שתף קטע נבחר

ארה"ב: נפטרים משם ערבי - לא ממעקב משטרתי

כמו מהגרים רבים שמגיעים לארה"ב כדי להגשים חלום, גם מוסלמים נוהגים להחליף שמותיהם לבעלי צליל אמריקני כדי להיקלט בצורה טובה בחברה. אך מאז פיגועי 11/9, פועלים הרשויות לאתר בכל מחיר "מחבלים תוצרת בית". השיטה - מעקב אחר מהגרים ששינו את שמותיהם וחקירתם. ניו יורק כמשל

משטרת ניו יורק מנהלת מעקב אחרי מהגרים מוסלמים - גם לאחר שהם מחליפים שמות - מבצעת בדיקות רקע, לרבות רישום נסיעות לחו"ל, היסטוריה פלילית, רישיונות עסקיים ומסמכי הגירה. המטרה - לאתר מחבלים תוצרת בית, שאין כל דרך אחרת לעלות על עקבותיהם. כך עולה ממסמכי משטרה פנימיים שהגיעו לידי סוכנות הידיעות AP.

 

ארה"ב פוסט פיגועי 11 בספטמבר - כתבות אחרונות:

 

כמו מהגרים רבים אחרים שמגיעים לארצות הברית, גם מוסלמים נוהגים להחליף את שמותיהם בעלי הצליל הערבי לשמות בעלי היגוי אמריקני כדי להיקלט בצורה קלה יותר בחברה, להיפטר מסטיגמות ולהימנע מבדיקות מחמירות בנמלי תעופה ומקשיים בחיי היומיום.

 

אך מה שהיה בעבר חלק בלתי נפרד מההיסטוריה של אנשים שהיגרו לארה"ב, הפך מאז פיגועי 11 בספטמבר 2001 מקור לדאגה גדולה בקרב הרשויות האמריקניות.

 

נקודת המפנה ביחס הרשויות האמריקניות. פיגועי 11 בספטמבר 2001 (צילום: AP) (צילום: AP)
נקודת המפנה ביחס הרשויות האמריקניות. פיגועי 11 בספטמבר 2001(צילום: AP)

 

ערבים משנים את שמם כדי להימנע מההטרדות בכל מקום וגם כדי להגביר את הסיכוי שלהם להיקלט בעבודה, אבל בעוד שבמרבית המקרים מדובר בניסיון להשתלב בחיים האמריקניים, יש מיעוט המנצל זאת כדי לתכנן פיגועים.

 

דאוד הפך לדיוויד

סוכנות AP מזכירה למשל כי דאוד גילאני משיקגו שינה את שמו לדיוויד קולמן האדלי כדי להסיר מעליו כל חשד בעת שסייע בתכנון התקפת פיגועי הטרור הרצחניים במומבאי ב-2008. במקרה הפוך, בלדסו, אמריקני ממדינת טנסי, שינה ב-2007 את שמו לעבדול חכים מוג'אהיד וכעבור שנתיים רצח חייל אמריקני ופצע חייל אחר בתחנת גיוס בליטל רוק, ארקנסו.

 

בשנת 2008 החלה מערכת בתי המשפט בארה"ב להעביר למשטרת ניו יורק מידע על אמריקנים ששינו את שמותיהם. במשטרת ניו יורק בחנו את המידע שקיבלו ובדקו את רקע של כמה שמות מתוך מאגרי נתונים פליליים ומנתונים על טיסות שבוצעו מחוץ לארה"ב.

 

המשטרה מבקשת להעביר מסר: "אנחנו יודעים ועוקבת אחריכם" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המשטרה מבקשת להעביר מסר: "אנחנו יודעים ועוקבת אחריכם"(צילום: AFP)

 

למה עקבו אחר יהודיה בת 75?

משטרת ניו יורק אינה יכולה לאשר שהיא עוקבת אחרי מוסלמים רק בגלל המוצא שלהם, אבל שניים מכל שלושה אנשים שנחקרו על ידי המשטרה החליפו שם שהיה בעל צליל ערבי לשם אמריקני אופייני. כל האנשים ששינו את שמותיהם נכנסו למאגר לצורך מעקב עתידי אחריהם.

 

בשנת 2009 הגבירה המשטרה את מאמציה והחלה לעקוב אחר קומץ של כאלה ששינו את שמותיהם ולתחקר אותם. המשטרה סירבה להגיב על הפרסום, אולם יש לה עניין להעביר מסר לערבים שחיים בארה"ב ששינו שמותיהם לשמות אמריקניים - "המשטרה יודעת ועוקבת אחריכם".

 

מעבר להטרדה של ערבים ומוסלמים חפים מפשע, פוגעת התוכנית הזו גם באמריקנים אחרים. למשל, שרה פיינשטיין-בורשטיין, יהודיה אמריקנית בת 75 שגרה שנים רבות במנהטן, גילתה ששמה נכנס לרשימה השחורה לאחר שהוסיפה מקף בין שני שמות המשפחה שלה. בבדיקה שערכה המשטרה במאגרי המידע, היא גילתה שפיינשטיין-בורשטיין חיה במצרים עד מבצע סיני ב-1956. "זה היה מזעזע לגלות. אני חושבת שהם צריכים לעשות שימוש טוב יותר בכספי המיסים שלי ולא לבזבז אותם", היא אמרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נפטרים מהשם, אך לא מהסטיגמה
צילום: AP
מתכנן הפיגועים במומבאי שינה את שמו לדיוויד קולמן האדלי. דאוד גילאני
המוסלמים ששינו שמותיהם נכנסו למאגר
צילום: רויטרס
סירב להגיב. מפקד משטרת ניו יורק ריימונד קלי
צילום: רויטרס
מישהו עוקב אחריכם. הולכי רגל בניו יורק
צילום: AFP
מומלצים