תוניסיה הצביעה בעד איסלאם או בעד שינוי?
האזרחים שהביאו לעולם את "האביב הערבי" בחרו במפלגה איסלאמית, אך לא בטוח שהם מעוניינים בהשתלטות דתית. "היא נתפשה כמפלגה שלא באה מהמשטר הישן", מסביר ד"ר זיסנוויין ומדגיש: "מוקדם לדעת, אבל לא צריך לצעוק גוועלד"
בחירות היסטוריות בתוניסיה - כתבות נוספות ב-ynet:
"האיסלאמיסטים הם לא שטן ולא טליבאן"
תחייה איסלאמית: ומה עם היהודים?חגיגת דמוקרטיה: 90% הצביעו
"הרבה מהתמיכה ב'א-נהדה' נובעת מכך שהיא נתפשה, בצדק, כמפלגה שלא באה מהמשטר הישן. כפי שאמר אחד המצביעים: 'הצבענו בעד שינוי, ולא בעד האיסלאמיסטים'", מסביר זיסנוויין את הרקע להצלחת המפלגה, ומציין שעצם קיום הבחירות הוא הישג, המייחד את תוניסיה ממדינות ערביות אחרות.
"אי אפשר להתכחש לכך שזו מפלגה איסלאמית, אבל לא בהכרח צריך לצעוק 'גוועלד'", הוסיף, "מנהיג התנועה, רשיד אל-רנושי, שגלה ללונדון, הדגיש כל הזמן שהם לא איסלאם קיצוני אלא מפלגה בעלת גוון דתי. הם משווים עצמם למפלגת 'הצדק והפיתוח' של ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, וגם למודל של המפלגות הנוצריות-דמוקרטיות באירופה. הם גם מדגישים שהם לא רוצים לשנות את אופי החוקים בתוניסיה ושמעמד האשה יישמר, כך שצריך להמתין ולראות".
מעמד האשה המפותח הוא אחד המאפיינים המבדילים את תוניסיה מחברותיה הערביות, לצד העובדה שמדובר במדינה קטנה, בעלת אוכלוסייה הומוגנית.
"רנושי הבהיר שהוא לא מתכוון לחייב חבישת רעלות ושאין בכוונתו לחתור תחת החקיקה המתקדמת בתוניסיה בנוגע למעמד האשה. הוא אפילו העמיד בכמה מחוזות בחירה מועמדות ללא רעלות", אמר זיסנוויין. "אנשי 'א-נהדה' גם אומרים שהם לא רוצים לפגוע בתעשיית התיירות בתוניסיה ושאין בכוונתם לאסור על אלכוהול וצריכתו".
אז מה בעצם הם מציעים? "'א-נהדה' ממוקמת בזרם הרפורמיסטי – הם מנסים למצוא פתרונות איסלאמיים לבעיות השעה. היא לא נמנית עם התנועות הקיצוניות. 'האחים המוסלמים' במצרים יותר קיצוניים", טוען זיסנוויין.
"לא סתם היה קמפיין בפריז"
למרות הצהרותיהם של ראשי המפלגה המנצחת, מעריך החוקר כי תוניסיה תהפוך עתה לאיסלאמית יותר. "אולי זה יתבטא בתכניות לימודים ובתרבות הציבורית – נושאים שאותם המדינה מעודדת. זוהי מפלגה שכבר אינה אופוזיציונית ותצטרך לספק את הסחורה תוך יצירת תרבותית פוליטית חדשה". בנוסף, מדגיש זיסנוויין כי המפלגה לא זכתה לרוב ותיאלץ להקים קואליציה עם מפלגות לא איסלאמיות.
היבט מעניין של הבחירות היה השתתפותם של מהגרים תוניסאים ברחבי העולם, שרובם העניקו את קולותיהם ל"א-נהדה". "לא זו בלבד שנתנו למהגרים בחו"ל זכות הצבעה, העולם אף חולק למחוזות בחירה: צרפת חולקה לשניים, היו מחוזות באיטליה, גרמניה, ארה"ב ועוד. לא סתם רנושי נסע לפריז לעשות קמפיין.
"ניתן להסביר את ההצבעה בכך שמטבע הדברים, מי שחי בחו"ל נוטה לרוב לעמדות יותר קיצוניות. אני חושב שההצבעה בצרפת היא של מהגרים שמנסים לבנות את זהותם הדתית. זוהי סוגייה אירופית המתרגמת לסיפור התוניסאי. יש כאן תופעה מעניינת מאד של טרנס-לאומיות", מסביר החוקר.
לסיכום, מבקש זיסנוויין להדגיש כי מוקדם לדעת כיצד ייתרגמו תוצאות הבחירות למציאות פוליטית וכלכלית. "הציבור בתוניסיה חסר סבלנות ורוצה שיפור בכלכלה. כרגע יש יותר סימני שאלה מסימני קריאה".