טורקיה: בן 18 חולץ אחרי 61 שעות בהריסות
סיפורים מרגשים מעטים עומדים בצל הביקורת על השלטון, בשל מחסור בסיוע לקורבנות רעש האדמה העז במזרח המדינה
61 שעות, לכוד בין שברי הריסות ביתו, חולץ הבוקר (יום ד') פצוע אך בחיים סטודנט בן 18 שלמד בעיר ארג'יש שבמזרח טורקיה. ככל שנוקפות השעות, פוחתים הסיכויים להציל עוד בני אדם באזור מוכה רעש האדמה העז ביום ראשון, שגבה את חייהם של 459 לפחות.
אסון בטורקיה - הכותרות האחרונות:
- כעס טורקי: 'ארדואן שלח משט לעזה, ומה איתנו?'
- תינוקת בת שבועיים חולצה לאחר יומיים. צפו
סמל רעש האדמה: נער טורקי חולץ - ומת בביה"ח
מחלץ טורקי: אין לנו ציוד, לא מגיעים לניצולים בזמן
בין הקורבנות, דיווח משרד החינוך הטורקי, היו גם 30 מורים מקומיים וכן שמונה סטודנטים, שנהרגו כולם בהתרסקות בניין בואן. שישה סטודנטים נוספים נפצעו באותה התרסקות. במהלך שעות הבוקר, חולצה מההריסות גוזדה באהר, מורה בת 27 שהמתינה לחילוצה במשך 66 שעות. היא הועברה לבית החולים הסמוך כשהיא פצועה.
סוכנות הידיעות הטורקית הרשמית דיווחה גם על חילוצו של הצעיר איופ ארדם, שהתגורר עם שותפים בבניין דירות. אביו עקב בדריכות אחר מאמצי החילוץ וקיווה לחדשות טובות מבנו, שעבר לארג'יש לפני כחודש כדי ללמוד מכניקה באוניברסיטה.
אולם הסיפורים המרגשים המעטים - כמו חילוץ התינוקת בת השבועיים אתמול - באים בצל יותר ויותר קולות על אוזלת ידו של השלטון בטורקיה בטיפול באסון. מפלגת השלום והדמוקרטיה, התנועה הכורדית הבולטת במדינה, קראה למושל מחוז ואן להתפטר והאשימה אותו בסירוב לשתף פעולה עם ראש העיר, איש המפלגה, ובעיכוב סיוע הומניטארי.
בממשל המרכזי באנקרה הודו אתמול שקיים מחסור באוהלים לשיכון אלפי האנשים שאיבדו את בתיהם. "אנחנו מעבירים אוהלים ממדינות שכנות", אמר בפרלמנט סגן ראש הממשלה בשיר אטלאי. הסיבה למחסור, הוא טען, נובעת מכך שרבים מהקורבנות העדיפו להקים אוהלים בסמוך לבתים ההרוסים, מאשר לעבור ל"ערי האוהלים" שהקים הסהר האדום.
עד כה, אמר אטלאי, הוקמו בערים ואן וארג'יש ובכפרים שמסביבן 15 אלף אוהלים, והמספר אמור לעלות היום ל-25 אלף. "הממשלה תבנה בתים חדשים לקורבנות בתוך שנה", הבטיח סגן ראש הממשלה.
נראה שגם באנקרה הבינו שלא יוכלו להסתדר לבד. יומיים אחרי שדחו הצעה לסיוע, ב-ynet פורסם אמש לראשונה כי טורקיה ביקשה מישראל מבנים יבילים (ניידים), לצד עזרה ממדינות נוספות. משרד הביטחון ישלח היום מטוס תובלה אזרחי ראשון, שעליו המבנים.
גם הרשתות החברתיות עשויות לסייע לנפגעים. שעות ספורות לאחר הרעש, פירסם עיתונאי מקומי כי הוא אוסף באמצעות חשבון טוויטר ייעודי פניות של אנשים המוכנים לסייע. שבע שעות לאחר מכן, לדבריו, הצטברו בתיבת הדואר שלו 17 אלף מיילים, שנשלחו לגורמים הרשמיים העוסקים בנושא.
אתמול נשמעו קולות רבים של ייאוש. "אין לנו אוהלים, כולם חיים בחוץ", סיפר קמאל בלג'י, פועל בניין, לסוכנות הידיעות רויטרס. "ואן התמוטטה מבחינה פסיכולוגית, החיים פסקו. רבבות נמצאים ברחובות. כולם בפניקה". בלג'י המתין בבית החולים בעיר לקבלת מידע על חבריו הפצועים וקרא לממשלה לפעול בנחישות לסייע לעירו. "העזרה מאחרת לבוא. ואן הורדה לתחתית. אין לנו עבודה, אין לחם, אין מים ויש לי תשע נפשות במשפחה. אם הממשלה לא תושיט יד לוואן, היא תהיה כמו אפגניסטן. חזרנו 100 שנה אחורה".