שתף קטע נבחר

 

זעם על התייקרות החשמל: "שוד לאור היום"

רשות החשמל הוסיפה עוד קיסם למדורה לקראת התעוררות המחאה החברתית, כשהחליטה על התייקרות התעריף ב-4.72%. ראשי המחאה והארגונים החברתיים הזועמים דורשים מהכנסת להחזיר את הפיקוח: "הממשלה צוחקת עלינו"

אל הקרב על הדיור, מערכת הבריאות הציבורית ומערכת החינוך, מצרפים ראשי המחאה החברתית זירה נוספת: הקרב על מחירי החשמל. החלטת מליאת רשות החשמל אמש (יום ב') לייקר את תעריף החשמל למגזר הביתי ב-4.72% מוציאה את ראשי המחאה ונציגי עמותות חברתיות מהכלים, ימים ספורים לפני עצרות הענק שיתקיימו ברחבי הארץ בסוף השבוע. מובילי המחאה החברתית, שלדבריהם העלאת המחירים נעשית על גב אוכלוסיות מוחלשות ומעמד הביניים, אומרים כי על הכנסת להחזיר את הפיקוח על המחירים.

 

חברת החשמל ביקשה לייקר התעריף; הרשות סירבה

באוגוסט: תעריפי החשמל עלו ב-9.89%

כתבות נוספות בנושא תעריפי החשמל

 

"ראש הממשלה אומר שהוא מוריד מחירים, אבל המחירים כל הזמן עולים. מעשים לחוד וסיפורי מעשיות לחוד. ראש הממשלה אומר משהו אחד ובפועל עושה משהו אחר. אי אפשר לעבוד על הציבור לאורך זמן. אנחנו מחפשים עכשיו פתרונות לפעולות ההזויות האלה", אמר ל-ynet יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, איציק שמולי.

 

לדברי שמולי, לא מן הנמנע שכציבור הסטודנטים יחזור לספסל הלימודים בשבוע הבא, ייערכו פעולות מחאה נגד המשך העלאת יוקר המחייה בישראל. "אנחנו מתכוונים להיעזר בהם לטובת הפעולות האלה. הישראלים גילו את הכוח של למחות ביחד. פתאום גם הישראלים יודעים להוביל מחאה צרכנית, אנשים לא אומרים יותר 'ככה זה'. אם משהו מפריע להם - הם עושים משהו בנדון. על חברת החשמל לדעת לאזן בין הרצון להרוויח לבין טובת הציבור".

 

"הקיץ הקל" גרם להפסדים

ברשות החשמל מסבירים את ההתייקרות, שתיכנס לתוקפה ב-1 בנובמבר, בעלייה בשיעור 6.5% במחירי הפחם וכן השיבושים באספקת הגז המצרי, דבר שגרם להפעלת תחנות הכוח במזוט ובסולר היקרים יותר. עם זאת, יודגש כי משרד האוצר העניק לחברת החשמל הנחה של כ-50% ברכישת סולר עקב השיבושים באספקה ממצרים. סיבה אחרת להתייקרות, עד כמה שהיא תישמע מקוממת, היא הקיץ הקל. בחברת החשמל טוענים להפסדים של 400 מיליון שקל בשל העובדה שהקיץ הקל הביא לירידה בתצרוכת וכפועל יוצא מכך לירידה בהכנסות. באופן רשמי, מהרשות נמסר שהדבר לא היווה שיקול.

 

השיבושים באספקת הגז המצרי - אחת הסיבות להתייקרות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
השיבושים באספקת הגז המצרי - אחת הסיבות להתייקרות(צילום: AFP)
 

בחודש אוגוסט אישרה מליאת רשות החשמל את העלאת התעריף למגזר הביתי בשיעור של 9.89%. לפני כשלושה שבועות הודיעה הרשות לחברת החשמל כי לא תאפשר העלאת מחירים נוספת מעבר לנוסחה המקובלת, אך לבסוף נכנעה ללחץ ואישרה את ההתייקרות הנוכחית.

 

"בקיץ עשו לנו טובה ובמקום התייקרות של 20%, הממשלה ייקרה רק ב-10%. אנחנו היינו ילדים טובים וחסכנו בחשמל והנה אנחנו מקבלים פרס - התייקרות נוספת", הסביר רגב קונטס, ממובילי המחאה החברתית. "מדובר באבסורד. הממשלה ממש צוחקת עלינו. עדיף שלא היינו חוסכים בקיץ. לפחות היינו נהנים ממחשב, ממזגן, או מה שזה לא יהיה".

