שתף קטע נבחר

 

חגיגת דמוקרטיה בתוניסיה: 90% הצביעו בבחירות

המבחן הראשון של "האביב הערבי" עבר בהצלחה: במדינה שהחלה את גל ההפיכות בינואר נהרו המונים לקלפיות בבחירות החופשיות הראשונות אחרי עשרות שנים. "תוניסיה נולדת היום", הכריז המועמד המוביל בעודו עומד בתור, כאחד האדם. ברקע: החשש שהאיסלאמיסטים יכבשו את הפרלמנט ויפגעו בתהליך הדמוקרטי

חגיגת הדמוקרטיה הראשונה של "אביב העמים הערבי" צלחה, לפחות לפי הנתונים היבשים. לא פחות מ-90% מבעלי זכות הבחירה בתוניסיה התייצבו היום (א') בקלפיות, במסגרת הבחירות החופשיות הראשונות שנערכות במדינה מאז סיום השלטון הקולוניאלי בה.

 

מי נגד מי? על הבחירות ההיסטוריות בתוניסיה

 

מערכת הבחירות בתוניסיה מלווה בהתרגשות גדולה בעולם הערבי כולו, משום שהיא מהווה מבחן חשוב לגל המהפכות שפקד את מדינות ערב מאז דצמבר שעבר. תוניסיה הייתה למדינה הראשונה מבין שורה של מדינות שהדיחו מאז את מנהיגיהן, כשהנשיא זין אל-עבדין בן-עלי, ששלט במדינה הצפון-אפריקנית ביד רמה מאז 1988, נמלט בלחץ ההמון לסעודיה.

 

"צריך לחזור ולכבד את האיסלאם בתוניסיה". מצביעים, היום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"צריך לחזור ולכבד את האיסלאם בתוניסיה". מצביעים, היום(צילום: AFP)

 

לדברי הרשויות בתוניסיה, שיעור המצביעים בקרב בעלי זכות הבחירה עמד אפילו על מעט יותר מ-90%. מדובר בשיעור הצבעה גבוה מהצפוי, ושיעור מדהים בכל קנה מידה של מדינה דמוקרטית.

 

יושב ראש ועדת הבחירות בתוניסיה, כאמל ג'נדובי, אמר לכתבים כי בקלפיות נרשמו כמה הפרות "קלות" של חוק הבחירות כמו למשל הפגנות ברחובות סמוכים או המשך ניהולם של מסעות בחירות ביום ההצבעה עצמו, דבר העומד בניגוד לכללים. הוא אמר כי כמה מהמפלגות המתמודדות בבחירות האלה קיבלו אזהרות.

 

לכל אחד יש קול שווה. תורים של מאות מטרים השתרכו בבירה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לכל אחד יש קול שווה. תורים של מאות מטרים השתרכו בבירה(צילום: AFP)

 

רשיד רנושי, מנהיג מפלגת "א-נהדה", מפלגה איסלאמיסטית מתונה שצפויה לזכות במספר הקולות הגדול ביותר, הותקף מילולית מחוץ לקלפי על-ידי אנשים שצרחו לעברו "טרוריסט". רנושי ספג את העלבונות בשעה שעמד ככל האדם בתור מחוץ לקלפי בבירה תוניס. "זהו יום היסטורי", הוא אמר, כשלצדו רעייתו ובתו, שתיהן עוטות על עצמן את כיסוי הראש המכונה חיג'אב, "תוניסיה נולדת היום. האביב הערבי נולד היום".

 

הצביעו לראשונה: "סוף סוף הקול שלי שווה משהו" 

כמה אנשים צעקו לו בצרפתית "לך מכאן, אתה טרוריסט ורוצח, תחזור ללונדון". רנושי העביר 22 שנים בגלות בבריטניה, והמפלגה שבראשה הוא עומד דוגלת באסלאם מתון, כמו זה של ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן. הוא אמר כי אין בכוונתו לכפות את ערכי האיסלאם על החברה בתוניסיה.

 

"אמרתי לבנים - היום תכינו אוכל לבד, ויצאתי להצביע" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"אמרתי לבנים - היום תכינו אוכל לבד, ויצאתי להצביע"(צילום: EPA)

 

"יש לשוב ולכבד את האיסלאם בתוניסיה", אמרה חסנה בן זיד, אשה בת 38 שניצבה גם היא ליד הקלפי, "לכן אני הולכת להצביע למפלגת האיסלאמית היחידה". האהדה הגוברת למפלגתו של רנושי מעוררת דאגה בקרב החילונים, שמאמינים כי מדובר באיום על המסורות הליברליות והמודרניות של המדינה.

