iTunes Match - השירים שלכם מכל מקום
שירות iTunes Match של אפל יאפשר למשתמשים לסנכרן את ספריית השירים שעל המחשב שלהם עם הענן של אפל. משם המוסיקה תהייה זמינה מכל מכשיר אחר של אותו המשתמש ובאיכות גבוהה. איך זה עובד בדיוק? הנה הצצה
אחת מההכרזות הגדולות ביותר של סטיב ג’ובס ז”ל באירוע WWDC האחרון, היה iTunes Match. הרעיון מאחורי השירות פשוט: לגרום למוסיקה שיש לכם על המחשב להיות זמינה מכל מקום, ועל כל מכשיר או מחשב אחר שברשותכם מבלי שתצטרכו לסנכרן את המוסיקה מראש.
עוד בערוץ:
רגע לפני, מה המתחרים מציעים?
המתחרה העיקרית של אפל לרעיון של זמינות מוסיקה מכל מקום היא אמזון, המספקת למשתמשים “כונן ענן”. השירות הזה מאפשר להעלות מוסיקה אל השרתים של אמזון ומשם להאזין לה ממכשירים סלולרים, מחשבים או דרך דפדפנים מכל מחשב בעולם. לשירות יש שתי בעיות: כמות הזמן הנדרשת להעלות מספר שירים גדול מאוד; ועלות החבילה המשתנה בהתאם לנפח השירים שהעלתם. במקרה של המחשב שבדקנו, ובו כ-6000 שירים, היינו צריכים לשלם 100 דולר לשנה עבור 100 גיגהבייט.
כדי להתגבר על בעיית זמן העלאת השירים, אמזון שומרת אוטומטית של שירים שנקנו אצלה באופן דיגיטלי. בארה”ב, ובמדינות אחרות שבהן פועלת חנות המוסיקה של אייטונס, רוב השירים שברשות המשתמשים לא נקנים באמזון לכן הפיתרון הזה לא אידיאלי, ומשתמשים יאלצו לחכות שעות (או ימים, תלוי במהירות הגלישה שלהם) עד שכל האוסף שלהם יעלה לענן.
ומה לגבי המחיר? באמזון כבר מתכוננים ליום ההשקה הרשמי של iTunes Match. אם תמהרו לרכוש את אחת החבילות, אפילו זו בת 20 גיגהבייט, תוכלו להעלות כל כמות של שירים שרק תרצו מבלי שאלו יחשבו לכם בנפח החבילה. כן, זה אומר שגם אם יש לכם 100 גיגהבייט של שירים תוכלו להעלות אותם למרות שהחבילה שתרכשו תהייה של 20 גיגהבייט. למבצע הזה יש כמה מגבלות. תוכלו להעלות רק קבצים מסוגים מסוימים, שאינם כוללים את הפורמט בו מגיעים שירים מאייטונס. זה אומר שאם רכשתם שירים מאייטונס ותרצו להעלותם לאמאזון תהיו חייבים להמיר אותם לפורמט אחר. בנוסף המבצע הזה הוא לשנה הראשונה. שנה הבאה כנראה שתאלצו לשלם על חבילה בהתאם לנפח השימוש שלכם.
אז מה בעצם מציעים באפל?
הדבר הראשון שאפל רוצה לפתור הוא את בעיית העלאת השירים והזמן שנדרש לעשות את זה. על הבמה הזכיר ג'ובס שבחנות המוסיקה שלהם יש מעל ל-18 מיליון שירים (זה היה לפני מספר חודשים, היום המספר עומד על מעל ל-20 מיליון). לכן, במקום שהמשתמשים יעלו את השירים מהספרייה שלהם אל השרתים של אפל, אייטונס עומדת לבצע התאמה (match) בין השירים שיש שעל המחשב של המשתמש, לבין השירים שנמצאים בחנות.
התהליך הוא כזה:
- אייטונס תסרוק את כל הספרייה שלכם.
- לאחר מכן היא תשווה את השירים שנמצאים על המחשב עם ספריית השירים של חנות המוסיקה
- כל השירים שנמצאים כבר אצל אפל בספרייה יהיו זמינים מיד להורדה למכשירים הניידים ולמחשבים אחרים. אין צורך לבזבז זמן בהעלאתם לשרתים של אפל.
- שירים שלא נמצאים בספרייה של אייטונס (למשל שירים ישראלים, או שירים שאייטונס פשוט לא מזהה) יועלו לתיקייה משלכם בענן של אפל וגם הם יהיו זמינים מאותו הרגע בכל המכשירים האחרים.
תהליך הסריקה עצמו לוקח בין עשרים דקות לשעה וחצי בהתאם לכמות השירים ולמהירות הגלישה שלכם. הבעיה הגדולה יותר היא בהעלאה. בארה"ב קרוב לוודאי שרוב המשתמשים יוכלו תוך זמן קצר ליהנות מכל השירים שלהם. בארץ זו תהייה בעיה אם תהייה לכם כמות גדולה של שירים לא מזוהים (שירים ישראלים למשל לא יזוהו). צפו בכל זאת לכמה שעות של העלאת קבצים.
כמה זה יעלה לנו? ובכן, אפל מציעים חבילה אחת בלבד - 25 דולר לשנה. כחלק מהמחיר הזה תוכלו לשמור אין סוף שירים שרכשתם מאייטונס ותוכלו להעלות עד 20 אלף שירים משלכם, כלומר שירים שלא נמצאים בספרייה של חנות המוסיקה של אייטונז.
יתרון נוסף - כל השירים שאייטונז כן זיהתה יעברו שדרוג כאשר תורידו אותם אל המכשירים שלכם: אם היה לכם שיר שהעברתם מסידי אל המחשב שלכם, ודגמתם אותו כ-mp3 באיכות של 192 kbps, אייטונס תאפשר לכם להוריד לאייפון את אותו השיר בגרסה איכותית יותר של AAC באיכות 256 kbps.
אז איך זה עובד?
כדי ליהנות מהשירות תהיו חייבים להוריד את הגרסה האחרונה ביותר של אייטונס, לשדרג את המכשיר הנייד שלכם ל-iOS 5.0 ולפתוח חשבון iCloud.
נכון לרגע זה מדובר בבטא, כלומר רק למפתחים יש גישה לנסות את השירות ולכן אין מה לחפש עדכון לאייטונז, הוא עוד לא יצא. בנוסף, על פי מה שידוע השירות עובד רק עם חשבון אמריקאי. על פי השמועות השירות יפתח לכלל המדינות בהם פועלת חנות אייטונס לאחר ההשקה. מה לגבי הארץ? לא ברור. אפשרות אחת, גם היא על פי שמועות, שיחד עם השירות יפתחו עוד חנויות ואולי ישראל תהייה ביניהן. ספק גדול מאוד. האפשרות השנייה היא שאפל כן תאפשר למשתמשים במדינות בהן אין חנות אייטונס להעלות את השירים שלהם כדי שאלו יהיו זמינים במכשירים הניידים. במקרה הזה:
- העלות תהייה אותה עלות, 25 דולר לשנה.
- המגבלה אותה מגבלה, 20 אלף שירים להעלאה.
- לא תהייה סריקה של מוסיקה ולא יהיה שדרוג של איכות הקבצים.
כאשר הגרסה החדשה של אייטונס תהייה זמינה, תמצאו את השירות כאחד מהאייקונים בחלון הניווט השמאלי. לחיצה על iTunes Match יציג חלון בו תאשרו שאתם מוכנים לשלם 25 דולר.
כעת אייטונז תחל בסריקה של המוסיקה שלכם. לאחר השלב הזה אייטונז תאמר לכם כמה שירים בדיוק היא זיהתה ותתחיל להעלות את השירים שהיא לא זיהתה. אם כל השירים שלכם מתויגים בצורה נכונה התהליך הזה לא ידרוש הרבה זמן. אם לעומת זאת רוב השירים אינם מתויגים (כפי שקורה במצבים שבהם שירים “נשאלו” מהרשת) יש סיכוי רב שתאלצו להעלות חצי אם לא יותר מהספרייה שלכם. בכל מקרה התכוננו לכמה שעות של עבודה.
ומה קורה לאחר מכן?
