שתף קטע נבחר

 

חסרי דיור נגד פינוים מבניין בי-ם: נשתלט על עוד

משפחות שזכאיות לדיור ציבורי ושפלשו במהלך המחאה החברתית לבניינים נטושים בעיר, עומדות בפני פינוי לגן סאקר, רגע לפני החורף הירושלמי. "פלשנו לבניין כי אין לנו ברירה. אם יפנו אותנו, נשתלט על בניינים אחרים"

כבר ארבעה חודשים שלואלרי בריגה, בת 33 ואם חד הורית לשניים, אין בית. חודש אחרי שפרופסור מנואל טרכטנברג, ראש הצוות לבחינת שינוי חברתי-כלכלי בישראל, הגיש את מסקנותיו, ואחרי שהצעקות "לצדק חברתי" שעלו מהכיכרות נחלשו, לואלרי עדיין אין פתרון. היא לא הצליחה לשלם את שכר הדירה, עברה למאהל "גן העיר" שהקימו מחוסרי דיור בירושלים, ומשם המשיכה לבניין נטוש בשכונת קריית יובל בעיר, שאליו פלשה יחד עם משפחות נוספות עד שפונו לפני כחודש וחזרו למאהל.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

 

ואלרי אינה עומדת בקריטריונים לסיוע בשכר דירה, מאחר שיש לה רק שני ילדים. לטענתה, הסיוע לשכר הדירה שקיבלה הופסק לאחר שלא הצליחה לשכור דירה (סיוע לשכר דירה ממשרד השיכון ניתן רק כנגד קבלות על שכירת דירה בפועל - ע.א). בימים האחרונים ואלרי וילדיה מתגוררים בבניין נטוש בשכונת טלביה בבירה, שאליו פלשו לפני כחודש ביחד עם עוד כ-15 משפחות של מחוסרי דיור ופעילים חברתיים. אתמול, המועד האחרון שהציב ראש העיר ירושלים, ניר ברקת, למחוסרי הדיור שמתגוררים במאהלים בבירה להתפנות למאהל אחד בגן סאקר, קיימו הפעילים ומשפחותיהם מסיבת עיתונאים בבניין הנטוש בשכונה המבוססת.

 

מסיבת העיתונאים של מחוסרי הדיור, אתמול (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מסיבת העיתונאים של מחוסרי הדיור, אתמול(צילום: גיל יוחנן)

 

"למרות שעבדתי זה לא הספיק אפילו לכלכלה של הבית, כבר חודשים שאני מטרטרת את הילדים בין מאהל למאהל, זה לא חיים", סיפרה ל-ynet, והוסיפה: "לילדים יש המון פחדים ושאלות, ואני מצפה לתשובות מהמדינה. לא הגיוני שכאישה עובדת לא אצליח לתת קורת גג לילדים שלי"

 

דרור מזרחי, אב לשישה שעובד בעיריית ירושלים ושפלש לבניין עם משפחתו, הסביר: "סולקנו מהבניין שאליו פלשנו בקריית יובל ועכשיו ראש העיר רוצה שנצא מהמאהלים ונתרכז במאהל מחאה אחד בגן סאקר בחורף הירושלמי הקר". הוא הדגיש: "פלשנו לבניין כי אין לנו ברירה, אנחנו דורשים שהמדינה תגדיל את הסיוע בשכר הדירה שניתן במסגרת הדיור הציבורי ושתשנה את הקריטריונים שעל פיהם נקבע הסיוע".

 

המשפחות והפעילים טוענים כי המדינה הרסה את מערך הדיור הציבורי וכי ועדת טרכטנברג התעלמה מהנושא. לדבריהם, 2.5 מיליארד שקלים שמצטברים ממכירת דירות בדיור הציבורי תקועים ומוקפאים במשרד האוצר. "המדינה גנבה את הכסף הזה", אמרה ויקי ואנונו, אם חד הורית שפלשה גם היא לבניין, והוסיפה: "אם יפנו אותנו מכאן נשתלט על בניינים אחרים, לא יכול להיות שיהיו אלפי בניינים ריקים ולנו ולילדים שלנו לא תהיה קורת גג" .

 

משרד השיכון: טרכטנברג לא קיבל המלצותינו בגלל האוצר

על-פי נתוני משרד השיכון, כמעט כל 90 אלף הדירות שיועדו לדיור הציבורי תפוסות על-ידי זכאים. בנוסף הוקשחו התנאים לקבלת הסיוע בשכר דירה, שניתן ל-140 אלף משפחות ושעומד כעת על סכום שנע בין 750 ל-1,500 שקלים למשפחה בכל חודש. כמעט 20 שנה שלא נבנו דירות חדשות בדיור הציבורי, וכ-4,000 משפחות שזכאיות לדיור שכזה ממתינות בתור, שבינתיים מתארך.

 

4,000 משפחות זכאיות ממתינות בתור המתארך (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
4,000 משפחות זכאיות ממתינות בתור המתארך(צילום: גיל יוחנן)

 

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "ראש העיר זימן בחודשים האחרונים ללשכתו לסדרת פגישות את מחוסרי הדיור, ולשמחתנו הגיע עם רובם הגדול למתווה מוסכם אשר מהווה שילוב בין הצורך הלגיטימי שלהם למחות לבין שמירה על הסדר הציבורי. במסגרת המתווה יתאפשר להם להמשיך את המחאה אך הם יתרכזו במאהל אחד בגן סאקר. סוכם כי העירייה תסייע להם בהובלת חפציהם ואף תסייע להם לוגיסטית בהמשך. בנוסף, ברקת גייס למחוסרי הדיור תרומות מהקרן לידידות של עד 2000 שקל לכל משפחה, וכן קיצר את התורים לסיוע מחברת "פרזות", כסף שניתן למשפחות בסכום של 1500 שקל בחודש לפני החגים".

 

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר כי המשרד תומך בכל פתרון המיועד להגדלת מלאי הדירות בדיור הציבורי לטובת מאבקם הצודק של הזכאים הממתינים שנים ארוכות לקבלת דירה. לדבריו, במסגרת זו אף הציע המשרד לוועדה לשינוי חברתי-כלכלי בראשות פרופ' מנואל טרכטנברג מספר הצעות אופרטיביות ומיידיות כדי לפתור את בעייתם של הממתינים לדיור:

בטווח המיידי מתן שכר דירה ריאלי מלא לזכאים לשם שכירת דירה בשוק החופשי - עד שיקבלו דירה במסגרת הדיור הציבורי, ובטווח הבינוני הקצאת 5% מהדירות במכרזים החדשים לטובת הדיור הציבורי, ללא צורך בהקצאה תקציבית חדשה, אלא כחלק ממחויבות היזמים שיזכו במכרזים.

 

לדברי המשרד, למרבה הצער - בשל התנגדות האוצר - ועדת טרכטנברג לא קיבלה את מרבית המלצות משרד הבינוי והשיכון. "אם המלצות משרד הבינוי והשיכון לא יאומצו, בכוונת שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס, להגיש בפתיחת מושב החורף של הכנסת בהצעת חוק פרטית המלצות אלה לאישור הכנסת", נמסר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לילדים שלי יש המון פחדים"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים