ניצלו בנס: האוטו של השכנה וקילוף הרימון במטבח
המרחבים המוגנים והכללים לשעת חירום סייעו למנוע אבידות רבות עוד יותר בהסלמה בדרום, ותושבי האזורים המופגזים מספרים גם על צירופי מקרים שעזרו
הקפדה על מיגון ושמירה על כללי הגנת העורף הביאו במהלך סוף השבוע הסוער בדרום לנפגעים מעטים יחסית בנפש, ולנזקים לרכוש. במקביל, ממשיכים תושבי האזורים המופגזים לדבר על צירוף מקרים וניסים שסייעו להצלתם. "הרכב של השכנה קיבל את מירב הפגיעה וזה המזל שלי", סיפר ל-ynet הפצוע האחרון שנותר בבית החולים קפלן ברחובות לאחר התקפת הרקטות על גן יבנה אמש. הלילה ולפנות בוקר שוגרו 11 רקטות ופצצות מרגמה מרצועת עזה, אך מהשעה 7 בבוקר שקט בדרום, ולפני הצהריים הוכרז על הפסקת אש.
ההסלמה בדרום - כותרות ynet:
- 11 רקטות שוגרו מהלילה, נכשל ניסיון להפסקת אש
"כשהייתה אזעקה וכולם נכנסו למרחב המוגן יצאתי לחפש את הבן שלי ששיחק ברחוב עם הסקייטבורד", סיפר חיים אלימלך בן ה-50, המאושפז עדיין בבית החולים קפלן. "נכנסתי לאוטו ואני מעריך שגם הצלחתי לסגור את הדלת ואז היה הפיצוץ. הרכב של השכנה שהיה ביני ובין הפיצוץ קיבל את מירב הפגיעה. אולי אם הוא לא היה שם, לא היינו יושבים ומדברים עכשיו".
שתיים מפצצות המרגמה שנורו במהלך הלילה לשטח ישראל - עליהן דווח כי נחתו בשטחים פתוחים - נחתו למעשה בתוך יישוב במועצה האזורית שער הנגב, כך התברר הבוקר (יום א'). אחת מהן התפוצצה סמוך למגרש כדורגל וגרמה לנזק סביבתי, בעוד הפצצה השניה התפוצצה בקצה אחר של הקיבוץ, סמוך לבתי המגורים. איש לא נפגע.
"בשעה 5:45 בבוקר היתה אזעקת צבע אדום, רצנו לממ"ד, שמענו את הפיצוץ והבנתי שזה היה קרוב מאוד", סיפרה ל-ynet ורדה גולדשטיין, המתגוררת בקיבוץ. "כשיצאתי מהממ"ד, ראיתי שיש עשן במרחק של כמה עשרות מטרים מהבית. למזלנו איש לא נפגע".
גולדשיין סיפרה כי המצב הביטחוני הרגיש מלווה את חיי משפחתה בעשר השנים האחרונות. "במהלך כל היום היו פיצוצים ובומים חזקים, זה גם השתלב עם האזעקות. אתה כל הזמן נמצא בכוננות. לצערנו הרב, אנו למדי ניסיון. כל הזמן יש פה ירי אבל כשהירי מתחיל להגיע לאזור המרכז יותר, אז הדיווחים מתחילים להישמע. דווקא בשבועיים האחרונים היה שקט כזה, התחלנו להתרגל אליו ואז פתאום שוב מתחיל ירי והכל חוזר על עצמו".
חיי שגרה, מבחינת גולדשטיין, מתנהלים רק בעירבון מוגבל. "הנכדה שלי היתה אצלי אתמול בערב ואמרה לי לכבות את הטלוויזיה כי היא כבר מפחדת לראות את הדיווחים. אנו מנסים לתפקד באופן נורמלי במציאות לא נורמלית, להישאר שפויים, לנסות לקיים חיי שגרה, ללכת לגנים, בתי ספר ולעבודה. אני לא יודעת לומר אם אני אופטימית או לא לגבי סוף הירי, זה כבר כמעט 10 שנים ואני מנסה לשמור על אופטימיות".
מעט צפונה משם, באשדוד, ניכרים מימדי הנזק מנפילת רקטת הגראד בחניון בניין המגורים בעיר. מלבד המכוניות הפגועות, והזכוכית שמכסה את רצפת החניון, ניתן לזהות פגיעה גדולה גם בבניין עצמו - בו נהרסו חלונות, תריסים ושמשות. פיח כיסה את הבניין הלבן וחורים רבים ניכרים במבנה, עדות לכדוריות שנשאה עמה הרקטה.
החור שנפער בחניון במקום בו פגע הטיל נסתם כבר בלבנים חדשות, אך תושבי השכונה עדיין מדברים על נס שהביא לנפילת הרקטה בין שני בניינים ולגרימת נזק לרכוש בלבד. "אני ומשפחתי היינו בבית ובזמן האזעקה נכנסנו לממ"ד. עוד במהלך האזעקה שמענו את הנפילה", סיפר ל-ynet ערן פרץ, אחד הדיירים בבניין. "מרוב הפיצוץ והעוצמה חשבנו שהטיל נפל אצלנו בבית אבל אז ראינו שזה היה בחוץ, למרות שהבית והבניין כוסו בעשן. התחושות שלי הן שאנחנו חיים כמו בני ערובה, וגם כשיש שקט זה לא באמת שקט אלא שקט מדומה וצריך למצוא לזה פתרון. אי אפשר לחיות ככה", אמר פרץ.
מיקי ביטן, שגר אף הוא באזור, הוסיף: "הייתי עם אשתי וילדי בסופשבוע בצפון וכשנכנסנו לאשדוד לא שמענו אמנם אזעקה כי היינו בנסיעה, אבל כשנכנסנו שמענו בום עמום. מתחנת מד"א בכניסה לאשדוד יצאו ניידות ותוך כדי נסיעה ראינו הרבה עשן. אמא שלי גרה סמוך למקום ואמרה שפיצוץ כזה היא לא שמעה בחיים".
אחד מדיירי הבניין, יוסף עזריאל בן ה-87, יושב דרך קבע במרפסת שלו, אך אמש הלך לרגע למטבח לקלף רימון - ואז נפלה הרקטה
מתחת לחלונו. מעדותו עולה כי הוא אפילו לא שמע את האזעקה ולא רץ לממ"ד, אלא נשאר לשבת במטבח.
מפקד פיקוד העורף, האלוף אייל אייזנברג, סייר הבוקר במקום ושמע את טענות התושבים. "הסיכוי הכי טוב שלכם לא להיפגע בזמן שקורה אירוע כזה, זה להוריד פרופיל כמה שיותר נמוך. האזרחים שנמצאים בחוץ צריכים להישכב על הרצפה ועדיף להיות תחת מיגון בכל מקרה", אמר אייזנברג לתושבים.