מסבב לסבב מתקרבים לכניסה לרצועה
במאבק האסטרטגי מול הגורמים הקיצוניים בעזה, החמיצה ישראל הזדמנות לסכל את מתקפת הטרור הגדולה מסיני. הטעם המר נותר בפה, אך הלקחים הופקו, וכעת מונחתת תגובה אגרסיבית שאמורה לייצר התרעה. עד לסיבוב הבא
את סבב ההסלמה הנוכחי יזם הג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני. הוא החל בשבוע שעבר ועלול להימשך כמה ימים. עד אמש (שבת), לא נטלה הזרוע הצבאית של חמאס חלק בירי לשטח ישראל אולם היא עלולה להיגרר, כפי שקרה בסבב ההסלמה הקודם לפני חודשיים.
אש בדרום - עדכונים אחרונים ב-ynet
צה"ל חיסל את משגרי הגראד לאשדוד, 5 נהרגו
הג'יהאד כמו חיזבאללה: צפו בשיגור רב-קני מעזה
ראש העיר אשדוד: במקומות בלי מיגון לא ילמדו
חושך אחרי הגראד בגן-יבנה: "הבית כולו מנופץ"
סבב לחימה זה שיזם הג'יהאד האיסלאמי היא דרכו של הארגון לשגר מסר שאמור להדהד באזני הנהגת חמאס בעזה, באוזני האייתולות פטרוניו בטהרן, באזני המועצה הצבאית העליונה במצרים וכמובן גם ברחוב הפלסטיני. ישראל ואזרחיה הם רק "מטרת דמות" שבאמצעותה מבקש הג'יהאד להמחיש לכל הגורמים הללו כי הוא הפך לאחרונה שחקן מרכזי בזירה העזתית; שחקן שצבר לאחרונה, בסיוע פעיל של כוח אל-קודס של משמרות המהפיכה באיראן, עוצמה צבאית ששווה ואף עולה בפרמטרים אחדים על זו של חמאס.
לג'יהאד יש יותר רקטות ארוכות טווח מאשר לחמאס, אלפי פעילים וכעשרת אלפים תומכים וסייענים. את העוצמה הזו מתכוון הארגון לנצל כדי לאתגר את חמאס ולהכריח אותו להמשיך במאבק המזויין נגד ישראל. לג'האד יש גם כוונה ברורה להרחיב את זירת העימות עם ישראל לעומק של ארבעים קילומטרים ואולי יותר בשטחה.
כיוון נוסף הוא הגברת הפעילות מסיני. בסוף אוגוסט, סוכל ניסיון של הג'יהאד להוציא פיגוע חטיפה גדול מסיני. יתכן שהכוונה היתה לסכל או לעכב את עסקת שליט. יתכן שכישלון זה היה בין הגורמים שהמריץ את הג'יהאד להפגין עוצמה ולסבך את חמאס החוגג את עסקת שליט באמצעות ירי לעומק ישראל בשבוע שעבר. העילה הרשמית שנתן הג'יהאד לירי שני הגראדים ארוכי הטווח בשבוע שעבר היתה ציון יום השנה ה-16 לחיסולו של מנהיג ומייסד הארגון, פתחי שקאקי (לפי פרסומים זרים, שקאקי חוסל ביריות באי מלטה על ידי סוכני המוסד הישראלי שהיו רכובים על אופנוע). אולם ברור לגמרי שזו היתה פרובוקציה שתכליתה להשיג מטרות עכשוויות לגמרי.
הג'יהאד האיסלאמי והאיראנים מעריכים שחמאס מתכוון כעת לנוח על זרי הדפנה ולממש את הנכסים הפוליטיים שהעניקה לו עסקת שליט. לשם כך, הם חוששים, ישמור חמאס על רגיעה שתאפשר לו לבסס את שלטונו, לבנות את כוחו הצבאי, להתפייס עם אבו מאזן ולטפח את יחסיו עם המשטר החדש במצרים. הנהגת הג'יהאד מתכוונת באמצעות הירי לישראל למנוע התפתחות כזו ולקבוע את סדר היום העתידי ברצועה.
אך לא רק זאת. להערכת גורמים מהימנים בישראל, ביקש הג'יהאד באמצעות הירי גם לבחון את מיומנות אנשיו והרקטות החדשות שקיבל מאיראן, ובעיקר - את ישראל וצה"ל; לבדוק את פעולת מערכת האתרעה וההגנה מפני רקטות בעומק ישראל, את תגובת הציבור הישראלי לירי לעומק בהפתעה ובעיקר - את האופן שבו תגיב הממשלה בישראל על ירי רקטות ארוך טווח לשולי ריכוז האוכלוסין הגדול שבגוש דן. תגובות צה"ל על ירי ספורדי של רקטות מעזה לנגב המערבי היו מינוריות יחסית בחדשים האחרונים. גם סוללות "כיפת ברזל" הוצאו מהשטח לאימונים והתארגנות. ייתכן שעובדות אלה עודדו את הגא"פ להניח שירי ארוך טווח בהפתעה יסב נזק ולא יגבה ממנו ומאנשיו מחיר כבד מדי.
התגובה המיידית של ישראל על הגראדים בשבוע שעבר אישרה לכאורה את כל הנחות היסוד של הג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני. התגובה המיידית של ישראל על הירי לא חרגה מהרוטינה. כיפת ברזל לא הופעלה וחיל האוויר תקף אור ליום חמישי כמה מטרות תשתית לא משמעותיות במיוחד של חמאס. הג'יהאד הסיק כנראה שהוא יכול להמשיך במפגן העוצמה ובהתגרות. אך מקבלי ההחלטות בירושלים, במטכ"ל, בשב"כ ובפיקוד דרום חשבו אחרת.
בישראל התגבשה הכרה שהבלגה ואיפוק בתנאים הנוכחיים אינה אופציה סבירה מבחינתה. בימים אלה, בהם הרצועה "מתפקעת" מרקטות חדישות ואמצעי לחימה אחרים, וכאשר הארגונים הסוררים, ובראשם הג'יהאד, מאתגרים את חמאס ואת הישגיו בעסקת שליט ומבקשים לקבוע סדר יום מלחמתי - רק תגובה ישראלית קשה ונחרצת יכולה לשקם מחדש את ההרתעה ולהכריח את חמאס לאכוף את מרותו על הארגונים הסוררים בסיוע המשטר הנוכחי במצרים.
לכן החליטו לבלום את האיום בראשיתו גם במחיר התלקחות גדולה בדרום. האסטרטגיה שהוחלט עליה מראש לפני כמה חודשים מבוססת על שני עקרונות: האחד - לסכל מראש כל פיגוע או ירי שיש עליהם אתרעה באיכות טובה וכאשר קיימת אפשרות מודיעינית ומבצעית לבצע סיכול כזה. העקרון השני - להגיב באפקטיביות על ירי או יוזמת פיגוע מהרצועה כדי ליצור הרתעה משמעותית ולא להסתפק ב"תגובה לפרוטוקול". אם צריך, אפשר לחכות כמה ימים עד שהתנאים יאפשרו להנחית מכה משמעותית למחבלים.
לכן התגובה הראשונית הפושרת על הירי הראשון לאשדוד שימשה כהטעיה בידיעה מראש שהמכה העיקרית תונחת בהמשך. כשנוצרה בשבת ההזדמנות המודיעינית והמבצעית, פגע כלי טיס ישראלי בקבוצת אנשי ג'יהאד איסלאמי שהתאמנו לקראת ביצוע ירי ארוך טווח נוסף לישראל, בראשות יוזם ירי הגראדים בשבוע שעבר, אחמד שייח חליל.
ההחלטה לחסל את אנשי הג'יהאד כתגמול על הירי בשבוע שעבר וכדי לסכל ירי נוסף היתה במידה רבה תוצאה של הלקחים שהופקו מתחקיר הפיגוע המשולב בגבול ישראל-מצרים באוגוסט. כידוע, לפני אותו פיגוע היתה בידי השב"כ אתרעה מהימנה ומפורטת, לא רק לגבי האזור והעיתוי שבו התבצע הפיגוע, אלא גם מידע מפורט למדי על ראשי "ועדות ההתנגדות העממית" שיזמו והובילו את הפיגוע (שבוצע בידי בדואים מסיני).
לאור מידע זה, הציע השב"כ לבצע סיכול ממוקד נגד מובילי הפיגוע שישבו בעזה לבטח ולא העריכו שמעשיהם ידועים ונצפים על ידי ישראל. בשב"כ טענו כי פגיעה בהם היא אפשרית מבחינה מודיעינית ומבצעית וכי אם תבוצע תביא לסיכול הפיגוע מסיני. בצה"ל (כנראה באישור שר הביטחון) דחו את הדרישה מחשש שתביא לסבב הסלמה גדול בדרום, למתיחות עם מצרים ואולי גם תסכל את סגירת עסקת שליט.
היום סבורים רבים במערכת הביטחון כי החלטה זו הייתה טעות. הוחמצה ההזדמנות למנוע את הפיגוע מסיני ואת תוצאותיו המרות ובה בשעה גם לייצר הרתעה. בסופו של דבר, חוסלו ארבעת ראשי "ועדות ההתנגדות העממית" במפקדתם בעזה שעות אחדות אחרי שהפיגוע התבצע. חיסול זה היה שילוב של נקמה, שיבוש פעילות הוועדות וגביית מחיר מרתיעה לעתיד. אך הטעם המר של ההחמצה נשאר בעינו.
הלקח הזה הופק כאמור ולאורו הוחלט בשבת לחסל את אנשי הג'יהאד שהכינו ירי ארוך טווח נוסף תוך ידיעה כמעט ודאית שהוא יגרור הסלמה - כפי שאכן קורה. הרמטכ"ל, רב-אלוף בני גנץ, החליט על תקיפה מדורגת, בהתאם לתגובות הצד השני, ועד כה, נספרו עשרה הרוגים מהג'יהאד בתקיפות צה"ל.
הג'יהאד וארגונים סוררים נוספים מנצלים בעיקר את שעות החשיכה כדי לבצע שיגורים של פצמ"רים ורקטות מכל הסוגים. חלקם מתוך משגרים המוטמנים בתוך האדמה שמופעלים מרחוק ולכן מתקשה צה"ל להבחין בהכנות לשגר מהם. הירי הרב-קני, שסרטון שלו פורסם על ידי הג'יהאד, נועד להקשות על כיפת ברזל בפעולתה אך גורר עמו מידה מסוימת של אי-דיוק.
בינתיים, הוצבו מחדש סוללות כיפת ברזל והן ישפיעו למיתון נזקי הירי על אשדוד ובאר שבע. ואולי גם על אשקלון. הסוללה שפעלה היום בשטח, עם זאת, לא יירטה טיל גראד מסיבה טכנית בלבד. אך האמצעי העיקרי היו ונשארו תקיפות צה"ל מהאוויר ומהקרקע של מתקנים ואנשים ברצועה. תקיפות אלה יסלימו ככל שתימשך האש מהרצועה.
הניסיון מלמד שגם הסבב הנוכחי ידעך בעוד כמה שעות או ימים. אזרחי ישראל סובלים אך הפלסטינים בעזה סופגים אבידות ונזק גדולים פי כמה. לעובדה זו יש השפעה מרסנת לא רק על חמאס אלא גם על ארגונים קיצוניים כמו הג'יהאד האיסלאמי. גם תיווך מצרי יעשה כנראה את שלו. בסופו של דבר תשתרר רגיעה שתמשך כמה חודשים. אבל האירועים הנוכחיים מדגישים ביתר עוצמה את הצורך להקים במהירות מערכת ארצית ליירוט רקטות ובה בשעה להכין צבאית ומדינית מערכה גדולה שבה יכנס צה"ל פעם נוספת לרצועה. הפעם עם מטרות ברורות שבמסגרתן יינתן טיפול שורש מבצעי ומדיני לאיום תלול המסלול המתעצם מהרצועה. בהקשר זה, "האביב הערבי" הגורם למדינות ערב להתמקד בענייני הפנים שלהן מייצר לא רק סיכונים אלא גם הזדמנות מדינית וצבאית.