גורמים בפרקליטות: לדור טעה, אבל ראוי לחסינות
אחרי המתקפה חסרת התקדים של שופטת השלום בתל-אביב נגד פרקליט המדינה בנוגע להתבטאויותיו בעניין אולמרט, במשרד המשפטים מתגוננים. "הוא דיבר הרבה אחרי הגשת האישום ונזהר מלהביע דעה בסוגיה שתלויה במשפט"
המתקפה החריפה על פרקליט המדינה, שפורסמה לראשונה ב-ynet, מציבה במגננה את האנשים שרגילים להיות בעמדת התביעה. במשרד המשפטים הגיבו היום (ד') על הביקורת חסרת התקדים שהוטחה במשה לדור מצד בית משפט השלום בתל-אביב, וטענו שהתבטאויותיו בראיון בעניין אהוד אולמרט היו זהירות ולא חצו שום קו אדום.
אולמרט נגד לדור - כותרות אחרונות ב-ynet:
- אולמרט נגד לדור: תתנצל או שאתבע אותך
אולמרט תובע את פרקליט המדינה על לשון הרע
- מכה ללדור: ביהמ"ש לא דחה את תביעת אולמרט
הסערה האחרונה התעוררה בהקשר לתביעת הדיבה שהגיש ראש הממשלה לשעבר אולמרט נגד לדור, שהתייחס בין היתר להלוואה שקיבל אולמרט ממיליונר אמריקני כ"שערורייה". שופטת השלום בתל-אביב ריבה ניב דחתה את בקשת פרקליט המדינה לקבל חסינות בתור עובד ציבור, על דבריו בראיון לעיתון "הארץ".
לפי ניב, לדור "ערער את אמון הציבור הן במערכת המשפט והן בגורמי התביעה והאכיפה". בדחיית העתירה היא ציינה עוד כי "בית המשפט כבר הביע את דעתו השלילית על העברת ההליך השיפוטי לזירה העיתונאית. הדברים הנאמרים
בראיון של פרקליט המדינה נתפסים בעיני הציבור ככאלה שנבדקו באופן יסודי".
גורמים בפרקליטות הודו כי לדור לא היה צריך להתבטא נגד אולמרט כפי שהתבטא, אולם ציינו יחד עם זאת כי לדעתם אין בעיה בעצם הראיון שהעניק לדור.
בפרקליטות משתדלים היום שלא לתקוף את השופטת באופן אישי, ואומרים כי זכותה להביע את דעתה בעניין. אף על פי כן, הם מדגישים כי מבחינתם לדור לא גרם ל"חוסר אמון בציבור" כפי שטענה השופטת, ובכוונתם לערער על החלטתה השופטת שלא לקבל את בקשת לדור לחסינות.
במשרד המשפטים מדגישים כי אותו ראיון היה חריג מבחינת סוגו והיקפו, וניתן על ידי לדור לכלי תקשורת במלאות שלוש שנים לכהונתו. לדברי גורמים בכירים במשרד,
במהלך התקופה הגיעו לדוברות בקשות רבות ותכופות לראיין את לדור וזאת בשל מגוון וייחוד הנושאים שבהם מעורבת הפרקליטות אשר מצויים בטיפולה ואשר לתיקים בלב העניין הציבורי הרחב. לטענת הגורמים, בשל חשיבותה הרבה של עבודת הפרקליטות, החליט לדור להיעתר לבקשה.
הגורמים הזכירו כי דובר המשרד, עו"ד משה כהן, אף הגיש תצהיר לבית המשפט בו הוא מדגיש דברים אלה. את הראיון, הזכירו, העניק לדור כשנה וחצי לאחר הגשת כתב האישום נגד אולמרט, בעיתוי שאין לו כל זיקה לשלב ההליך הפלילי נגדו. עוד מדגישים במשרד כי לדור נזהר במהלך הראיון מלהביע דעה בקשר לסוגיה התלויה ועומדת להכרעת בית המשפט.
בתגובה, מסרה הפרקליטות כי "בהתאם להוראות פקודת הנזיקין לא ניתן לתבוע באופן אישי עובד ציבור בגין פעולה שעשה תוך כדי מילוי תפקידו השלטוני. למרות זאת, בחר אהוד אולמרט להגיש תביעה אישית כנגד פרקליט המדינה בגין דברים שנאמרו על ידו במסגרת ראיון לעיתון 'הארץ', במלאת מחצית תקופת כהונתו".
הפרקליטות הוסיפה כי "בעקבות כך, ניתנה על ידי המשנה ליועץ המשפטי לממשלה החלטה לפיה פרקליט המדינה חסין מפני תביעה בנזיקין בגין הראיון. בנימוקי ההחלטה הובהר כי הענין הרב שיש לציבור בענינים שבתחום אחריותו של פרקליט המדינה וכן עקרון 'זכות הציבור לדעת' מחייב הבאת הנושאים המרכזיים שבתחום טיפולה של הפרקליטות לידיעת הציבור, מסירת מידע וכן מתן תשובות לשאלות המעסיקות את הציבור. לפיכך, הראיון נעשה כחלק בלתי נפרד מתפקידו ונועד לקידום האינטרסים הציבוריים עליהם אמונה הפרקליטות".