קמפוס ריק בבאר שבע: "ההחלטה היתה פזיזה"
אוניברסיטת בן-גוריון לא נטלה חלק באירועי פתיחת שנת הלימודים האקדמית. סטודנטים ספורים נראו בקמפוס השומם וחלקם ביקר את ההחלטה: "המקום אמור להיות שוקק חיים"
אוניברסיטה בלי סטודנטים, ביום הראשון של הלימודים. כך נראתה הבוקר (יום א') פתיחת שנת הלימודים האקדמית באוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע, שעמדה בסימן ההסלמה הביטחונית בדרום. הדוכנים עמדו ריקים והשלט המקדם בברכה את הסטודנטים ואנשי הסגל נראה כלקוח ממציאות אחרת, שקטה יותר.
ההסלמה בדרום - כותרות ynet:
- 11 רקטות שוגרו מהלילה, נכשל ניסיון להפסקת אש
חלק מהסטודנטים הופתעו למראה הקמפוס, השוקק חיים בדרך כלל. "רק עכשיו שמעתי על ביטול הלימודים", אמרה ל-ynet ריתאב, תושבת תל שבע הלומדת לתואר ראשון במתמטיקה. "אני לא האמנתי עד שלא הגיעו ואמרו לי את זה כאן. לפחות יש המון דברים לעשות לפני תחילת הלימודים. סידורים ורישומים, אז בעצם לא פיספסנו כלום. דווקא המצב הזה הוריד לי קצת מהלחץ לקראת הלימודים".
דנה, סטודנטית אחרת הלומדת לתואר שני במנהל עסקים, ביקרה לעומתה את ההחלטה לבטל את הלימודים וכינתה אותה "פזיזה". לדבריה, "כתושבת באר שבע שרגילה לאורח החיים הזה, נראה לי שעד שלא נופל פה משהו לא מקבלים החלטה כזו".
גד, סטודנט אחר, הביע אף הוא צער על ההחלטה. "זה מבאס. שלושה חודשים חגגנו בקיץ, אבל אנחנו רוצים לחזור ללימודים. זה תלוי במצב הביטחוני ואין מה לעשות בקטע הזה. לא חששתי להגיע לאוניברסיטה. אני לא מפחד מהשטויות האלה. גראדים שמגראדים. נופל - הולכים למקלט או מרחב מוגן. לא צריך לעשות מזה טררם גדול", אמר.
בקמפוס ניתן היה למצוא מילואימניק בודד, שהמתין לחברתו הסטודנטית, "המקום נראה ממש ריק, די מת. לא להאמין. איפה כולם? המקום אמור להיות שוקק חיים. בית הקפה ריק לגמרי, אין תור לשום מקום. ממש כאילו יש חופש".
לדברי אורי קידר, יו"ר אגודת הסטודנטים בבן-גוריון, "אי-פתיחת שנת לימודים אקדמית זה עצוב אבל לא הדבר המרכזי. התחושה מבאסת. סך הכול אנחנו מחכים הרבה זמן לפתוח את השנה. הקמפוס מוכן במאה אחוז לפתיחת שנת הלימודים. סטודנטים כבר הגיעו ומחכים להתחיל. אבל זה המצב ונתמודד עם זה".
"רק בבוקר רואים את ממדי ההרס והחורבן"
בתוך כך, התעוררו תושבי הדרום לבוקר שקט באופן יחסי, לאחר יממה ארוכה שעמדה בצל ההסלמה הביטחונית. "בבוקר הדברים נראים אחרת ואפילו הרבה יותר מפחידים", אמר ל-ynet אחד מתושבי אשקלון, "רק עכשיו אני רואה את ממדי ההרס והחורבן, וזה בפירוש חורבן".
שמעון שטרית, שביתו ספג פגיעה משמעותית מרקטת גראד בזמן ששהה בחוץ, סיפר כי "הייתי בעסק שלי ואשתי יצאה לקניות עם הילדים, היתה אזעקה ואחרי כמה דקוות אנשים התחילו להתקשר אלי ולנתק וכך שוב ושוב ולא הבנתי מה קורה, רק אחרי כמה דקות הבנתי שהבית שלי נפגע. הבוקר אני מביט על הבית ומזועזע. הכול נשרף ובער ובלוני הגז גרמו להרס כי הם כמעט מלאים לחלוטין. צריכה להיות תגובה למצב הזה, הילדים שלי מפחדים ואי אפשר לסמוך על הנס לעד".
שיטוט אקראי ברחבי העיר הדרומית מגלה כי החיים שבו באופן חלקי למסלולם, התנועה מעט דלילה יותר, אבל בחלק מבתי הקפה ישבו לא מעט אנשים שעסקו במצב הביטחוני, בעוד ועדי ההורים הביעו חשש בעיקר משיטוט ילדים ברחובות.
בבית משפחת איפרגן הקירות מנוקבים מפגיעת רסיסי רקטה. מאיר, אבי המשפחה, מסתובב בבית ועדיין מתקשה להאמין בזמן שאשתו וילדיהם לנו בלילה בבית מלון. "הילדים הקטנים היו מבוהלים, הם עדיין פוחדים", אמר. "אני יודע שקשה להאמין, אבל היתה לי תחושה לא טובה. כשהיתה האזעקה לקחתי טלפון ממישהו ואמרתי לו שיש לי הרגשה לא טובה. מיהרתי הביתה, ראיתי את האמבולנסים ונבהלתי, אבל אז ראיתי את אשתי שהודיעה לי שהכל בסדר. אני לא מבין במלחמות ובצבא אבל המצב הזה קשה מאוד".
גם באשדוד ניסו הבוקר תושבי השכונות שנפגעו לאמוד את הנזקים ולחזור לשגרה. נפילות הרקטות - שלא גרמו לאבידות בנפש בעיר הגדולה - הותירו עדויות רבות מצד תושבים שנחלצו במקרה מפגיעתן. "אנחנו לא מרגישים ביטחון", סיפרה
רימה, אחת האמהות בשכונה שנפגעה. "אנחנו חיים בחרדות תמידיות. זה נראה שהמצב הזה יישאר עוד הרבה זמן. אני לא מבינה איך המדינה לא מגינה על אזרחיה. זה פלא פלאים שהבניין הזה נשאר עומד כמו שהוא".
רוב תושבי השכונה הקטנה בגן יבנה בה נפלה רקטה נשארו הבוקר בבתיהם, והמתינו לבואם של שמאי הרכוש. גילה בן חיים, שביתה נפגע קשות, סיפרה כי "יצאנו בנס. מי שרואה את הקליעים בתוך חלונות חדר השינה ואת ההרס ברחוב יכול להעריך את הנס שהיה לנו ברחוב".