שמונה טיפים לצלם המתחיל
אתם רוצים ללכוד כמה שיותר מהיופי של העולם. מצלמות כיס עולות מאות בודדות של שקלים, וכל סמארטפון כולל מצלמה, אבל יש כמה דברים שצריך לדעת כדי להתחיל ולצלם טוב
1. מסתכלים על צילומים
לפני שאתם מתחילים לכוון את המצלמה ולצלם כל דבר שעובר לכם מול העיניים עצרו וקחו את הזמן להביט בתמונות של יוצרים אחרים. זהו שלב מאוד מהנה. היכנסו לאתרי אינטרנט וצפו בצילומים. אספו אתרים, אלבומי פליקר וכדומה ושימו אותם ב"מועדפים" שלכם. בצורה זו תדעו הרבה יותר טוב מה אתם הכי אוהבים ומה אתם מעוניינים לצלם: האם מושך אתכם יותר לצלם צילומי נוף או פורטרטים? האם אתם מחפשים לצלם אירועים מהחיים או דברים דוממים? אתם נמשכים לצילומים רחבים של מבנים שלמים או מעניין אתכם יותר להביט בחדרים ופריטים?. דוגמאות לאתרים מאוד טובים הם 1x.com, ו-deviantart.com. וכמובן שאתם מוזמנים להיכנס למגזין הצילום קומפוזיציה ומגזינים אחרים. נפתח התאבון? יש לכם העדפה לסגנון צילומים? מצויין, עכשיו עוברים לשלב הבא.
עוד מדריכי צילום
2. מתחילים לקרוא את הבסיס
בשלב זה מומלץ מאוד לקרוא מאמרים באינטרנט, ויש המון כאלו. עמוד המאמרים כבר יכניס אתכם לעניינים בצורה טובה מאוד ובעיקר מאמר יסודות הצילום. במאמר זה תכירו את השפה שאנחנו משתמשים בה בעולם הצילום. מאמרים מהסוג הזה יעזרו לכם להחליט איזו מצלמה אתם רוצים לקנות. דרף נוספת ללמוד את העקרונות הבסיסיים היא להביט ביוטיוב ולחפש שם סקירות של מצלמות. בסקירות וידאו תוכלו גם לשמוע מה אנשים חושבים על מצלמות שונות, וגם לראות תוצאות. כדאי גם להיכנס ל-Digital Photography, אתר שסוקר מצלמות וגם מציג תמונות מכל מצלמה.
3. קונים מצלמה
זהו שלב מאוד קריטי מכיוון שהוא מלווה בהוצאה כספית משמעותית. שני דברים צריכים להנחות אתכם: התקציב שיש לכם והשימוש. קל מאוד ללכת לאיבוד ולהשתכנע להוציא סכומים גדולים הרבה יותר משיש ברשותכם. אתם בתחילת הדרך, התנסות היא מילת המפתח וכלכלית נכון יותר להתנסות עם מצלמות קופקטיות שעוות מאות שקלים ולגלות מה אתם אוהבים ומה לא, במקום להוציא אלפי שקלים על מצלמות דמוי רפלקס או מצלמות רפקלס מלא שיכולות להגיע 5,000 ש"ח ויותר. האמירה "מה שאתם משלמים זה מה שאתם מקבלים" היא נכונה מאוד פה ולכן חשוב להבין מה השימוש שאתם רוצים לעשות בצילום. אם עשיתם את המחקר שלכם יהיה לכם קל יותר להבין אן אתם צריכים מצלמה עם עדשה רחבה, או שאתם צריכים מצלמה עם זום חזק. אעל תתפתו לכמויו של מגהפיקסלים, חשוב יותר לבדוק שהחיישן של המצלמה טוב. יש לא מעט מצלמות שמתהדרות במגפיקסלים רבים, אך בגלל חיישן נחות מספקות תמונה מאוד מאוד גדולה, באיכות ירודה.אם בחרתם קנות מצלמת רפלקס בכל זאת, אתם צריכים לבחור גם עדשה. אנחנו ממליצים להתחיל עם עדשה פשוטה בטווח של 18-105 מ"מ או 18-135 מ"מ ומכאן להתפתח בהתאם לצורך.
4. RTFM
RTFM הוא אחד המונחים היותר נפוצים בעולם הפורומים של צילום וטכנולוגיה בכלל. ראשי התיבות הן Read the Fucking Manual, או בעברית צחה "קיראו את חוברת ההוראות בבקשה". חוברת ההוראות תאפשר לכם להכיר את המצלמה לעומק על האפשרויות השונות שעומדות בפניכם בעת הצילום. בצורה זו תפיקו את המירב מהמצלמה. בגלל בעיות של ממשק לא ברור וריבוי יכולות מול מעט מאוד כפתורים פיזיים, הרבה מהפונקציות של המצלמה נותרות חבויות.
5. לשחק עם המצלמה
למרות שקראתם את חוברת ההוראות, הכי חשוב זה לתרגל, לתרגל ועוד קצת לתרגל. צילום זה עניין של מיומנות וככל שתתרגלו יותר, הצילום יהפוך ליותר אינטואיטיבי ומהנה. צלמו בגינה, צלמו במטבח כל מיני כלים, את הצעצועים של הילדים, אפילו את הילדים, העיקר לתרגל וליישם. דרך מצוינת לתרגל היא לקחת את אוסף התמונות שיצרתם בסעיף הראשון ולנסות לחקות את מה שראיתם שם. אם זו תמונת נוף כנראה שלא תוכלו לצלם בדיוק את אותו המקום, אבל תוכלו לנסות לחקות את הקומפוזיציה (המיקום של הנוף בתוך הפריים של הצילום), תנאי התאורה וכן הלאה. במידה ואלו פורטרטים שימו לב לאור שנופל על האוביקט בתמונה שאתם רוצים לחקות, וכמה מתוך גופו של האדם שאתם מצלמים, אם בכלל, נכנס לפריים. למידה מתוך ניתוח וחיקוי שלח תמונות אחרות יכולה לעזור לכם מאוד בשיפור יכולות הצילום שלכם.
6. קורס צילום
עולם הצילום הוא עצום ורב מימדים ולפעמים קשה להתמודד עם עומס המידע לבד. בדיוק למטרה הזו קיימים קורסי צילום מעשיים שנועדו להכניס אתכם לעולם הצילום בצורה הטובה, הנעימה והחלקה ביותר. מטרת קורס הצילום היא לאפשר לכם קפיצת מדרגה בכל הנוגע לידע, טכניקה, קומפוזיציה וצילום בפועל כמובן, ומהווה "קיצור דרך" לרמה הבאה ומקטין את התסכול שמתלווה לעיתים לחוסר הצלחה בתחילת הדרך. יש אפשרות ללמוד הרבה מאוד ברשת, דרך סרטוני הדרכה וקורסים הזמינים ב-די.וי.די או כקבצים. הייתרון בקורס צילום הוא שיש לכם את המורה לצידכם והוא יכול לענות לשאלות, לתקן אתכם ולהוסיף לכם מעושר הניסיון שלו.
7. סרטוני יוטיוב על צילום
כאמור, אפשר ללמוד לא מעט מיוטיב. הראינו לכם שאפשר ללמוד על מצלמות ולצפות בסקירות של מצלמות שונות, אבל זה גם מקום מעולה ללמוד על טכניקות צילום כמו גם על מושגים בסיסיים. תוכלו למשל ללמוד מה זה בכלל איזון צבע לבן, או איך בדיוק יוצרים קומפוזיציה מעניינת. יוטיוב מכיל אלפי שעות של תכנים מאוד מעניינים בצילום, החל מרמת הבסיס ועד לרמות מתקדמות וטכניקות ספציפיות של צילום, תאורה וציוד. כל מה שעליכם לעשות הוא להיכנס, לרשום את התחום שמעניין אתכם (רצוי באנגלית) ומתחילים לצפות בהנאה.
8. שיתוף הצילומים שלכם
בעיקר בתקופה בה אנו חיים – שיתוף הוא הכל. לשמור את הצילומים במגירה הוירטואלית מבלי שיזכו לחשיפה ולצופים שיעריכו אותם, זה רק חצי עבודה. כשקהל היעד שלנו נחשף לצילומים, נהנה מהתוצאות ומעריך את היצירות – עבודתנו כצלמים הושלמה. בעבר הצלם היה תלוי באוצרים של גלריות או בעורכים של מגזינים כדי לשתף את הצילומים שלו, והאלטרנטיבה היתה פשוט לשוטט ברחובות ולהציג לאנשים זרים את הצילומים שלו. כיום, כמובן שהמצב הוא הרבה יותר טוב וישנן דרכים רבות לשתף את הצילומים שלנו: פורומים, אתרי גלריות כמו פליקר, וכמובן פייסבוק והרשתות החברתיות האחרות.
התחלת הדרך היא קשה. כל ההתחלות הן כאלו.
אך אל תשכחו שעם התחלת הדרך, הריגושים הם עצומים, הסיפוק מכל הצלחה הוא אדיר וההנאה שביצירה ובשיתוף היא אינסופית.
הטיפ שלי אליכם הוא: תהנו מהדרך, תעריכו את עצמכם כצלמים ואת המצלמה ככלי העבודה שלכם ותיצרו את הצילומים הכי טובים שאתם יכולים.
הכותב הינו מנכ"ל גליץ בית הספר לצילום , עורך ראשי של מגזין קומפוזיציה ומדריך מסעות צילום בחו"ל