שתף קטע נבחר

 

תחייה איסלאמית בתוניסיה: מה יהיה עם היהודים?

בבחירות החופשיות הראשונות בתולדות המדינה שהולידה את "האביב הערבי", ניצחה מפלגה שרבים מאנשיה הם קיצונים מוסלמים. רב בית הכנסת הגדול לא מוטרד, אך יש מי שחושבים ביתר שאת על עלייה: "לך תדע מה יקרה בעוד כמה שנים"

יותר מ-90% מבעלי זכות הבחירה בתוניסיה השתתפו שלשום בבחירות החופשיות הראשונות זה עשרות שנים במדינה הצפון-אפריקנית. שיעור ההצבעה המדהים, גבוה מאוד גם ביחס לכל מדינה עם דמוקרטיה ותיקה, עורר את התקווה שתוניסיה אכן הופכת לדמוקרטיה הראשונה שהוליד "אביב העמים הערבי", אבל על התקווה הזו מעיב במידת מה נצחונה הצפוי של המפלגה האיסלאמיסטית "א-נהדה" (התחייה).

 

הלילה הכריזה המפלגה, שהקו האיסלאמי שהיא מובילה נחשב מתון יחסית, על ניצחונה, וגם הסקרים שנערכו לפני ההליכה לקלפי ניבאו לה ניצחון ברור. "א-נהדה", שפירוש שמה בעברית "התעוררות" או "תחייה", דוגלת בקו איסלאמי המשלב בין המודרנה לערכים דתיים, בדומה לקו שמוביל רג'פ טאיפ ארדואן בטורקיה. היא צפויה להקים קואליציה ולהיות המפלגה הראשונה שתנהיג את המדינה אחרי הדחתו של הרודן זין אל-עבדין בן-עלי בינואר האחרון, שהולידה את גל המהפכות במדינות ערב.

 

תומכי מפלגת "א-נהדה" חוגגים. "העיקר הדמוקרטיה" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תומכי מפלגת "א-נהדה" חוגגים. "העיקר הדמוקרטיה"(צילום: EPA)

 

למרות ההבטחות של מנהיג מפלגת "א-נהדה", רשיד רנושי, שמפלגתו תשריש את הדמוקרטיה ולא תפגע בה בשם האיסלאם, רבים מהחילונים במדינה חוששים כי בהדרגה יילך אורח חייהם וישתנה. רנושי נחשב אמנם מנהיג מתון, אולם רבים מאנשי מפלגתו, ולא פחות חשוב מכך - חלק ניכר מבוחריו, דוגלים באיסלאם קיצוני יותר מזה שהוא מנסה להנהיג. הדבר עשוי להשפיע גם על המיעוט היהודי שעדיין חי במדינה.

 

הקהילה היהודית בתוניסיה, שבשנת 1948 נמנו עמה יותר ממאה אלף איש, עזבה ברובה את המדינה בעקבות רדיפות והתנכלויות שלהן הייתה נתונה, והיום חברים בה פחות מ-2,000 יהודים. "לנו לא משנה אם המנהיג יהיה רנושי או כל אחד אחר, כל עוד תהיה דמוקרטיה כמו שכולם מבטיחים", אמר הרב בנימין חטאב, שעומד בראש בית הכנסת הגדול בבירה תוניס, "אין לנו שום בעיה עם מנהיגי האיסלאם".

 

והיה אפילו מועמד יהודי אחד

הרב חטאב סיפר כי רנושי פעל עוד לפני הבחירות בניסיון להפחית את החששות בקרב אזרחי המדינה, ובקרב היהודים באופן מיוחד. "הוא הצהיר שהמדינה לא תשתנה, ושההבדל היחיד יהיה שהיא תהיה דמוקרטית יותר מזו של בן-עלי. רנושי הבטיח לדאוג למקומות עבודה לצעירים, ואפילו שלח לג'רבה שליחים שהבטיחו ליהודים שם שהכול יהיה בסדר ושאין להם מה לדאוג. הנציגים שלו אפילו הביאו מתנות לבית אבות יהודי בתוניס".

 

90% באו להצביע. הרודן בן-עלי שלט 23 שנה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
90% באו להצביע. הרודן בן-עלי שלט 23 שנה(צילום: EPA)

 

בבחירות הדמוקרטיות ההיסטוריות שנערכו שלשום בתוניסיה, היה מועמד אפילו יהודי אחד, גיל-ג'קוב ללוש, שרץ מטעם המפלגה החילונית "האיחוד העממי הרפובליקני". אבל הרב חטאב הסביר כי זה שואף לכל היותר לשתף פעולה עם מתמודדים אחרים. ישראל, למקרה שתהיתם, כלל אינה מהווה פקטור בבחירות בתוניסיה. הרב חטאב הסביר כי ככלל, המתמודדים הצהירו שאין להם עסק עם ישראל, והדברים האלה מקובלים עליו: "אנחנו גרים עם מוסלמים כל החיים, ואנחנו מאמינים שיהיה בסדר".

 

חי כמוס, חבר הקהילה היהודית העתיקה באי ג'רבה, סיפר ל-ynet כי גם הוא נמנע מהלצביע לרנושי, ובמקום זאת בחר במועמד ליברלי יותר. אלא שבניגוד לרב חטאב, הוא דווקא מודאג מהעלייה הצפויה לשלטון של מפלגת "א-נהדה"."זו תחילת הדרך שלהם, ואני מאמין שעכשיו הם לא יבצעו צעדים קיצוניים, אבל אף אחד לא יכול להבטיח מה יקרה בעוד שנתיים או שלוש", הזהיר.

 

תומכות "א-נהדה". "איש לא יכול להבטיח מה יקרה" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תומכות "א-נהדה". "איש לא יכול להבטיח מה יקרה"(צילום: EPA)

 

כמוס הסביר את הקביעה שלו: "רנושי הוא איסלאמיסט, וגם אם הוא אומר שהוא לא קיצוני - התומכים הקיצונים הם שבחרו בו והעלו אותו לשלטון. בשבועות האחרונים הם הקימו מהומות ופנו לאנשים שיצביעו לו, אז הוא שייך לקיצונים". לדבריו, הכמיהה של יהודי תוניסיה לעלות לישראל מקבלת תנופה נוספת על רקע תוצאות הבחירות: "אנחנו תמיד רוצים לעלות לארץ, זה לא דבר חדש, אנחנו צריכים לעלות, ואולי נעשה את זה בעתיד הקרוב, בעזרת ה'".

 

בגלל התיירות: לתוניסיה אין אינטרס להשתנות

חיים דמרי עלה ארצה מתוניסיה בגיל שמונה, וזה שנים ארוכות שהוא מוביל מסעות לארץ הולדתו. בחודשים האחרונים הוא נמנע מלהדריך טיולים שם, בשל אירועי המהפכה, אבל בדצמבר הוא ישוב לשם עם מטיילים מארץ הקודש. "יהודים כמובן לא יחזרו לגור שם, כי כמו בכל מקום בגולה אתה לא יכול לחזור מארץ ישראל לשפיפות הקומה שם, אבל אני לא מאמין שתוניסיה הולכת להקצנה או שמצב היהודים שם יורע. זו לא מדינה ערבית קיצונית, וצריך לזכור שהצבא בתוניסיה, שיש לו השפעה גדולה מאוד, עובד בשיתוף פעולה עם צרפת ועם ארה"ב".

 

עשרה מיליון תיירים בשנה, לך תוותר על זה. בוחרים בתוניסיה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עשרה מיליון תיירים בשנה, לך תוותר על זה. בוחרים בתוניסיה(צילום: AFP)

 

את ההנחה שלו שתוניסיה תישאר ידידותית יחסית ליהודים, מבסס דמרי גם על המציאות הכלכלית שבה מתקיימת המדינה הזו. "לתוניסיה אין נפט או משאבים אחרים, מה שיש לה זה תעשיית התיירות - עשרה מיליון תיירים בשנה, יותר

מעשרה נמלי תעופה בערים שבהן האירופים אוהבים לנפוש ואין ספור אזרחים שמתפרנסים מכך - החל בחקלאים ונהגי האוטובוס, דרך אנשי המלונאות וכלה בזבנים ובבעלי מסעדות. התייר הישראלי בעצמו מוכר ומוערך במדינה. המהפכה כולה התחילה בגלל התעסוקה, ואני לא רואה מנהיג כלשהו מסתכן באובדן התיירים".

 

הניצחון של "א-נהדה" בבחירות בתוניסיה הוא הניצחון הראשון של תנועה איסלאמית במערכת בחירות בעולם הערבי מאז ניצחונה של חמאס בבחירות לפרלמנט הפלסטיני ב-2006. ב-1991 ניצחו איסלאמיסטים בבחירות באלג'יריה, שכנתה של תוניסיה, אולם הצבא ביטל את התוצאות, מה שהוליד שנים של סכסוך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תורי ענק השתרכו בכניסה לקלפיות. "רנושי ניסה להרגיע את היהודים"
צילום: AFP
הרב חטאב (במרכז). "לא משנה מי ינהיג"
צילום: אתר חב"ד COL
בוחנים את תיבות ההצבעה, לפני היום הגורלי
צילום: AP
מומלצים