 

תחנת אורות רבין. "מגלגלים ההתייקרות אל הצרכנים הקטנים" (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
תחנת אורות רבין. "מגלגלים ההתייקרות אל הצרכנים הקטנים"(צילום: ג'ורג' גינסברג)
 

במקביל, מתכוננים פעילי המחאה החברתית לעצרות הענק שיתקיימו בשבת ברחבי הארץ, המרכזית שבהן תיערך בכיכר רבין בתל אביב, ובהן יקבל לדבריהם ראש הממשלה "תזכורת אחרונה שתושבי ישראל אינם סמרטוטים של עשירי המדינה". אחת ממנהיגות המחאה, סתיו שפיר, ציינה ש"החשמל הוא רק חלק מסיטואציה יותר רחבה של העלאת מחירים" וכי היא חושבת שיש "לנקוט בצעדים קשים יותר במובן הכלכלי. נקווה שבשבת הקרובה אזרחי ישראל יכבו כולם את החשמל בבית ויצאו לרחוב להפגין".

 

להחזיר את פיקוח המחירים

גם בעמותות ובארגונים החברתיים ביקורת קשה על חברת החשמל. אהרון כהן, מנכ"ל עמותת "תכלית" המסייעת לאוכלוסיות מוחלשות, אמר כי ההתייקרות היא אטימות ממדרגה ראשונה. "אנחנו נמצאים לפני החורף וההתייקרות הזו קשה מאוד עבור אלה שכבר היום בקושי יכולים להפעיל תנור. חברת החשמל פועלת כאילו לא הייתה כאן מחאה הקיץ, כאילו מאות אלפים לא יצאו לרחובות. ההתקיירות הזו לא תשפיע על בעלי הממון אלא על אלה שלא יכולים להתחיל את החודש - קשישים, אמהות חד-הוריות ומשפחות ברוכות ילדים".

 

"הפגנת המיליון". המראות יחזרו בקרוב? (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
"הפגנת המיליון". המראות יחזרו בקרוב?(צילום: מוטי קמחי)

 

רן מלמד, סמנכ"ל עמותת "ידיד", הצטרף אף הוא לביקורת וקרא לכנסת להחזיר לאלתר את פיקוח המחירים. "זהו פשוט שוד לאור היום. אם רוצים להעלות את התעריף, שיעלו אותו לצבא ולתעשייה, ולא יגלגלו את זה על הצרכנים הקטנים. הנפגעים הגדולים ביותר מההתייקרות הזו יהיו אוכלוסיות מוחלשות והמעמד הבינוני שמצבו הולך ומדרדר".

 

"ההוצאות הקבועות של כל משק בית ישראלי עלו בשנים האחרונות בעשרות אחוזים. לא ייתכן שתשתיות ושירותים בסיסיים יהיו מחוץ להישג ידם של האוכלוסיות המוחלשות", סבורה רונה מורן מתנועת "התחברות-תראבוט". "משפחות חד הוריות והמתגוררים בדיור הציבורי לא צריכים לעבור את החורף הקרוב ללא חימום בגלל שממשלת ישראל הפקירה אותם לחסדי השוק. מחירי החשמל צריכים להיות מסובסדים ותחת פיקוח".

 

ומה עם האזרחים עצמם? חלקם חוסכים בחשמל עוד הרבה לפני ההתייקרות הנוכחית. יוני, אב לשבעה מאזור לירושלים המקבל סיוע מזון מארגונים חברתיים, מסביר כי כבר כעת התשלום על חשמל הוא חלק משמעותי מההוצאה. "אנחנו משתדלים לא להדליק אורות או דוד חשמלי אלא אם צריך לקלח את התינוקות", הוא אומר, "אני שומע על ההתייקרות הזו וחושב מה יהיה הלאה, לאן מתקדמים מכאן? חברת חשמל אדישה למצוקות שלנו, השבע לא יבין רעב".


פורסם לראשונה 24/10/2011 23:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מהחודש הבא, התלוש כואב יותר
צילום: אלי אלגרט
שמולי. הסטודנטים יצטרפו למאבק?
צילום: אלי אלגרט
צילום: עופר עמרם
מלמד. להחזיר הפיקוח
צילום: עופר עמרם
מומלצים