מתנדבים מתכוננים לצאת לטורקיה: "יש קשר חם"
צה"ל כנראה לא ייצא לסייע בטורקיה, אבל עשרות אנשי חילוץ פרטיים ממתינים לטלפון מעמיתיהם במדינה, שיודיעו אם יש צורך בסיוע באזור בו היכה רעש האדמה: "אם יזדקקו לנו, נצא מיד"
טורקיה אמנם דחתה בנימוס את הצעת ישראל לסייע במאמצי החילוץ בעקבות רעש האדמה הקטלני שהיכה במדינה, אבל עשרות מתנדבים ישראלים מחכים היום (א') לאור ירוק מחבריהם הטורקים כדי לצאת לסייע לנפגעי אסון הטבע שגבה כנראה מאות קורבנות.
רעש האדמה בטורקיה - הכתבות האחרונות:
מחפשים ניצולים בידיים: "צעקות מבין ההריסות"
8 קומות קרסו כמגדל קלפים: "הילד שלי בפנים!"
פרס הציע סיוע. הנשיא הטורקי: אני מקווה שנסתדר
שעות בודדות אחרי הרעש שפקד את צפון-מזרח טורקיה, סמוך לגבול עם איראן, כבר נשלח מייל ל-650 המתנדבים בעמותת "פירסט", המאגדת בתוכה 12 יחידות חילוץ מכל הארץ. המטרה - איתור מתנדבים לחילוץ בטורקיה. "אנחנו אזרחים, עצמאיים, לא צריכים טובות מאף אחד", אמרו בעמותה.
עמותת "פירסט" עובדת באופן צמוד עם יחידת החילוץ הטורקית "אקוט", והקשר בין השתיים חוצה את גבולות הפוליטיקה והדיפלומטיה. שתי היחידות מורכבות ממתנדבים בעלי ניסיון בחילוץ והצלה, שאינם קשורים לגוף רשמי. המשלחת הטורקית אף הגיעה לארץ מספר פעמים בשנים האחרונות כדי לקיים תרגילים משותפים.
המתנדבים הישראלים מכירים היטב את תנאי השטח והעבודה בטורקיה, שכן הם סייעו לטפל בנפגעי רעש האדמה שפקד את המדינה לפני תשע שנים. "אנחנו קולגות, ויש בינינו קשר חם", אמר ל-ynet אלוף-משנה במילואים אוליבר אליעזר, דובר העמותה הישראלית. "אנחנו עובדים באופן דומה, מדברים את אותן השפות, לובשים את אותן חולצות עם אותם הצבעים ומדברים באותם קודים של חילוץ".
25 מתנדבים מיחידת החילוץ הטורקית כבר יצאו לאזור שנפגע, והם יעדכנו באמצעות טלפון לוויני את עמיתיהם הישראלים. "במידה ויזדקקו לעזרתנו נצא מיד", אמר אליעזר, "הם ידאגו לנו לאוטובוסים, ציוד, מקום מגורים, מזון ואבטחה. בכל זאת, מדובר בגבול איראן".
בטורקיה נמשכים הערב החיפושים אחר ניצולים בעקבות הרעש שעוצמתו הייתה 7.2 בסולם
ריכטר. "יש הרבה אנשים תחת ההריסות. אנשים סובלים, אנחנו יכולים לשמוע את זעקותיהם לעזרה", סיפר ראש העיר צ'לביבג, וייסל קסר, שעירו נפגעה ברעש. "אנחנו צריכים עזרה דחופה. זה אסון גדול, הרבה בניינים קרסו, בהם מעונות סטודנטים, בתי מלון ותחנות דלק".
בעקבות האסון, טלפן הנשיא שמעון פרס לעמיתו הטורקי עבדאללה גול והציע לו סיוע. "אני מדבר כאדם, כיהודי וכישראלי, שזוכר ומודע היטב לעומק היחסים ההיסטוריים בין שני העמים שלנו", אמר פרס. גול הודה לו על ההצעה, אך אמר שהוא מקווה שכוחות ההצלה הטורקים יצליחו להתמודד לבדם עם האתגר.
גם הנשיא האמריקני, ברק אובמה, הציע הערב לסייע לטורקים. "אנחנו עומדים לצד בת-בריתנו ומוכנים לסייע לרשויות הטורקיות", אמר אובמה. אנקרה טרם הגיבה להצעה של הנשיא.