6,000 משפחות בוחנות מעבר לנגב ולגליל
האם המחאה החברתית החברתית הובילה לעלייה במספר המתעניינים במעבר לפריפריה? מהמשרד לפיתוח הנגב והגליל נמסר, כי מרבית המשפחות חילוניות, מתגוררות במרכז הארץ ומעוניינות בהתיישבות כפרית."יש תופעה של בריחה מהערים, קרית שמונה ובית שאן, להרחבות היישוביות"
נוטשים את המרכז: לא פחות מ-6,000 משפחות הביעו התעניינות במעבר לנגב ולגליל במהלך השבועיים האחרונים. כך נמסר מהמשרד לפיתוח הנגב והגליל, שפצח לאחרונה בקמפיין שנועד לעודד את המעבר לפריפריה.
-
מענק מהמדינה? "המעבר לפריפריה יעלה יותר"
שהצעירים יעברו לפריפריה? גם שם המחירים קפצו
- עדויות מהפריפריה: הייאוש (לא) נעשה יותר נוח
מפילוח המשפחות עולה, כי מרביתם חילונים, תושבי המרכז והשרון, שרובם - כ-70%, מעוניינים בהתיישבות כפרית ולא עירונית. עוד עולה, כי יותר אנשים (כ-60%) מעדיפים להתיישב בגליל מאשר בנגב. בגליל מעדיפים המתיישים התיישבות כפרית דוגמת כפר ורדים, אחיהוד, קיבוץ כברי ועמק יזרעאל. המקומות המבוקשים בדרום הם באר שבע, קריית גת, אילת, מועצה איזורית שדות נגב, רמת נגב וערבה תיכונה.
נתונים אלה נאספו בחול המועד סוכות, במסגרת יריד התיישבות ותעסוקה שקיים המשרד בנמל תל אביב, בו השתתפו למעלה מעשרת אלפים אנשים. המשפחות המתעניינות נרשמו במערכת רישום אינטרטית שמפעילה חברת במבי וכעת הן נמצאות בטיפולה של מנהלת התיישבות שבראשה עומד פנחס ולרשטיין, לשעבר מראשי מועצת יש"ע.
"אנחנו רואים תופעה של בריחה מהערים, קרית שמונה ובית שאן, להרחבות היישוביות", סיפר אופיר סופר, רכז הגליל במנהלת ההתיישבות שהקים המשרד. "כשאנחנו שומעים התיישבות אנחנו מדברים רק על התיישבות כפרית, אבל אנחנו נותנים את הדעת גם על חיזוק הערים בפריפריה".
השפעות המחאה
מסקר שערך המשרד בשיתוף עם מכון גיאוקרטוגרפיה בקרב 500 נשאלים עולה שקיים קשר ישיר בין המחאה החברתית, יוקר המחייה ומחירי הנדל"ן המאמירים במרכז, לחשיבה והרצון לעבור להתגורר בפריפריה. על פי הסקר, 58% מהנשאלים מסכימים כי התשובה ההולמת למחאה החברתית היא חיזוק ההתיישבות באזורי פריפריה. 60% מהנשאלים ציינו כי מחירי הנדל"ן הגבוהים הם גורם מעודד למעבר משמעותי זה.
לשאלה מה הם הגורמים המשפיעים ביותר שיתרמו להחלטה חיובית בנוגע למעבר לפריפריה, ענו 25% מהנשאלים כי מקומות העבודה יהוו מניע מרכזי וללא פרנסה בטוחה לא ישקלו לעבור. כ-50% אמרו כי דווקא הקלות במס הן יהוו נדבך חשוב בהחלטה האם לעבור או לא. 52% נתנו את מלוא תשומת הלב והחשיבות לרמת חינוך משודרגת וגבוהה מזו המקובלת במרכז.
הטבת המס הגדולה ביותר: בקריית שמונה
כיום, תושבים המתגוררים בכ-180 ישובי פיתוח, ישובי ספר או ישובי עימות המוגדרים בחוק, לפחות 12 חודשים ברציפות, זכאים להנחות מס הנעות בין שיעור של 13% ועד ל-25% מהשכר החודשי (ליחיד), מהכנסות מעבודה כשכיר או עצמאי והכנסה מפנסיה. עובדי מערכת הביטחון זכאים להנחה של 5% נוספים במס ההכנסה. המשמעות: חיסכון של אלפי שקלים בחודש ועשרות אלפי שקלים בשנה, וכשמדובר במשפחה – שני בני הזוג נהנים מההטבה, כל אחד בנפרד.
הטבת המס הגדולה ביותר היא בקריית שמונה, שם החיסכון החודשי עשוי להגיע ל-4,635 שקל בחודש ליחיד. עבור רוב האוכלוסייה בישראל המשמעות היא פטור מתשלום מס הכנסה, שכן אינם מגיעים למשכורת כה גבוהה. במצפה רמון במצפה רמון שווי ההנחה מגיע ל-3,087 שקל בחודש, ובדימונה וירוחם - 2,470 שקל בחודש.
במטולה, נהריה וישובי גבול הצפון שווי ההנחה ליחיד הוא עד 2,410 שקל בחודש. באופקים וישובי מועצה אזורית רמת נגב - כמו כפר רתמים, רביבים, אשלים, מדרשת בן גוריון ומשאבי שדה - שווי הזיכוי מגיע עד ל-1,976 שקל בחודש. בנתיבות, בעכו וכן בישובים בצפון כמו כפר ורדים ולהבות הבשן – ההנחה היא עד 1,605 שקל בחודש.
בנוסף, בחודש יוני האחרון אישרה הממשלה מתן מענקים בגובה של כ-100 אלף שקל, לזוגות צעירים מחוסרי דיור, שרוכשים דירה ראשונה בפריפריה. מדובר בכ-30 יישובים ברחבי הארץ המוגדרים כאזורי עדיפות לאומית.