איבדתם את הקול? 4 דרכים לשמור עליו
בסביבה הרועשת של היום קשה לנו לפעמים לשמוע גם את עצמנו, אבל חשוב לטפח את הקול - לשתות הרבה, להימנע מצעקות וגם מקפה - כדי שנוכל שלא נאבד את היכולת לתקשר
הקול הוא אמצעי התקשורת המרכזי שלנו בעולם. לפני שתינוק לומד לדבר, הוא משמיע את רצונותיו במלמולים חסרי משמעות, בכי או קולות שמחה. גם לאחר שמתפתחת השפה, המשמעויות העמוקות והעדינות ביותר נמצאות מעבר למילים, ומסתתרות פעמים רבות במנגינה של הדיבור.
נעלם לכם הקול? קראו עוד:
- למה אנחנו מצטרדים, ואיך נשיב את הקול הצלול?
בשבטים קדמוניים בכל העולם, ביוון העתיקה, במסורות אינדיאניות, בארכיטיפים המצויים בשלל סיפורי עם ואגדות וגם בתנ"ך יש אזכורים רבים לקול המרפא, לעוצמות שטמונות בו ולאפשרויות הגילוי המגוונות שהוא מאפשר.
הקול מושפע ממתח השרירים, ממחשבות ותהליכים פסיכולוגיים, וגם מגורמים שהשליטה בהם פשוטה וקלה יחסית. לכל אדם כדאי לדעת כיצד, ברמה הבסיסית ביותר, הוא יכול לשמור על קולו.
1. בלי לצעוק
אנחנו חיים בעולם רווי ברעשים וגירויים, ולפעמים נדמה שקשה מאוד להשחיל מילה ולהשיג הקשבה אמיתית. ובכל זאת, גם אם הסביבה רועשת, וגם אם אתם כועסים במקרה - עשו טובה לעצמכם ולאחרים והימנעו מלצעוק. מי שצועק מזיק בעיקר לעצמו: הוא מכניס את המערכת הפיזית האחראית על הפקת הקול למתח, מזיק למיתרי קולו, ולרוב גם לא משיג את תשומת הלב שהיה ראוי לה.
אנשים מקשיבים יותר ומעריכים יותר כשמדברים בעוצמה הנעימה לאוזניהם. שימו לב גם להגברת העוצמה הקולית כשאנו משוחחים בטלפון הנייד, ונסו להשתמש בו פחות.
2. לא לשכוח לנשום
רבים מאיתנו שכחו כיצד לבצע את פעולת החיים הבסיסית ביותר - הנשימה. שאתם מדברים, הקפידו להכניס אוויר בין המילים. כשאתם עובדים, קחו מדי פעם נשימה עמוקה ומשחררת (ורצוי לנשוף דרך הפה באנחת "אההה", גם אם זה נשמע מוזר לסביבה).
כדאי ללמוד להגדיל את נפח הנשימה כדי לשפר את איכותה ואת ספיגת אנרגיית החיים, באמצעות פיתוח קול, שיעורי יוגה, מדיטציות או ספרים בנושא.
3. בלי סיגריות, אלכוהול וקפאין
מדובר במשולש מזיק וממכר, שמשפיע גם על הקול. העשן והניקוטין העוברים בריאות, למשל, במיתרי הקול, בגרון ובלוע מעבירים את הקול מסכת עינויים המסתיימת בקושי בדיבור ובצרידות בלתי ניתנת לשיקום. לא חייבים להוציא לחלוטין את ה"משולש" הזה מחיינו, אבל גם צמצום הכמויות יועיל לבריאותנו.
4. שמירה על סביבה לחה
מיתרי הקול שלנו זקוקים לסביבה לחה. לגימות תכופות של מים בטמפרטורת החדר מומלצות לכולנו, בעיקר לאלו המשתמשים בעבודתם בקול, כמו מורים, אנשי שיווק, זמרים ועוד.
תרגילים לפיתוח השמיעה והקול ומודעות גבוהה יותר לגורמים שמשחררים אותו או מכווצים וחוסמים אותו, תעזור לכולנו לשמור על קולנו האישי. כל מי שיתעורר בו הרצון, ימצא את הדרך הנכונה לו להרחיב ולהביע את המיטב שבקולו.
הכותבת מלווה תהליכים אישיים וקבוצתיים להתפתחות דרך קול ושירה
. זמרת יוצרת, מנחת קבוצות ומאמנת אישית.