלת בין שיעים בדרום, סונים שמשקשקים מפחד במרכז וכורדים שכבר החלו להרים ראש בצפון.

 

ממש ביום שבו אובמה מודיע על סיום המלחמה, רומזת טורקיה על העתיד להתרחש, כשהיא משגרת עשרת אלפים חיילים לעומק השטח הכורדי, מנהלת מרדף אחר כוחות המחתרת הכורדית (PKK) ומאיימת ליצור איזור חיץ בתוך עיראק. החשש הוא שאחרי נסיגת הכוחות האמריקניים, תשוב עיראק ותשקע במלחמת אזרחים עקובה מדם.

 

מדינה שסועה. עיראק (צילום: AP) (צילום: AP)
מדינה שסועה. עיראק(צילום: AP)

 

עד הרגע האחרון ניסו האמריקנים להשיג הסכם עם עיראק להשארת אלפי חייליהם במדינה הערבית. ארה"ב דרשה הגנה משפטית לחיילים האמריקנים גם לאחר שנת 2011. עם זאת, ראש הממשלה נורי אל-מאליכי הודיע לנשיא אובמה כי הוא אינו יכול להעביר החלטה כזו בפרלמנט העיראקי. המשמעות המעשית היא שהאמריקנים הולכים הביתה. ומבחינת לוח זמנים, יש להם תשעה שבועות בערך כדי לפרק 18 בסיסים ולהוציא ציוד צבאי רב ויקר מהמדינה.

 

מי יישאר בעיראק?

זהו מהלך שלא יהיה ניתן להחזירו לאחור, אם וכאשר יתדרדר המצב בעיראק ותתבקש עזרה אמריקנית. ארה"ב ממשיכה להחזיק בסיסים במפרץ הפרסי, אבל בעיראק יישארו כ-10 אלפים אזרחים אמריקנים - דיפלומטים, אנשי ביטחון אזרחים ואחרים בחוזים מיוחדים שיופעלו על ידי מחלקת המדינה. אזרחים, אנשי צבא לשעבר, יאמנו את העיראקים ואילו הצבא האמריקני מקווה לארח חיילים וקצינים עיראקים להשתלמויות בארה"ב. עיראק רוצה מטוסי F16 ושיקום חיל האוויר שארה"ב חיסלה עם פרוץ המלחמה.

 

מבחינת הצבא האמריקני, הנסיגה מעיראק נתפשת כניצחון. אחרי שנים של מלחמה סיזיפית שהחזירה לוושינגטון את הרוחות של מלחמת וייטנאם, הצליחה מערכת הביטחון בוושינגטון לייצב את המצב בעיראק, לאמן את הכוחות המקומיים ולהחזיר את חייליה הביתה כדי שיוכלו להתחיל להתאמן בעצמם אחרי שיצאו 5-7 פעמים למשימות בעיראק. הם יוכלו לשוב למשפחותיהם והצבא האמריקני שנמתח עד דק בשתי מלחמות, יארגן את שורותיו מחדש.

 

יש להם 9 שבועות כדי לפרק 18 בסיסי צבא. חיילים אמריקנים בעיראק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יש להם 9 שבועות כדי לפרק 18 בסיסי צבא. חיילים אמריקנים בעיראק(צילום: AFP)

 

אובמה, שרצה להשאיר כוחות בעיראק, נאלץ לעמוד בהסכם המקורי שחתם הנשיא בוש עם העיראקים להוצאת כל הכוחות האמריקניים עד סוף השנה הזו. ביום שישי אחר הצהריים ניסה אובמה לייפות את הכישלון האמריקני להשאיר כוחות בעיראק והזכיר לציבור שהוא זה שרץ בבחירות לנשיאות על מצע של הוצאת הכוחות.

העיתוי של ההצהרה היה יום אחד לאחר חיסול מועמר קדאפי בלוב ולאחר כמה חודשים מוצלחים שהם שבהם חוסלו אוסמה בן לאדן, אנואר אל-אלווקי ורבים בצמרת ארגון הטרור אל-קאעידה.

 

אובמה, שהיכולת שלו בנושאי חוץ הועמדה בספק, אחראי לשורת הצלחות דווקא במלחמה בטרור, אך הוא יצטרך למרבה האירוניה להילחם על חייו הפוליטיים בנושאי פנים: כלכלה ותעסוקה. לשם כך הוא זקוק לבסיס התמיכה הליברלי שלו ממערכת הבחירות של 2008. אובמה ירצה להוכיח לתומכיו שהוא עמד בהתחייבות הבחירות הבסיסית שהעניקה לו את תמיכתם מלכתחילה. תקוותו הגדולה היא שהוצאת הכוחות האמריקניים מעיראק תלהיב מחדש את בסיס תומכיו ותוציא אותם הפעם מאדישותם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יחפש השפעה בעיראק השכנה. מחמוד אחמדינג'אד
צילום: AP
לא רצה להוציא את כל החיילים. ברק אובמה
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
הופעה מביכה על נושאת המטוסים "אברהם לינקולן". ג'ורג' בוש
צילום: איי פי
איפה הנשק להשמדה המונית? סדאם חוסיין
צילום: איי פי
ההודעה על הנסיגה - יום לאחר חיסולו. מועמר קדאפי
צילום: רויטרס
חודשים מוצלחים לאמריקנים. אוסמה בן לאדן
צילום: AFP
הבעיות הגדולות מחכות לאובמה בבית. מחאת וול סטריט
צילום: AP
מומלצים