לקראת דיוני הסל - ארגוני החולים יוצאים למאבק
מספר ימים לפני שועדת סל התרופות לשנת 2012 מתחילה את עבודתה מודיעים ארגוני החולים בישראל על צאתם למאבק. המטרה: הגדלת תקציב סל התרופות. הארגונים: 14% מההמבוגרים בישראל מווותרים על תרופות בגלל קשיים כלכליים
הכתבות האחרונות בערוץ בריאות :
- איך סיגל הצליחה להשיל 45 ק"ג תוך 9 חודשים?
- אבחנו בעצמכם: האם יש לכם מחסור בויטמינים?
תתעוררו: 8 דרכים להילחם בעייפות כרונית
היום (ד') הודיעו ארגוני החולים בישראל שהם יוצאים למאבק במטרה להגדיל את תקציב סל התרופות, על מנת שייתן מענה תרופתי ראוי לציבור בישראל. לטענתם משמעות התקציב הנמוך הוא הפקרה של מאות אלפי חולים ללא תרופות חיוניות, שאינם יכולים לחיות חיים נורמליים עם מחלתם. לדברי הארגונים חישובים שערכו העלו כי רק אחד מכל ארבעה חולים יממש את הזכות שלו לתרופות.
נתונים שהציגו ארגוני החולים הצביעו על כך ש-14% מהמבוגרים בישראל מוותרים על תרופות וטיפולים רפואיים בגלל קשיים כלכליים, כשמדובר בשיעור הגבוה פי שלושה מהממוצע באירופה. הפתרון, לדבריהם, הוא יצירת רפורמה חקיקתית שתקבע עדכון קבוע של תקציב סל התרופות בגובה של 2% מהתקציב הכולל של הסל. דבר זה יביא, לטענתם, להפסקת השחיקה המתמשכת בסל התרופות ובחיי החולים, ולצמצום הפערים החברתיים בתחום בבריאות.
"כשכולם מדברים על צדק חברתי, פה מדובר על צדק חברתי אמיתי", הסביר שמוליק בן יעקב, חבר הנהלה באגודה לזכויות החולה ומרכז הקואליציה של ארגוני הזכות לבריאות. "לא לכולם יש את הכסף לשלם עבור התרופות. אנחנו קוראים לועדת הסל להתעלם מהתקציב ולהתדיין לפי מה שצריך הציבור לקבל".
"המאבק הוא חשוב מאין כמותו", הוסיף ח"כ לשעבר חיים אורון (ג'ומס), שכיהן כיו"ר השדולה לבריאות הציבור וכיום הוא חבר בוועדה המייעצת של האגודה לזכויות החולה. "שחיקתו של הסל הבסיסי היא עיקר המאבק. השחיקה הזו היא שגורמת לציבורים רבים, שידם קצרה מלהשיג את התרופה. אנחנו בשיא עולמי להוצאה פרטית עבור בריאות".
"לשמחתנו כל שנה מתווספות טכנולוגיות שמאריכות את חיי החולים, וכדי שנוכל לתת אותם לכולם זה רק דרך סל הבריאות", אמר פרופ' מנחם פיינרו, לשעבר יו"ר וועדת סל התרופות וכיום חבר הנהלה באגודה לזכויות החולה. "אסור לנו לוותר עליו. תקציב הבריאות אינו נקבע כמו תקציב הביטחון. בגלל התקציב המצומצם תרופות שנכנסות לסל נכנסות במגבלות כאלו שכמעט אי אפשר לתת אותן לאנשים".
"התייחסות הממשלה בכל האמור למערכת הבריאות בא לידי ביטוי גם בתוספות התקציבית הדלה של סל התרופות – הסל הנוכחי אינו חברתי, מצומצם ולא מספק את צרכי החולים", סיכמה ח"כ ד"ר רחל אדטו, יו"ר שדולת הבריאות.