בג"ץ למתמחים: במקום להתלונן - תתחילו לדבר
במהלך הדיון בעתירת המתמחים נגד ההחלטה למנוע את התפטרותם, מתח השופט מלצר ביקורת על שפרשו מהמשא ומתן עם האוצר: "הידברות עדיין אפשרית". מוקדם יותר הציג האוצר את ההצעות שנתן לרופאים, והם השיבו: "הכל מניפולציות"
שופט בג"ץ, חנן מלצר, מתח אחר הצהריים (יום ג') ביקורת על הרופאים המתמחים, בשל התעקשותם לעתור נגד החלטת בית הדין לעבודה, שקבע כי התפטרותם הקולקטיבית לכאורה אינה חוקית והורה להם לשוב לעבודה. "אתם לא יכולים להתלונן ולא להגיע להידברות", אמר למתמחים על החלטתם לפרוש מהמשא ומתן עם משרד האוצר.
מאבק המתמחים - כותרות אחרונות ב-ynet:
- עוד מומחים מאיימים להתפטר: "משפילים אותנו"
עוד בערוץ החדשות :
- תמונה ראשונה: אילן גרפל עם נציגי ישראל בכלא
השופט מלצר אמר בפני הנוכחים: "אפשר להתערב בהחלטת בית הדין לעבודה, אבל מרגע שהגשתם את הבג"ץ, נטשתם כל דרך אחרת, וזה לא מן התבונה. אם תהיה החלטה משפטית, היא תהיה חדה, וכאן ההידברות עדיין אפשרית, כל עוד לא מדובר בהידברות עם תנאים מקדימים יש דרך להתכנסות שתוכל להביא בדרכי שלום לסיום הסכסוך".
בדיון בבג"ץ, שהוא דיון מקדמי, אמר השופט מלצר: "יש שאלות משפטיות קשות מכל כיוון. אני מצפה משני הצדדים שיורידו את התנאים המוקדמים להידברות, אבל יחד עם זאת לתת למעוניינים בכך אכן להתפטר ולעזוב". השופט מלצר שחרר את נציגי המתמחים והאוצר להתייעצות, כל צד עם אנשיו, כדי להחזירם להידברות ללא תנאים מקדימים במסגרת שבית הדין יקבע.
האוצר הציג הצעותיו: "די לאנרכיה"
שעה קלה לפני הדיון בבג"ץ הציג משרד האוצר לציבור את ההצעות שהעביר למתמחים עד לשלב שבו החליטו, בתחילת השבוע, שלא לדבר עוד עם האוצר. במסיבת עיתונאים מתחו נציגי האוצר ביקורת על התנהלות המתמחים בבית המשפט.
הממונה על השכר באוצר, אילן לוין, אמר כי "המהלך של המתמחים הוא חתירה תחת היסודות הדמוקרטיים של מדינת ישראל. אם יש אנרכיה, הפתרונות יהיו קשים לביצוע". לוין אמר כי המתמחים אינם מוכנים לוותר על היכולת להשתכר מחוץ לבית החולים הציבורי ולעבור למודל ה"פול-טיימר", והוא מתח ביקורת גם על חוסר רצונם לקצר את משך התורנויות כדי לא לאבד את הזכות ליום חופש לאחר תורנות.
לוין אמר כי משרד האוצר הציע למתמחים הצעירים שכר של לפחות 150 שקל בממוצע לשעה נוספת בבית חולים ציבורי אחרי השעה 16:00, דבר שבא במקום יציאתם לעבודה כרופאים במקומות אחרים כמו קופות החולים ובתי החולים הפרטיים. לגבי תנאי העבודה למתמחים טען לוין כי האוצר הציע יום מנוחה שבועי אחד למתמחים שעושים תורנות בסוף השבוע. הוא התייחס גם לנושא ההסעות לרופאים, והסביר כי אף שמדובר בעלות של יותר מיליון שקלים בשנה עבור הסעות בסופי שבוע, הוא עומד בהצעתו לכך.
לוין דיבר גם על סירובם של המתמחים לנהל כרגע דו שיח עם האוצר: "צריך לזכור שיש 700 מתפטרים ועשרות אלפי רופאים. נמשיך את המגעים ואת ההצעות שלנו למנהלי בתי החולים, להסתדרות הרפואית - שהיא הארגון היציג של כל הרופאים - ולראשי משרד הבריאות".
