יום הדין של ענת קם: בדרך למאסר ממושך?
בית המשפט המחוזי יגזור את דינה של מי שכונתה "חיילת מרגלת". התביעה ביקשה להטיל עליה עונש מאסר ממושך ואילו סנגוריה ביקשו להסתפק בענישה מתונה
ענת קם, מי שהוגדרה "חיילת מרגלת" ועמדה במרכז פרשת הדלפת המסמכים הגדולה מצה"ל, תדע היום (יום א') את עונשה, בתום משפט ממושך וחסוי ברובו. לפי הערכות, היא צפויה להישלח לכלא לתקופה לא קצרה - לאחר שהיתה כמעט שנתיים במעצר בית.
במסגרת עסקת טיעון שאושרה על-ידי הרכב שופטי בית המשפט המחוזי בתל-אביב בראשות נורית אחיטוב, קם הודתה והורשעה בעבירות של "מסירת מידע סודי", עבירה שהעונש המירבי עליה הוא 15 שנות מאסר, ו"החזקת ידיעה סודית" שהעונש עליה הוא 7 שנות מאסר. מכתב האישום המקורי נגדה נמחקו הסעיפים שייחסו לה כוונה לפגוע בביטחון המדינה.
למרות הסדר הטיעון לא הצליחו סניגוריה של קם, עורכי הדין איתן להמן ואביגדור פלדמן, להגיע להסכמה גם על העונש. התובעת, עו"ד הדס פורר-גפני, ביקשה להטיל על קם עונש ממושך. מנגד, עורכי דינה ביקשו להימנע ממאסר בפועל ולהסתפק בענישה מתונה יותר.
אם יוטל עונש של שלוש שנות מאסר בפועל, התביעה צפויה לערער, ואם יוחלט על יותר מחמש שנות מאסר - ייתכן שהתביעה תסתפק בכך. גם לגבי מעצר הבית הממושך של קם אין הסכמה, והפרקליטות מתנגדת לנכות את התקופה מהעונש שייגזר.
בדצמבר 2009 נעצרה קם, ששירתה כפקידה בלשכת מפקד פיקוד מרכז בתקופת האלוף יאיר נוה, בחשד שהעבירה לכתב "הארץ" אורי בלאו מעל 2,000 מסמכים - חלקם סווגו "סודי ביותר". היא צרבה את המסמכים והעתיקה אותם לאחר מכן למחשבה הביתי.
לאחר שהשתחררה מהצבא החלה לעבוד ככתבת באתר "וואלה", ובמסגרת עבודתה פגשה את בלאו. השניים מצאו מכנה משותף וכשהצטרפה אליו קם לטרמפ לבית הוריה אמרה לו כי יש לה משהו שיכול לעניין אותו. בעזרת המידע שנחשף בחלק מהמסמכים פרסם בלאו החל מנובמבר 2008 מספר כתבות, ביניהן כתבה על התנקשויות צה"ל במבוקשים פלסטינים, לכאורה בניגוד להנחיות בג"ץ. הכתבות לרבות המסמכים שהוצגו בה אושרו לפרסום על ידי הצנזורה הצבאית.
קם, שנחקרה על ידי השב"כ, ניסתה בחקירתה לייחס למעשיה מניעים אציליים וסיפרה כי פעלה על רקע אידיאולוגי, לדבריה היא רצתה להראות כיצד חוקר צה"ל את כשלונותיו. בהמשך, בעדותה בבית המשפט, שינתה גרסה ואמרה כי פעלה מתוך טמטום, ואמרה כי זה היה "רעיון מטופש להפליא": "נראה לי הרבה יותר, אפילו סקסי, לייחס מניעים כה נאצלים למעשה שלי".
שמועות לפני הפרסום
קם נשלחה למעצר בית וצו איסור פרסום הוטל על הפרשה. שמועות על המקרה נפוצו באינטרנט, רמיזות שונות הופיעו בעיתונות בארץ ומאוחר יותר פורסמו פרטי הפרשה בתקשורת זרה. באפריל 2010 הוסר חלקית הצו, ונחשף דבר מעצרה.בינואר 2010 הוגש נגד קם כתב אישום בגין ריגול חמור ויוחסו לה עבירות של מסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה שדינה מאסר עולם וכן עבירה של איסוף והחזקת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה שדינה עד 15 שנות מאסר. עם הזמן הוארך מעצרה ואף הוחמרו תנאיו, עם זאת בקשת המדינה להעבירה למעצר רגיל במקום מעצר בית נדחתה.
המשטרה והשב"כ ביקשו לחקור גם את העיתונאי אורי בלאו, אולם זה שהה במשך חודשים ארוכים בלונדון, וסירב לשוב ארצה בטענה כי השב"כ הפר סיכום מוקדם עמו. באוקטובר 2010 חזר בלאו ונחקר באזהרה חמישה חודשים לאחר מכן. היועץ המשפטי לממשלה אמור להחליט אם להעמידו לדין.
בחודש פברואר אישר בית המשפט המחוזי בתל אביב את עסקת הטיעון עם קם, במסגרתה היא הודתה והורשעה בעבירות של איסוף והחזקת ידיעה סודית וכן מסירת ידיעה סודית. בניגוד לכתב האישום המקורי משני סעיפי האישום נמחקה הכוונה לפגוע בביטחון המדינה.