דו"ח מדאיג: רופאים משקרים ב-21% מהמחקרים
אחד מכל חמישה מאמרים רפואיים שמתפרסמים בכתבי עת כולל שמות מחברים שכלל לא היו מעורבים במחקר, כך מגלה דו"ח חדש. הנתונים המטרידים עלולים לפגום באמינות המחקרים שעליהם מתבססים ספרי הרפואה בעולם והטיפולים הרפואיים
מחקר רפואי המתקבל לכתב עת יוקרתי זוכה לא רק בפרסום ובתהילה, אלא גם לשמש נדבך חשוב בעשייה הרפואית ובספרי הרפואה. אלא שעתה מתברר שלא הכל אמת במאמרים: מחקר חדש מגלה כי אחד מכל חמישה מאמרים בכתבי עת רפואיים כולל רשימה שקרית של מחברים לכאורה, שכלל לא היו מעורבים במחקר.
האמת מאחורי מחקרים רפואיים :
- סינדרום היו-יו: על מחקרים רפואיים סותרים
המחקר החדש שיפורסם היום (ג') בכתב העת היוקרתי BMJ, מגלה כי 21% מהמאמרים הרפואיים שפורסמו בשישה כתבי עת רפואיים מובילים בשנת 2008 כללו רשימה של "מחברי רפאים", דהיינו כאלה המצוינים כחלק מהמחקר אך כלל לא עסקו בו או שלא היו מעורבים בו.
המנהג הזה רווח בכל העולם, כשמנהלי מחלקות או מנהלי מחקר דורשים מהחוקר לציין גם את שמם כאחד מכותבי המאמר, כדי לזכות בנקודות אקדמאיות בדרך לתואר פרופסורה, וכדי לזכות בפרסום.
מחברי הדו"ח החמור מציינים כי הממצאים מעוררים דאגה רבה באשר לאמינות המחקרים המתפרסמים, מחקרים המשמשים בסיס לעולם הרפואה ולספרי הרפואה.
כבר בשנת 1980 הפיצה הוועדה הבינלאומית של עורכי הירחונים הרפואיים מסמך הנחיות הקובע כללים באשר לכתיבת מאמרים ומחקרים. קריטריונים אלה מתעדכנים מדי שנה ומחוייבים להם כ-600 כתבי עת רפואיים ומדעיים.
עם זאת, מחקרי עבר כבר הראו כי שיעור המאמרים שבהם מצוינים מחברים שאינם קשורים למאמר מגיע גם עד 39%.
צוות החוקרים האמריקנים בדק כאמור את המאמרים שהתפרסמו בשנת 2008 בשישה כתבי עת מובילים. בהמשך ערכו החוקרים סקר בקרב 630 מחברי המאמרים הללו, מהם הודו כ-21% כי לא היו מעורבים במחקר.
השיעור הגבוה ביותר של מחברים שקריים נמצא במאמרים מחקריים, בהשוואה למאמרי ביקורת רפואיים שפורסמו.
"הממצאים מראים כי מחברים שקריים עדיין מהווים בעיה רבת השפעה בפרסומים רפואיים ומדעיים", ציינו החוקרים. "חייב להיות מאמץ גדול של עורכי כתבי עת, מוסדות אקדמיים ומחברי המאמרים למען שקיפות מרבית שבה ישמרו על יושר הפרסום המדעי".