שתף קטע נבחר

 

רוסיה וסין לוחצות: לא לחשוף מידע רגיש על איראן

שתי המעצמות מנסות לגונן על איראן מפני דו"ח חריף של סוכנות הגרעין של האו"ם. במכתב לראש סבא"א אמנו נאמר: "אנו חוששים כי דו"ח זה ישמש להטלת עוד עיצומים על טהרן". גורם דיפלומטי סיפר כי אזהרה זו לא תרתיע את אמנו מפרסום הראיות

רוסיה וסין דוחקות בימים אלה בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) שלא לחשוף מידע מודיעני על תכנית הגרעין האיראנית, כפי שרוצה ארצות הברית. הדברים נאמרו במסמך דיפלומטי בוטה שחשפה היום (יום ב') סוכנות הידיעות AP.

 

הגרעין האיראני - הכתבות האחרונות:

 

המסמך שמוען לראש סבא"א, יוקיה אמנו, מראה את הפילוג בין מערב למזרח בקרב חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון, בנוגע לדרכי ההתמודדות עם פרויקט האטום של טהרן. ארצות הברית, בריטניה, צרפת רוצות שאמנו יחלוק בחודש הבא את המידע ואת החשדות של אנשיו, בנוגע לניסויים שערכו האיראנים כביכול בנשק גרעיני, עם מועצת הנגידים, שיושבות בה 35 מדינות.

 

נשיאי רוסיה וסין, מדבדב והו. לחץ משותף על ראש סבא"א (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיאי רוסיה וסין, מדבדב והו. לחץ משותף על ראש סבא"א(צילום: AFP)
 

עם זאת, נראה כי התנגדות סין ורוסיה תעכב את מימוש התקוות של המערב - לראות את מועצת הנגידים מדווחת בפעם השנייה למועצת הביטחון של האו"ם על פעילויותיה הגרעיניות של טהרן. צעד כזה יכול לגרור עוד סבב של עיצומים (סנקציות) על הרפובליקה האיסלאמית.

 

"הדו"ח - תירוץ לעוד סנקציות"

במסמך הזהירו בייג'ינג ומוסקבה את אמנו מלנקוט "חיפזון שלא במקומו וקראו לו "לנהוג בזהירות". כמו כן, נכתב כי "דיווח שכזה רק ידחוף את האיראנים לפינה, ויגרום להם לשתף פעולה עוד פחות". בהתייחסם לשלוש המעצמות האחרות, הזהירו הסינים והרוסים: "חברות מסוימות במועצת הנגידים של סבא"א, ככל הנראה, ישתמשו בדו"ח כזה כתירוץ לדווח על איראן למועצת הביטחון. זו הדרך הישירה לעוד החלטה על עיצומים נגדה. אנו מודאגים מאוד מהתפתחות שכזו".

 

הנשיא אובמה. ארצות הברית לוחצת לפרסם את הראיות נגד איראן (צילום: MCT) (צילום: MCT)
הנשיא אובמה. ארצות הברית לוחצת לפרסם את הראיות נגד איראן(צילום: MCT)

 

למרות זאת, בכיר המעורה בדיונים שמאחורי הקלעים אמר כי בכוונת ראש סבא"א להגיש את הדו"ח החריף נגד איראן בכל המקרה, בטענה שתפקידו הוא להעביר את המידע הרלוונטי על הניסויים למועצה שמקבלת את ההחלטות. באופן רשמי חמש החברות הקבועות מאוחדות בדעתן שיש לנסות לשכנע את איראן להפיג את הדאגות הבינלאומיות בנושא הגרעין, אך גורם דיפלומטי אמר כי המסמך הרוסי-סיני הוגש מבלי להתייעץ ביתר המעצמות.

 

לדברי הגורם, הסדקים בין החברות הקבועות עלולים לסכל ניסיון חדש לפתוח במגעים עם טהרן. נציג ארצות הברית בסוכנות, גלין דיוויס אמר כי וושינגטון "תומכת בניסיונות סבא"א לענות על השאלות השונות על החלקים הצבאיים בתכנית הגרעין האיראנית. על טהרן להשיב על השאלות הללו, דבר שעד כה היא סירבה לעשות".

 

אחמדינג'אד מבקר במתקן העשרת האורניום בנתנז (צילום: איי אף פי) (צילום: איי אף פי)
אחמדינג'אד מבקר במתקן העשרת האורניום בנתנז(צילום: איי אף פי)

 

נגד האיראנים הוטלו ארבעה סבבים של עיצומים במועצת הביטחון של האו"ם על חוסר שיתוף הפעולה שלה עם הקהילה הבינלאומית ועל סירובה להשהות את הפעילות במתקני העשרת האורניום שלה. היא האיצה את הפעילות הזאת מאז שהתגלתה לפני תשע שנים. מאז היא סירבה לאפשר לפקחי סבא"א לחקור את ההאשמות כי מדעניה מפתחים ראשי נפץ גרעיניים ועוד מרכיבים חיוניים בתכנית אטום צבאית.

 

הדו"ח האחרון: המידע אמין, רב ומקיף

לפי העמדה הרשמית של טהרן, מטרת העשרת האורניום היא ייצור דלק גרעיני לכורי המחקר שלה וכי השגה של נשק גרעיני ושימוש בו – מנוגדים לאיסלאם. לדברי הבכירים ברפובליקה האיסאלמית, הראיות שהוצגו נגדה שקריות והוצאו בידי ארצות הברית ובעלות בריתה.

 

יוקיה אמנו עם הנשיא פרס. נחוש להעביר את המודיעין הלאה (צילום: עידו שריר) (צילום: עידו שריר)
יוקיה אמנו עם הנשיא פרס. נחוש להעביר את המודיעין הלאה(צילום: עידו שריר)
 

בניסיון לעמוד בלחץ הכלכלי של העיצומים, איראן מצאה ברוסיה ובסין בעלות ברית אסטרטגיות. סין צורכת את מרבית הנפט שמייצאת איראן. שתי המדינות הללו התנגדו בשיטתיות לסנקציות על האיראנים, וכשהסכימו להן היה זאת רק לאחר שהקהו במעט את עוקצן.

 

גורמים דיפלומטיים אחרים סיפרו כי במשך כמה חודשים התלבטו במערב אם לדחוף לדיון במועצת הביטחון בהסתמך על הפנייה מסבא"א, כשדו"ח חריף של יוקיה אמנו משמש כקרש הקפיצה לכך. עם זאת, בשל ההתנגדות הסינית והרוסית ייתכן כי דו"ח זה לא יספיק לכך. לדבריהם, נראה שהמערב ינסה לאסוף תמיכה על החלטה בסבא"א נגד האיראנים, שתקבע כי עליהם לשתף פעולה עם האו"ם ומוסדותיו עד מרס. אם לא יעשו כן, תיעשה הפנייה מחודשת למועצת הביטחון.

 

בדו"ח האחרון שהגיש ראש הסוכנות בחודש שעבר נכתב כי "גוברת הדאגה" לגבי זרם המודיעין, המצביע על כך שאיראן פועלת בחשאי על פיתוח ראש נפץ גרעיני ועל מרכיבים נוספים בתכנית גרעין צבאית. בדו"ח נכתב גם כי "מדינות חברות רבות" סיפקו ראיות להערכה הזאת. המידע הוגדר "אמין, רב ומקיף".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יוקיה אמנו. הוזהר
צילום: AFP
מועצת הנגידים. תקבל את הדו"ח?
צילום: AP
אחמדינג'אד. זוכה להגנה סינית-רוסית
צילום: EPA
מומלצים