גבעתיים: שיפוץ גני משחקים עם מה שיש בסביבה
פרויקט מיוחד אפשר לשפץ גינות ציבוריות בעיר תוך ניצול חוזר של החומרים הקיימים בהן, כמו אבני הריצוף או ספסלי העץ שפורקו, נצבעו והורכבו במראה חדש. מפתחות השיטה: "כך העיר מתנהלת בתהליכים מעגליים, בהם הפסולת חוזרת להיות חומר הגלם למוצר הבא". צפו בסרטון
"אלכימיה עירונית": גינות ציבוריות שונות בגבעתיים עוצבו ושופצו מחדש בחודשים האחרונים, תוך כדי שימוש בחומרים ממוחזרים. אבנים שפורקו ממקומם, קורות עץ של ספסלים וחלקי מתכת - הפכו לחלק בלתי נפרד מעיצוב הגנים במתכונת החדשה.
מדובר בחלק מפיילוט בשם "להשאיר בעיר" - תכנית אסטרטגית לניהול משאבי המרחב העירוני, שפותחה על ידי חלי אלול צלניקר וחוי ליבנה, השותפות במשרד אדריכלות נוף "רקמה עירונית". התוכנית, שאומצה על ידי עיריית גבעתיים, תוצג בכנס השנתי של איגוד אדריכלי הנוף, שעתיד להתמודד עם השאלה: כיצד יראה הנוף שלנו בעוד 20 שנה ומה תפקידו של אדריכל הנוף מול שלל האתגרים האורבניים והסביבתיים?
אלול-צלניקר וליבנה פיתחו מחשבה כוללת על ניצול חוזר של החומרים הקיימים במרחב העירוני, כך שחומרים אינם יוצאים יותר מן העיר ואם הם יוצאים - זה רק במטרה להתחדש ולחזור.
השתיים מסבירות כי התוכנית מהווה חשיבה חדשה על מיחזור במרחב הציבורי. "דרך השקפה זו העיר מתנהלת בתהליכים מעגליים, בהם הפסולת יכולה לחזור ולהיות חומר הגלם למוצר הבא", הן מסבירות. "אסטרטגיה עירונית כזו יכולה להוות אמצעי יעיל לצמצום הצריכה ולחיסכון משמעותי לקופה העירונית, כתוצאה מהקטנת העלויות של הובלת פסולת הבניין והטמנתה באתר המיועד למטרה זו".
אסתטיקה חדשה בעיר
אלול צלניקר וליבנה מסבירות כי החלק הראשון בתוכנית מתייחס לשימוש חוזר בחומרים המפורקים מהמרחבים המתחדשים בעיר, ובמקביל הקמת מרחב אינטרנטי המשתף מידע בנוגע לזמינות החומרים.
כך למשל, השתיים מדגימות כי בגנים שחודשו בגבעתיים נעשה שימוש חוזר באבנים משתלבות שפורקו מהגן הסמוך: האבנים בוקעו ל-3 חלקים והונחו כשצידם המבוקע פונה כלפי מעלה, לטובת ריצוף שבילי הגן.
בנוסף, הן השתמשו בקורות עץ שפורקו מספסלים ישנים לבניית מערכת ישיבה מחודשת, ובקשתות מתכת ישנות ששימשו בעבר להגנה על צמחייה, וכעת משמשות לתיחום פינות הכלבים בגנים.
החלק השני בתוכנית כולל החדרת מוצרים חדשים למרחב העירוני, שמתוכננים מראש להיות ברי פירוק וברי מיחזור. "בכך מתאפשר תיקון במקום החלפה מלאה של המוצר שנפגם, וכן יצירת מוצר חדש ממרכיבי המוצר הישן בתום חייו", הן מסבירות.
כחלק מהמהלך, פיתחו במשרדן, בשיתוף עם חברת "אקרשטיין" מוצר מדף - אבן ריצוף ממוחזרת, שהחידוש בה הוא יציקת החומר הממוחזר בכל שכבות האבן כך שהוא גלוי לעין בשכבה העליונה ונוצרת אבן בעלת נראות שונה. דוגמה לאבן הזו אפשר למצוע בשביל הראשי של גן מרים, שרוצף באבן זו.
אלול צלניקר וליבנה מסבירות כי התוכנית שלהן מאפשרת לייצר אסתטיקה חדשה בעיר. "אנו מקפידות לייצר ניתוק בין צורניות המקושרת לאשפה, גרוטאות, או הזנחה, לבין תוצרי השימוש החוזר. זוהי אסתטיקה המחצינה את רעיון השימוש החוזר - אסתטיקה של חפצים לא מושלמים, שאינם מתיימרים להיות אחידים ושניכרים בהם גם עקבות הזמן או הגלגול הקודם שלהם - אסתטיקה בעלת שלמות מסוג חדש".
לדבריהן, "במציאות בה המודעות למיחזור ושימוש חוזר הולכת וגדלה, אנו רואות את תפקידו של אדריכל הנוף כמוביל דרך בהתווית מדיניות עירונית. במקביל, אנו רואות ברשות המקומית אחד הגורמים החשובים בהנחלת המודעות לנושא לתושביה. מעבר למשאבים המוכרים שהרשות מקצה למיחזור, יש לה האפשרות לשמש דוגמא לתושביה דרך המפגש היומיומי עם המרחב הציבורי".
הפרויקט יוצג במסגרת הכנס השנתי התשיעי של איגוד אדריכלי הנוף , שיתקיים ב-3 בנובמבר בבית חיל האויר בהרצליה.