בתום התהליך תתווסף צלמית ענן לצד המילה Music בתפריט הניווט. זה אומר שכעת אתם מסונכרנים אל הענן. אתם תגלו שלא קרה הרבה לספרייה שלכם. לפחות לא על המחשב הראשי.
- קחו את האייפון או מכשיר איי אחר שנמצא ברשותכם ושאותו שדרגתם למערכת ההפעלה iOS 5.0.
- בחרו באפליקציית ההגדרות (Settings)
- בחרו במוזיקה (Music)
- הפעילו את iTunes Match
מה שיקרה כעת הוא שהמכשיר יתחבר לחשבון ה-iCloud ויאתר את השירים. לאחר כמה דקות תוכלו לראות את כל השירים שיש לכם על המחשב. כולם, ללא יוצא מן הכלל יופיעו על מסך האיי-מכשיר שלכם. כעת כל מה שנותר לכם לעשות הוא להחליט אילו שירים להוריד אל המכשיר בלחיצה על צלמית הענן שמופיעה לצידו של כל שיר. תוכלו להורות למכשיר שלכם להוריד גם אלבומים שלמים. שימו לב: זהו לא שירות סטרימינג, השירים ירדו למכשיר. תוכלו למחוק אותם ישירות מתוך האייפון לדוגמה (יכולת חדשה בגרסת מערכת 5.0) אם אתם סובלים ממחסור במקום.
כאמור - כל השירים שעל המחשב שלכם שזוהו על ידי אייטונס יורדו אל המכשיר הנייד באיכות גבוהה. שירים שלא זוהו יורדו למכשיר באותה האיכות כמו על המחשב, למעשה אלו הקבצים שלכם שעלו לענן של אפל וירדו חזרה למכשיר שלכם.
מהירות ההורדה לא רעה בכלל הבעיה היא אחרת: שירים שסונכרנו פעם אל המכשיר יעלמו. זה לא נורא, אתם אומרים לעצמכם, אחרי הכל אנחנו יכולים להוריד את כל השירים אל המכשיר. על פניו זה נכון, אבל צריך לזכור שכדי להוריד את כל השירים האלו אתם צריכים רשת אלחוטית אחרת הורדת השירים דרך הרשת הסלולרית תגמור לכם כנראה את חבילת הגלישה ותעלה לכם הרבה יותר מ-25 דולר לשנה. זהירות!
הדבר המבאס העיקרי הוא שגרסאות ה-256 kbps לא יורדות חזרה למחשב. כאשר השירות הוכרז אנליסטים רבים פרשו את הצעד הזה כאילו הוא נועד לכפר על משתמשים ש”שאלו” מוסיקה מהרשת כך שמצד אחד חברות המוסיקה מרוויחות קצת על כל השירים האבודים וכדי שלא ירגישו שהם משלמים כופר, משתמשים יזכו לשדרג את המוסיקה שלהם. זכרו שמדובר עדיין בבטא ויש סיכוי שדברים ישתנו אבל נכון לזמן כתיבת שורות אלו שדרוג השירים לא עבד בצורה מלאה והיה מאוד לא ברור אם אכן יורדים שירים באיכות גבוהה יותר אל הניידים או לא. במחשב לפחות נראה שגם שירים שזוהו הורדו באיכותם הרגילה, כלומר לא ירד קובץ שנמצאה לו התאמה אלא הקובץ המקורי. בנוסף, ניתן להזרים שירים מה-iCloud אל המחשב, מבלי להוריד אותו, אבל על מכשירים ניידים ניתן רק להוריד את הקבצים.
לאחר כמה ימים של שימוש אין ספק שמדובר בשדרוג נאה. הוא עובד טוב, בניגוד לשירותי ענן אחרים שהיו לאפל בעבר (.mac), והעובדה שאפשר פתאום להקשיב לכל שיר מהקטלוג שלכם הופכת את חווית השימוש במכשירים הניידים להרבה יותר נעימה. בנוסף, מאחר ובמערכת iOS 5.0 אפשר למחוק תכנים אין בכלל חשש של מקום יותר. רוצים שיר מורידים אותם, נמאס ממנו מוחקים אותו וממשיכים הלאה.