היועץ המשפטי של משרד האוצר, עורך הדין קובי אמסלם, אמר על הדיונים בבית המשפט: "אנחנו מוצאים את עצמנו בפעם השלישית מול מהלך של מתמחים הפועלים בניגוד לצו בית המשפט. הכול נועד למען מטרה אחת - פתיחת ההסכם הקיבוצי. יש ניסיון להתבדלות מהארגון היציג בניסיון לייצר כלי חדש של מחאה. ברגע שהתפטרות קולקטיבית תתקבל, יקיץ הקץ על כל ההסכמים הקיבוציים וזו תהיה מכה אנושה לעבודה המאורגנת. לכן ביקשנו מבית המשפט לדחות את העתירה מאותן סיבות של התפטרות קולקטיבית".
כראיה להתפטרות קולקטיבית, אף שהיא נעשתה באופן אישי על ידי כל אחד ואחד מהמתמחים, טענו הממונים על השכר באוצר כי הם זיהו עשרה רופאים שהגישו מכתב התפטרות, אך יחד עם זאת הגישו בקשה לקבל מענק של 300 אלף שקל עבור עבודה במקצוע מצוקה, כפי שנקבע בהסכם הקיבוצי החדש. דבר זה, לטענת הממונים, מעיד על רצונם להמשיך לעבוד, כיוון שקבלת מענק זה דורשת התחייבות לחמש שנים עבור עבודה במקצוע זה. לכן טענו כי ההתפטרות נועדה להפעיל לחץ על המערכת.
המתמחים: האוצר רואה בבית המשפט זרוע שלו
לפני דבריהם של נציגי האוצר, הודיעה נציגות הרופאים הצעירים: "התדרוך באוצר שעה לפני הדיון בבג"ץ ממחיש עד כמה האוצר רואה במערכת המשפט את הזרוע המבצעת שלו, וכל מטרתו היא להשפיע על שופטי בג"ץ ולהציג מיצג שווא של פקידיו, כאילו מתנהל משא ומתן אמיתי עם הרופאים. עד כה נוכחנו כי המדינה אינה מתכוונת לעשות דבר כדי לפתור את המשבר ברפואה הציבורית, ולשם כך היא משתמשת במערכת המשפט".
לדבריהם, "מתחילת המשא ומתן האוצר לא שינה את עמדתו, וכל הצעותיו עד כה היו בחזקת מניפולציות שפקידי האוצר מיומנים בהן כל כך, אך שום דבר אמיתי לא עמד מאחוריהן. שכר נוסף עבור עבודה נוספת מעולם לא היה רלוונטי עבור רופאים, שגם ככה עובדים מאות שעות בחודש. מדיניות האוצר הינה הפרטת הרפואה הציבורית, ולשם כך כל המאמצים כשרים, גם הפעלת לחץ על המערכת המשפטית, ממש לפני הדיון בבג"ץ".
שלשום היו אמורים נציגי המתמחים להתייצב לפגישה עם נציגי האוצר, משרד הבריאות וההסתדרות הרפואית, אך הם החליטו להחרים את הפגישה נוכח המבוי הסתום במגעים, וחוסר הטעם בדיון בהצעות האוצר, "המובילות להרס שירותי הרפואה הציבורית, ולפגיעה בחולים", כהגדרתם. אנשי האוצר והממונים על השכר, עם זאת, מדגישים כל העת כי הם ממשיכים במאמציהם להביא לפתרון.
אמש הפגינו בתל אביב כאלפיים מתמחים ותומכים, שקראו לציבור להצטרף למאבק, תחת הסיסמא: "המדינה נלחמת על בריאותה". יו"ר התאחדות הסטודנטים, איציק שמולי, חיבר בין מחאת המתמחים למחאה החברתית-כלכלית, ואמר כי "הממשלה מספרת לנו סיפורים איזו מערכת בריאות נפלאה יש לנו, כשהם לא מפסיקים לרמוס את הרופאים, לרמוס את המתמחים, ובפעם הבאה לרמוס גם אתכם הסטודנטים לרפואה. עכשיו נגמרו הסיפורים. המתמחים והציבור והסטודנטים דורשים פתרונות אמיתיים ואנחנו לא נוותר עד שיהיו פתרונות כאלה".