שתף קטע נבחר

 

עתירה נגד עסקת גרפל; הכנות לשחרור האסירים

כמו בעסקת שליט, גם הפעם ניתנו 48 שעות להגשת עתירות לבג"ץ, לאחר פרסום שמות האסירים שישוחררו מבתי הכלא בישראל - והיה מי שניצל את הזדמנות

העסקה לשחרור אילן גרפל, שאושרה אמש בקבינט, לא תצא לפועל ללא מאבק משפטי. עתירה שהוגשה הבוקר (יום ד') לבג"ץ על ידי ח"כ ד"ר מיכאל בן ארי ותנועת "ארץ ישראל שלנו" מבקשת לבטל את העסקה על בסיס מספר טענות, בהן חוסר הסמכות של של הקבינט להחליט בנושא. "למרות אזהרות נגד נסיעה למצרים, החליט גרפל לעשות את אשר עשה דווקא בשל אידיאולוגיה שמאלנית קיצונית מוצקה ומתוך בחירה חופשית", נכתב.

 

פרשת אילן גרפל - עדכונים אחרונים:

 

במקביל, נערך שירות בתי הסוהר לקראת שחרור האסירים. 22 אסירים יועברו מבתי הסוהר השונים לכלא "אלה" שבדרום. שלושה אסירים קטינים יישארו בבית הסוהר לנוער "אופק" בשרון ויצטרפו מחר לשאר האסירים. מאוחר יותר, יועברו המשוחררים למעבר טאבה, שם יחצו את הגבול למצרים.

 

במסגרת העסקה, ישוחרר גרפל, שנעצר במצרים לפני יותר מארבעה חודשים בחשד לריגול. הוא צפוי לשוב לישראל ביום חמישי. בתמורה, ישוחררו 22 אסירים מצרים, ושלושה עצירים קטינים, גם הם בעלי אזרחות מצרית. מרבית האסירים שישוחררו עסקו בפשעים כהברחת סמים, אמל"ח וסחר בנשים, אך לא כולם אסירים פליליים - אחד מהם הואשם במגע עם ארגון עוין. בישראל מוחזקים בסך הכל 92 אסירים ועצירים מצרים, רובם על עבירות פליליות.

 

גרפל בתמונה ראשונה מאז מעצרו במצרים ()
גרפל בתמונה ראשונה מאז מעצרו במצרים

 

כמו בעסקת שליט, גם הפעם ניתנו 48 שעות להגשת עתירות לבג"ץ נגד העסקה, לאחר פרסום שמות האסירים שישוחררו מבתי הכלא בישראל. לדברי העותרים, שגיבו פנייתם בחוק יסוד: הממשלה, "כשהשרים עשו שימוש בסמכויות המופלגות של הקבינט, התרוקנה הממשלה מתפקידה העיקרי". בנוסף, טענו כי "בעניין בו עסקינן מדובר למעשה בהסכם בין מדינות אותו הממשלה צריכה לאשר".  

 

טענה נוספת של העותרים היא כי "שחרור המחבלים תמורת שחרורו של מר גרפל אינו סביר ואינו מידתי". הם הביעו מודעות לכך שבית המשפט לא נוטה להתערב בהחלטות מדיניות, אך טענו כי בניגוד לעסקת שליט או שחרור שבויים אחרים בעבר, פרשת גרפל שונה.

 

"מדובר באדם בוגר, בעל אזרחות אמריקאית שהחליט על דעת עצמו ללכת ולהתערב בעניין לא לו, תוך שהוא מודע ונוטל על עצמו סיכונים שונים", נכתב. "אין ספור אזהרות התפרסמו בתקשורת הישראלית נגד נסיעה למצרים ואולם מר גרפל החליט לעשות את אשר עשה דווקא בשל אידיאולוגיה שמאלנית קיצונית מוצקה ומתוך בחירה חופשית".

 

לפי העתירה, "בנסיבות אלה, וכאשר על כף המאזניים שחרורם של מחבלים מסוכנים, נשאלת השאלה האם אין לאזרח אחריות כלשהי על מעשיו? האם מדינת ישראל מחויבת לשאת בתוצאות הרסניות, לעשות מעשים של התאבדות של ממש עם שחרורם של בני עוולה שונים והכול כדי להביא לשחרורו

של מי שהלך לאשר הלך ברצון?".

 

גרפל, שייפגש עם חבר קונגרס אמריקני באילת לאחר שובו ביום חמישי, צפוי להמריא בחזרה לארצות-הברית יממה לאחר מכן. בישיבת הקבינט בה אושר מתווה העסקה השתתפו גם ראש השב"כ, המפכ"ל, נציב שירות בתי הסוהר, ראש חטיבת מחקר באמ"ן ונציגי משרד החוץ.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גרפל במצרים. "שחרור מחבלים אינו סביר"
ח"כ בן ארי. עתר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים