"סגל זוטר? הם מרוויחים 500 שקל לשעת הוראה"
פחות משבוע לפתיחת שנת הלימודים האקדמית, ראשי האוניברסיטאות תקפו בחריפות את המאיימים בשביתה. "אם זה יהיה שכר המתמחים ברפואה, כולם היו מאוד מרוצים". נציגי הסגל הזוטר: "הוכחה שהאוויר במרומי מגדל השן דליל מאוד"
מחריף המאבק על רקע מחאת הסגל הזוטר באוניברסיטאות: ארבעה ימים לפני פתיחת שנת הלימודים האקדמית, החליט היום (ג') ועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) "להוריד את הכפפות" ולתקוף בחריפות את נציגי הסגל הזוטר המנסים, לטענתם, לתפוס טרמפ באופן ציני על גל המחאה החברתית ולהציג דרישות מופרכות ומוגזמות. "אם זה יהיה שכר המתמחים ברפואה, כולם היו מאוד מרוצים", אמרו בוור"ה.
משבר הסגל הזוטר באקדמיה - כותרות אחרונות ב-ynet:
עוד בערוץ החדשות :
- תמונה ראשונה: אילן גרפל עם נציגי ישראל בכלא
"חברי הסגל הזוטר קוראים לעצמם עובדי קבלן, אבל האמת היא שמדובר בעיקר בעמיתי הוראה שמרוויחים כ-500 שקל לשעת הוראה", אמרה יו"ר הוועד, פרופסור רבקה כרמי. "ההשוואה בינם לבין עובדי קבלן מגוחכת. הלוואי על כל עם ישראל עובדי קבלן כאלה".
על פי נתוני הוועד שהגיעו לידי ynet, עולה כי בעבור שעת הוראה מקבל סטודנט לתואר שני 270 שקלים ואילו דוקטורנט מקבל 510 שקלים לשעה, כשבמקביל, הם זכאים לפטור משכר לימוד ומלגות קיום בסך כ-50 אלף שקל בחודש. בנוסף, זכאים הדוקטורנטים גם לקרן נסיעות לחו"ל בסך 2,253 דולר בשנה.
באשר לעמיתי הוראה (מרצים שעדיין לא קיבלו קביעות) טוען הוועד כי הם משתכרים 473 שקל לשעה, בנוסף לצבירת שבתון וקרן השתלמות. אלו, על פי הטענות, מקבלים שכר שנתי עבור הוראה בשני סמסטרים, המתפרסת על פני 8 חודשים בלבד - עשר שעות שבועיות במשך 15 שבועות, כשחלקם מלמד במספר מוסדות וממרוויח משכורות נוספות. בנוסף, נטען, מרוויחים מורים מן החוץ (מרצים שהעיסוק העיקרי שלהם הוא מחוץ לאקדמיה) 421 שקל לשעה.
עם הכרזתו על שביתה לפני כשבועיים, הציג הסגל הזוטר נתונים שונים בתכלית בפני ynet, מהם עולה כי מאסטרנט שמשלב מחקר ותרגול בכיתות מתפרנס בממוצע בין 2,800 ל-4,500 שקל בחודש. דוקטורנט מרוויח בממוצע בין 5,000 ל-7,000 שקל בחודש, כאשר בנוסף הוא מחויב להיות כל יום לפחות שמונה שעות במעבדה. בנוסף, דווח כי דוקטור המועסק כ"מורה מן החוץ" או "עמית הוראה" מרוויח שכר הנע בממוצע בין 8,000 ל-10,000 שקל למשרה מלאה, אך רובם עובדים בחלקי משרות.
מאבק הסגל הזוטר החל לפני כשנה והחריף לאחרונה, עם הכרזת נציגיו על השבתה של פתיחת שנת הלימודים האקדמית. לטענת הארגון, המכיל כ-5,000 חברים, הם מועסקים במתכונת של עובדי קבלן, ללא תנאים סוציאליים וביטחון בעבודה.
בוועד ראשי האוניברסיטאות, עם זאת, טוענים כי רק לפני כשנתיים נחתם הסכם קיבוצי משמעותי עם הסגל הזוטר, במסגרתו הוענקו לעובדים העלאות שכר משמעותיות והוסדרו כל התנאים הסוציאליים שלהם. "לא יעלה על הדעת שהם באים שוב בדרישות", טענו.
כרמי הוסיפה כי הסגל הזוטר אינו אוכלוסיה הומוגנית וצריך לעשות הפרדה בין מרכיביו. "מרבית הסגל הזוטר הם סטודנטים לתואר שני ושלישי שעוסקים במחקר, ועבורם זו מעין תקופת מעבר עד לסיום הלימודים, או מורים מן החוץ - עורכי דין, רואי חשבון ואחרים - בעלי עבודה קבועה עיקרית אחרת שבאים לאקדמיה לאו דווקא ממניעים כלכליים ורשימת הדרישות כלל אינה נוגעת להם".
לדבריה, את המאבק מובילה הקבוצה השלישית והקטנה ביותר - עמיתי ההוראה - המונה כאלף בני אדם, "שעבורם אנחנו מחפשים פתרונות הכוללים הארכת תקופת המינוי למספר שנים רצופות והגדרת פרק זמן מקסימלי לקבלת קביעות". בנוסף, הדגישה כרמי כי "אנחנו מקיימים משא ומתן מתמשך עימם ובסך הכל אנחנו נמצאים בתהליך של התקדמות בין הצדדים".
ד"ר דניאל מישורי, יו"ר צוות המשא ומתן של הפורום המתאם של ארגוני הסגל האקדמי הזוטר באוניברסיטאות, אמר בתגובה כי "הוועד מוכיח שהאוויר במרומי מגדל השן דליל מאוד. המספרים שהם מרשים לעצמם להפריח לאוויר לקוחים מעולם הדמיון הפרוע. השכר האמיתי לשעה הוא בערך עשירית מהמספרים בהם הם נוקבים".
לדברי מישורי, "פלא שנותנים להם לנהל מוסדות להשכלה גבוהה. בוועד כנראה סבורים ששכר הוראה ניתן רק עבור עמידה בכיתה. בפועל השכר כולל תמורה עבור הרבה מאוד מטלות נוספות, כולל שעות ההכנה, כתיבת ובדיקת מבחנים ועבודות, עדכון רשימות קריאה, מטלות חוגיות, קבלת סטודנטים, מענה לאימיילים הכנה ועדכון של אתרי קורסים ועוד".