 

ברחבי תוניסיה נצפו היום תורים שהשתרכו לאורך מאות מטרים מחוץ לתחנות הקלפי החל משעת בוקר מוקדמת. בתקופת שלטונו של בן-עלי לא נרשמה התעניינות דומה במערכות הבחירות. באותם ימים, רק מעט אנשים טרחו בכלל להגיע לקלפיות, משום שהתוצאות היו ידועות מראש.

 

תוניסיה יצאה מהכלוב. הפגנת ענק ביום ההפיכה נגד בן-עלי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תוניסיה יצאה מהכלוב. הפגנת ענק ביום ההפיכה נגד בן-עלי(צילום: AFP)

 

אנשים שהמתינו בתורים מחוץ לקלפיות בתוניסיה צילמו היום את המתרחש בעזרת הטלפונים הסלולריים שלהם, כדי לציין את גודל המעמד. "זו הפעם הראשונה שהצבעתי", סיפרה כארימה בן סאלם, בת 45, שהגיעה לקלפי באזור לפייטה שבמרכז תוניס. "ביקשתי מהבנים שיכינו בעצמם את ארוחת הצהריים. לא אכפת לי... היום אני לא בתפקיד... או יותר נכון, אני בתפקיד שנועד לשרת את ארצי".

 

סרה נאג'י, מורה בבית ספר, העידה גם היא: "זו הפעם הראשונה שהצבעתי, כי זו הפעם הראשונה שאני מרגישה שהקול שלי בטוח. סבלנו הרבה מפסימיות ותסכול, אבל עכשיו אנחנו בונים חיים חדשים".

 

התנועה האיסלאמית הראשונה שתנצח מאז חמאס?

מפלגת "א-נהדה", שצפויה לנצח בבחירות ולנסות להקים קואליציה, מנסה לרכך את הדאגה שהיא מעוררת בקרב החילונים ומעצמות המערב, אולם פרשנים טוענים כי בתוך המפלגה האיסלאמית הזו יש מתיחות בין הדוגלים בקו המתון שמייצג רנושי לבין פעילים איסלאמיים נוקשים יותר.

 

מכינים את תיבות ההצבעה לפתקים, אתמול (צילום: AP) (צילום: AP)
מכינים את תיבות ההצבעה לפתקים, אתמול(צילום: AP)

 

את הניגוד הפנימי הזה אפשר היה לראות גם בעצרת הבחירות הגדולה האחרונה שערכה המפלגה, ביום שישי. מצד אחד על הבמה עמדה סואד עבד אל-רחים, מועמדת מטעם א-נהדה, כשהיא אינה לובשת רעלה או כיסוי ראש, ומהצד השני, בשולי העצרת נמכרו ספרים שכותביהם משתייכים לזרם הסלפי של האיסלאם, ושמאמינים כי יש להפריד בין גברים לנשים במרחב הציבורי. לטענתם, מערכת הבחירות הנוכחית היא לא-איסלאמית.

 

"אני לא אופטימי כל-כך בנוגע לתוצאות הבחירות", אמר זייד טיג'יאני, ארכיטקט בן 26 שהצביע היום. "אני חושב

שהאיסלאמיסטים יכולים לנצח. זה לא מה שאני רוצה שיקרה. הם עלולים לנסות לשנות את אורח חיי", טען, כשלצדו בחורה צעירה לבושה בג'ינס וטי-שירט.

 

ניצחון של א-נהדה בבחירות יהיה הניצחון הראשון של תנועה איסלאמית במערכת בחירות בעולם הערבי מאז ניצחונה של חמאס בבחירות לפרלמנט הפלסטיני ב-2006. ב-1991 ניצחו איסלאמיסטים בבחירות באלג'יריה, שכנתה של תוניסיה, אולם הצבא ביטל את התוצאות, מה שהוליד שנים של סכסוך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ממתינים בתור בתוניסיה. "מפחד שהאיסלאמיסטים ישנו אותנו"
צילום: AFP
הנשיא המודח בן-עלי. בתקופתו, מי בכלל הלך להצביע
צילום: AFP
מומלצים