שתף קטע נבחר
 

"עישון נרגילה מגדיל משמעותית סיכוי לתאונה"

חוקרי הטכניון ואוניברסיטת חיפה קובעים באופן חד-משמעי: שימוש בכלי העישון הפופולרי מגדיל ב-33% את הסיכוי של הנהג להיות מעורב בתאונת דרכים או לפחות עבירת תנועה חמורה. ותחשבו על זה בפעם הבאה

מחקר קובע: עישון נרגילה מגדיל משמעותית את הסיכון לתאונת דרכים. זה אולי ישמע לכם אולי מופרך, אך כעת יש לכך אישור אקדמי - חוקרים מהטכניון, אוניברסיטת חיפה והמרכז הרפואי בצפת, טוענים כי ממחקר מקיף שערכו, עולה כי עישון נרגילה גורם לעלייה משמעותית במספר תאונות הדרכים ועבירות התנועה שביצעו נהגים אשר השתמשו בכלי העישון הפופולארי.

 

עוד במדור בטיחות בדרכים ב-ynet:

 

אם מעשנים נרגילה, לא נוהגים? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אם מעשנים נרגילה, לא נוהגים?(צילום: AFP)

 

"נהגים שעישנו נרגילה לקחו יותר סיכונים בזמן הנהיגה", מסבירים החוקרים. "הנרגילה (גם) הפחיתה את הזהירות ואת יציבות הנהיגה. מיד לאחר עישון נרגילה הייתה עלייה ב-33% בסך כל מספר תאונות הדרכים ובמספר עבירות אי-ציות לרמזור אדום, בהשוואה לקבוצת הביקורת - שלא עישנו נרגילה". המחקר, שנערך במימון קרן רן נאור, בוצע באמצעות סימולטור נהיגה ובדיקת ריכוז החמצן בדם בקרב 100 משתתפים.

 

ראוי להזכיר כי מחקרים שנערכו בעבר העלו כי עישון נרגילה מזיק גם לבריאות. על-פי מחקר שנערך בשנה שעברה בבית החולים רמב"ם, עישון נרגילה גורם לפגיעה משמעותית בתפקוד הריאות, עלייה בלחץ הדם והדופק, וכן לירידה בריכוז החמצן בדם. החוקרים מרמב"ם אף טענו כי במנת נרגילה אחת יש כמות ניקוטין השווה ל-10 סיגריות וכמות רעלנים השווה ל-100 סיגריות.

 

"תחושה של אופוריה ולקיחת סיכונים" 

על-פי המחקר, מיד לאחר עישון נרגילה נרשמה בקרב המשתתפים עלייה משמעותית בדופק וירידה בריכוז החמצן בדם. גם חצי שעה לאחר העישון, כך מבהירים החוקרים, נמדדו דופק מהיר וריכוז נמוך של חמצן בדם. במקביל לשינויים אלה נצפו שינויים בהתנהגות המשתתפים. למשל, מיד לאחר עישון נרגילה נצפתה עלייה משמעותית בשיעור הנהגים שלא צייתו לרמזור אדום.

 

"תוצאה זו יכולה להיות מוסברת על-ידי היפוקסיה (מחסור בחמצן, ש.ה) חזקה ועמוקה, שנגרמת כתוצאה של עישון נרגילה", כותבים החוקרים, "היפוקסיה עמוקה גורמת בין היתר לתחושה של אופוריה וללקיחת סיכונים גדולים יותר". תופעות-לוואי נוספות של היפוקסיה, כמו עייפות וחוסר ריכוז, עשויות להסביר ביצוע עבירות תנועה נוספות, כמו חציית קו הפרדה וסטייה מנתיב הנסיעה.

 

בדיקת התנהגותם של המשתתפים נעשתה באמצעות סימולטור נהיגה, שכלל שלושה תרחישים: לפני עישון נרגילה, מיד לאחר העישון, וחצי שעה לאחר העישון. בכל התרחישים נדרשו המשתתפים להתמודד עם נהיגה עירונית ובין-עירונית, במהלכה גם נתקלו באירועים בלתי-צפויים - כמו התפרצות הולכי-רגל, חציית כלי רכב את נתיב הנסיעה, ושינויים בתנאי הדרך.

 

לדברי החוקרים, תוצאות המחקר חד-משמעיות: לאחר עישון נרגילה נרשמו עלייה במספר עבירות התנועה, ירידה בריכוז וביציבות הנהיגה, ומעורבות מוגברת בתאונות דרכים. "לעישון נרגילה יש השפעה משמעותית על התנהגות הנהיגה ועל הסיכון למעורבות בתאונות", מסכמים החוקרים.

 

"נרגילה זה משהו נורמטיבי"

לדברי החוקרים, ממצאי המחקר יוכלו לשמש כבסיס לפעילויות הסברה, חקיקה ואכיפה, שיימנעו מנהגים מלעשן נרגילה לפני הנהיגה. עם זאת, איסור העישון עלול להתברר כבלתי-אפשרי, שכן אכיפתו צפויה להיתקל בבעיות חוקיות ויישומיות רבות. ראוי גם להזכיר כי המחקר הוא ראשוני בלבד, וגם החוקרים עצמם אומרים כי "יש צורך במחקרים נוספים בכיוון זה".   

 

יש לציין כי גם ברשות הלאומית לבטיחות בדרכים בודקים את ההשפעות של עישון נרגילה על נהגים. לאחרונה הצהיר בכיר ברשות כי "גילינו שהנרגילה, שמאוד נפוצה אצל החבר'ה הצעירים, גורמת לעייפות... נרגילה זה משהו נורמטיבי, היא לא אסורה על-פי חוק. (ו)מתברר שמי שצורך את זה, מרגיש הרבה יותר עייף".

 

הבכיר אף הוסיף כי "יש לנו השערה שאחת התאונות היותר מפורסמות שאירעו לאחרונה, הייתה אולי כתוצאה מזה שהנהג השתמש בנרגילה בזמן שקדם לעלייתו על ההגה". עם זאת, הוא סירב לומר באיזו תאונה מדובר. תוצאות הבדיקה שעורכת הרשות צפויות להתפרסם בשנה הבאה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עישון נרגילה גורם לפגיעה בכישורי הנהיגה
צילום: שלום בר טל
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים