אלפיים רופאים הפגינו בת"א: "מערכת מבזה"
ערב הדיון המכריע בבג"ץ ועל רקע המו"מ התקוע עם האוצר, הצהירו הרופאים המתפטרים: "המדינה נלחמת על בריאותה". נציג הסטודנטים איים להשבית את הלימודים לתקופה בלתי מוגבלת: "לא ניכנס למערכת שמבזה את עובדיה"
מאבק הרופאים המתמחים, שירד מעט מסדר היום בשבועות האחרונים, חזר הערב (יום ב') למוקד העניינים עם הפגנתם בתל אביב. ערב לפני הדיון בבג"ץ, שיקבע במידה רבה את גורלם, הגיעו כאלפיים מתמחים ותומכים במאבקם לבית החולים איכילוב ומשם צעדו לרחבת מוזיאון תל-אביב. המתמחים קראו לציבור להצטרף למאבק, תחת הסיסמא: "המדינה נלחמת על בריאותה". ynet העביר את האירוע בשידור חי.
מאבק המתמחים - כותרות אחרונות ב-ynet:
- הסטודנטים לרפואה שובתים: "לא נשתוק עוד"
עוד בערוץ החדשות :
- צפו: שליט מודה לנשיא פרס על הסיוע למשפחתו
"בדרך לכאן החלטנו שאנו רוצים לעשות אקט מחאתי גדול יותר מהפגנה, כדי למחות על זה שנגזר עלינו לעבוד בכפייה, ולכן שמנו על עצמנו שרשראות בכדי שכל הציבור יראה מה נגרם לרופא במדינת ישראל", סיפר ד"ר רונן בר יוסף מבית החולים רמב"ם בחיפה.
המפגינים צעקו בין היתר "מישהו בסוף ימות, ביבי בוא לתורנות", "העם דורש צדק בריאותי" ו-"אילן לוין (הממונה על השכר באוצר) לא מבין, נמשיך להילחם עבור אמכם". נציג התאחדות הסטודנטים לרפואה, אנטון ורשבסקי, איים להשבית את לימודי הרפואה לתקופה בלתי מוגבלת אם לא יהיו "נסיונות כנים" מצד הממשלה לפתור את המשבר. "אנחנו רואים איך תנאי העבודה של הרופאים מידרדרים משנה לשנה, אנחנו רואים איך תנאי האשפוז של החולים מידרדרים משנה לשנה, והמסקנה היחידה שאפשר להסיק מכך שהיא שהמדינה מעוניינת להרוס את מערכת הבריאות באופן סופי ולהפריטה", אמר ורשבסקי.
"אני כאן כדי להצהיר שהסטודנטים לרפואה של היום והרופאים של מחר לא ניכנס למערכת בריאות שאינה יכולה לתת טיפול מיטבי לחולים. אנחנו לא ניכנס למערכת בריאות שמבזה את עובדיה ואונסת אותם לעבוד מספר אינסופי של שעות. זו ממש לא מערכת הבריאות שאנחנו רוצים לראות ושמגיעה לכל אזרח במדינה".
יו"ר התאחדות הסטודנטים, איציק שמולי, חיבר בין מחאת המתמחים למחאה החברתית. "הממשלה מספרת לנו סיפורים. הם מספרים לנו איך יורדת האבטלה כשיש יותר עובדים עניים. הם מספרים לנו איך ישראל היא נאורה ואנחנו רואים כמה ילדים מחטטים בפחי אשפה. הם גם מספרים לנו איזו מערכת בריאות נפלאה יש לנו, כשהם לא מפסיקים לרמוס את הרופאים, לרמוס את המתמחים ובפעם הבאה לרמוס גם אתכם הסטודנטים לרפואה. עכשיו נגמרו הסיפורים. המתמחים והציבור והסטודנטים דורשים פתרונות אמיתיים ואנחנו לא נוותר עד שיהיו פתרונות כאלה".
פרופ' ערן דולב, יו"ר ארגון בתי החולים שבהקמה, אמר: "אני כאן כרופא ותיק אשר בא למחות על תנאי העבודה של כלל העובדים שבמדינת ישראל יש חוק עבודה ומנוחה אך אין חוק כזה החל על רופאים. מבחינתם, רופא מסוגל לעבוד מספר בלתי מוגבל של שעות. הדור שלי היה דור תמים, כמעט טיפש. באתי לכאן כי אני רוצה למנוע מצעירים את המצב בו יעמדו מול חולה, תשושים ומרוטים כי אין ממי שיחליף אותם במחלקה".
מאיה פסקל, עובדת סוציאלית, ודנה לובינסקי, מתמחה, עלו יחד על הבמה ואמרו כי שתיהן, כל אחת בתחומה, אינה מוכנה להיות יותר חותמת הגומי של המדינה ולייצג אותה מבלי שזו מעניקה מדיניות הולמת של רווחה. זכותם של אנשים להתפרנס בכבוד... אנחנו בוחרות להרים את הראש מעל עומס העבודה שלנו ולהגיד לשרי הממשלה שמתעלמים מהציבור בארץ – אתם מזניחים אותנו. ההזנחה הנה הזנחה פושעת, גם של עבודתנו ושל תנאי העסקתנו וגם של האפשרות שנוכל לטפל בכבוד ולתת מענה הולם לציבור שאותו אנחנו משרתים".
לקראת הדיון בבג"ץ, שיעסוק בעתירת המתמחים נגד צווי המניעה של בית הדין לעבודה המאלצים אותם לעבוד, מקווים הרופאים לפסיקה המאשרת את התפטרותם ומגדירה אותה כאישית, אך חלקם מודע לאפשרות כי נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, תמשיך בקו בו נקטה נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, השופטת נילי ארד.
בהתאם לכך, יצאו להפגין הרופאים המתמחים, מגובים ברופאים מומחים בכירים, סטאז'רים, סטודנטים לרפואה, וכן בהתאחדות הסטודנטים. בהפגנה יקראו הנואמים לציבור הרחב להצטרף למאבקם משום שלפי ראות עיניהם, מערכת הבריאות הציבורית על סף קריסה, ובעתיד, מי שלא יוכל לשלם על שירותי בריאות פרטיים, ימצא את עצמו ללא תרופה.
אתמול היו אמורים נציגי המתמחים להתייצב לפגישה עם נציגי האוצר, משרד הבריאות וההסתדרות הרפואית, אך הם החליטו להחרים את הפגישה נוכח המבוי הסתום במגעים, וחוסר הטעם בדיון בהצעות האוצר, "המובילות להרס שירותי הרפואה הציבורית, ולפגיעה בחולים", כהגדרתם. אנשי האוצר והממונים על השכר, עם זאת, מדגישים כל העת כי הם ממשיכים במאמציהם להביא לפתרון.
במקביל להפגנה, הגישה המדינה את תגובתה לקראת הדיון בבג"ץ מחר. בתגובה נכתב כי המתמחים המתפטרים מבקשים להפעיל "לחץ מתואם ופסול על המדינה" וכי מכתבי ההתפטרות האישיים שלהם "נחזים להיות אותנטיים לכאורה". לטענת המדינה, מאבק המתמחים חותר תחת אושיות משפט העבודה הקיבוצי, תוך שימוש אסור ובלתי מתקבל על הדעת, כאשר "ציבור החולים מוחזקים כבני ערובה".