אחמדינג'אד על המוקד: יעבור תשאול בפרלמנט
אין רגע דל במאבק הכוחות המסלים בין נשיא איראן, המנהיג העליון חמינאי ובית הנבחרים. כשברקע פרשת השחיתות הגדולה בתולדות המדינה והבחירות המתקרבות לפרלמנט, אספו המחוקקים די חתימות כדי לאלץ את אחמדינג'אד להתייצב לתשאול היסטורי
נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, ייאלץ להתייצב בקרוב בפני הפרלמנט האיראני ולעבור תשאול על מדיניותו ופרשת שחיתות כלכלית שבה הפרלמנט מצא את שר הכלכלה בממשלתו אשם. כך נקבע היום (ב'), אחרי שהמחוקקים אספו די חתימות כדי להכריח את הנשיא האיראני לדבר בפניהם ולהשיב על שאלות.
הסיפור המלא על האיש שהחזיק את גלעד שליט
עוד חדשות בעולם:
- מחאת האוהלים תפלג את הכנסייה האנגליקנית?
- ישראלית נעצרה בהודו כשברשותה קליעים
- שלג מפתיע: אוהלים לבנים וקור בבית הלבן. צפו
- טרנסקסואלית ביום, גבר מוסלמי דתי בעלייה לרגל
זו רק המכה האחרונה שסופג אחמדינג'אד במסגרת מאבק הכוחות הפוליטי שבו מעורבים הוא, הפרלמנט ואנשי הדת השולטים במדינה. בחודשים האחרונים כבר דווח על מתח רב בינו לבין המנהיג הרוחני העליון, אייתוללה עלי חמינאי, והפרלמנט האיראני גינה את הנשיא כשקבע שהחלטתו למנות את עצמו לשר הנפט אינה חוקית.
לפחות 73 מחוקקים איראנים חתמו היום על העצומה הקוראת לאלץ את אחמדינג'אד להתייצב בבית הנבחרים ולהשיב לשאלות המחוקקים. מדובר ביותר מרבע מבין 290 חברי הפרלמנט, מספר החתימות הנדרש כדי להכריח את הנשיא להתייצב ולהעיד.
בחודשים האחרונים עלתה המתיחות בין אחמדינג'אד לשאר הכוחות הפוליטיים באיראן לכותרות לא פעם. באפריל השנה נעדר אחמדינג'אד, כנראה בהפגנתיות, מישיבת ממשלה, אחרי שחמינאי הפך את החלטתו של הנשיא לפטר את שר המודיעין, חיידר מוסלחי. בהמשך דווח כי השניים מתעמתים גם על רקע רצונו של אחמדינג'אד להפוך לגלויה את תוכניתה של איראן לפתח נשק גרעיני.
ביוני השנה הצביעו חברי הפרלמנט האיראני בעד החלטה של מועצת שומרי החוקה, גוף משפטי המפקח על החלטות הממשלה, לפיה החלטתו של אחמדינג'אד לפטר את שר הנפט ולקחת לעצמו את התפקיד אינה חוקית. מועצת שומרי החוקה והפרלמנט קבעו כי על אחמדינג'אד למנות אדם אחר לתפקיד, ולא לקחת אותו לעצמו. לפי הדיווחים, גם בסכסוך זה גיבה המנהיג הרוחני העליון חמינאי את יושב ראש הפרלמנט, עלי לריג'אני, ולא את הנשיא אחמדינג'אד.
הטענה: חבר של מקורב לנשיא גנב 2.6 מיליון דולר
בחודש יוני דווח גם כי מקורבו של אחמדינג'אד, סגן שר החוץ שאריף מאלק-זאדה, נעצר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות יום אחד אחרי שהתפטר מהממשלה. גם המהלך הזה נתפש כחלק ממאבק הכוחות הפנימי שמתנהל בין אחמדינג'אד למנהיג העליון חמינאי.
ההחלטה לתשאל את אחמדינג'אד באה כשברקע פרשת השחיתות הגדולה בתולדות איראן. במרכז הפרשה ניצבת מעילת ענק שביצע לכאורה המיליארדר אמיר מנסור אריה, בעל אימפריה עסקית, שהוזכר כמי שקשור לבעל הברית המרכזי של אחמדינג'אד, אספנדיאר רחים משאי.
אריה הואשם כי שלשל לכיסו כמעט 2.6 מיליון דולר תוך שימוש במסמכים מזויפים לקבלת אשראי באחד המוסדות הפיננסיים המרכזיים איראן, בנק סדראת, כדי לרכוש נכסים, בהם חברות ממשלתיות ויצרנית הברזל הגדולה "ברזל
חוזסטן בע"מ". בעקבות חשיפת הפרשה מתח חמינאי ביקורת נוקבת על הממשלה, משום שלא הצליחה למנוע את המעילה. הפרלמנט האיראני אף מצא את שר הכלכלה של אחמדינג'אד אשם בפרשת השחיתות.
ברקע למאבקים הפנימיים באיראן עומדת כנראה בין השאר היערכות המחנה השמרני לבחירות לפרלמנט בשנה הבאה, וכן לבחירות לנשיאות ב-2013. לטענת מתנגדיו של אחמדינג'אד, באמצעות מינויים וחילופי גברי במשרדי ממשלתו, הוא מנסה לחזק את אחיזתו הפוליטית, ולהכין את הקרקע למועמדותו של משאי לנשיאות, דבר שבמחנהו של חמינאי ואנשי הדת לא מוכנים לקבל בשום אופן.