שתף קטע נבחר
 

זמן ללכת: איך יודעים שצריך להתפטר?

מדוע אנשים מחליטים לעזוב מקום עבודה? מתי נשארים מתוך פחד ומתי מסיפוק אמיתי ואיך כל זה קשור לפרעושים? הגיע הזמן להבין: מקום עבודה הוא כבר לא בגדר "חתונה קתולית"

יש ניסוי מפורסם שאפשר ללמוד ממנו דבר או שניים: חוקרים הכניסו פרעושים לצנצנת סגורה, והפרעושים עשו את מה שפרעושים עושים – התחילו לקפוץ חזק לגובה. בעקבות הקפיצה, הפרעושים נתקלו במכסה של הצנצנת ובהתאם, הנמיכו את קפיצתם, עד לגובה שנמוך מעט מגובה המכסה.

 

 

כשהחוקרים הסירו את המכסה מהצנצנת, התגלה דבר מעניין – הימצאותו של המכסה, נטמעה כל כך חזק בתודעתם של הפרעושים, עד שהם המשיכו לנתר בדיוק לאותו גובה נמוך, למרות שעכשיו כבר לא היה דבר שעומד באמת בדרכם.

 

סנטימטר אחד מהחופש

לאן אני חותרת עם הסיפור הזה? גם לנו, בני האדם, יש גבולות דמיוניים. אנחנו נשארים באותו מקום וחוששים לצאת ממנו החוצה ולחפש עתיד טוב יותר, לא תמיד בגלל סיבות רציונליות, אלא מתוך היאחזות בקיים ופחד מפני הלא נודע.

 

מדוע? כי עבור רבים מאיתנו, מקום העבודה הוא עוגן, סמל לביטחון ומשהו להיאחז בו. לכן, גם אם זה כבר לא עובד בשבילנו ואנחנו לא מקבלים את הסיפוק מהעבודה, אנו נוטים להישאר רק מכוח ההרגל. אך בימינו, מקום עבודה הוא כבר לא בגדר "חתונה קתולית" ואנחנו לא חייבים להישאר בכל מחיר.

 

אז מה גורם לנו "להיתקע" במקום עבודה?

בעיקר הקונפליקט המוכר - האם להישאר וליהנות מההרגל ומהביטחון שיש לנו במשכורת החודשית או לאזור אומץ, לקפוץ יותר גבוה ולחפש הזדמנות להתחלה חדשה? אני הייתי ממליצה קודם כל לנסות ולשפר את מה שלא עובד במקום העבודה הנוכחי, אך במידה שזה לא עוזר ואין מוצא אחר, לנסות להתקדם הלאה.

 

4 הסיבות העיקריות שבגינן אנשים מתלבטים אם לעזוב מקום עבודה

מערכות יחסים עכורות במקום העבודה עם מנהל, חברי צוות או עמיתים. בניגוד לזוגיות, בה יש לנו בחירה - במקום העבודה מערכות יחסים נכפות עלינו ולעתים מזדמן לנו לעבוד עם אדם ששונה מאתנו בתכלית - עד כדי חוסר יכולת לגשר על הפערים.

 

חשוב קודם לברר אם עשינו באמת ובתמים את כל מה שניתן על מנת לשפר את מערכות היחסים הללו. אם לא הצלחנו למרות הכול, יש מקום לחשוב על עזיבה, או לפחות על מעבר בין מחלקתי בתוך מקום העבודה.

 

שכר נמוך מהשכר שאנו מצפים לקבל או שלו אנו זקוקים. קודם כל, במקרה כזה חשוב מאוד לבדוק את המציאות בשוק ולוודא שאנו לא שוגים בדמיונות שווא אלא מצפים לשכר ריאלי עבור התפקיד והניסיון שלנו.

 

לפני שמחליטים לעזוב עבודה בגלל שכר, כדאי מאוד לנסות ולדבר עם הממונים על הנושא ולעשות זאת בצורה מנומסת ודרך הצינורות המקובלים. אולם אם קיבלנו סירוב ואנו לא רואים אופק להתקדמות בשכר בעתיד הנראה לעין - אז יהיה שווה לחשוב על החלפת מקום העבודה.

 

חוסר הלימה בין מערכת הערכים שלנו לדרך ההתנהלות של החברה. מערכת הערכים הפנימית והאישית שלנו היא המצפן על פיו אנו מתנהלים בחיים. ברגע שאנו נדרשים לעשות דברים אשר נוגדים את מצפוננו או כאשר אנו יודעים שדברים כאלו מתרחשים בחברה שאנו עובדים בה - זה בהחלט רגע ראוי לעצירה ולבחינה של "פנינו לאן" בארגון זה.

 

החברה נמצאת במצוקה ונראה שלא תשרוד לאורך זמן / שינויים ארגוניים שלא לרוחנו. שמעתם שהחברה נקלעה לחובות? או שהיא עתידה לעבור שינויים ארגוניים שיהיו בעוכריכם? קודם כל, היזהרו בנבואות הזעם – חשוב לברר, עד כמה המידע שבידיכם אמין? הרי לעיתים התקשורת או הרכילות הפנים ארגונית מציגות את המצב גרוע יותר ממה שהוא באמת. עם זאת, אם אנחנו יודעים בוודאות שמקום העבודה שלנו בסכנה - זו סיבה מספיק טובה כדי לשקול להחליף אותו.

 

אני מציעה לא להישאר במקום עבודה מתמוטט מתוך סנטימנטים אישיים, כדי לא למצוא את עצמנו מתחת להריסות. חשוב לזכור שלרוב, כשמגיע רגע האמת שבו חברה נדרשת להתייעל, אין התחשבות בעובד והרבה עובדים טובים ומוכשרים מוצאים עצמם מפוטרים עקב קיצוצים.

 

לסיכום, מקום עבודה מהווה עבור רבים מאתנו מקור לסיפוק ולהגשמה עצמית, אך באותה העת יכול להיות גם מקור לטרדה ועוגמת נפש. לכן, חשוב שנהיה קשובים לתחושות שלנו, שנזכור שמי שחשוב במשוואה זה אנחנו ולכן כדאי לשים במרכז השיקולים את האושר והסיפוק שלנו.

 

יעל פרימק היא מאמנת אישית ומנחת סדנאות לניהול קריירה ב-AllJobs דרושים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגיע לי יותר!
צילום: shutterstock
צילום: אילן בשור
יעל פרימק
צילום: אילן בשור
חשוב שנהיה קשובים לתחושות שלנו
צילום: Shutterstock
מומלצים