שתף קטע נבחר
 

הכירו את אזור היין הראשון בישראל: מטה יהודה

לצרפתים יש את בורגון, לספרדים את ריוחה ועכשיו גם בישראל מתחילים לעגן אזורי יין. ליבי שפרלינג מבקרת במטה יהודה, אזור היין הראשון בישראל, וממליצה על יקבים וסיורים בסביבה. לחיים!

תחום היין בישראל עבר וממשיך לעבור התפתחות אדירה בשנים האחרונות. מספרם של יקבי הבוטיק בישראל עצום ורב ביחס למזעריותה של המדינה, מגוון הזנים הניטעים בישראל הולך וגדל בהדרגה וכך גם סוגי היינות המיוצרים כאן.

 

הפריחה מורגשת ומרגשת אבל כמו כל דבר כאן, גם היא צמחה פרא. את הסדר האירופאי והגדרות האזורים המסודרות מחליפה אנדרלמוסיה של ממש.

 

עוד בערוץ האוכל:

 

אצלם יש סדר. יקב שאטו הו-באיי שבבורדו (צילום: Château haut-bailly) (צילום: Château haut-bailly)
אצלם יש סדר. יקב שאטו הו-באיי שבבורדו(צילום: Château haut-bailly)

 

אזורי יין, איפה אתם?

כבר בשנות ה-30 של המאה העשרים כוננו בצרפת מערך להגדרה ובקרה על אזורי היין, מה שאתם מכירים כאפלאסיון ד'אוריז'ין קונטרולה (Appellation d'origine controlee) ובעברית - כינוי מקור מוגן.

 

המודל המוצלח הזה, המכונה בקיצור AOC, חלחל גם לשאר ארצות היין באירופה והוא המוביל כרעיון לסיווגי יין גם באיטליה, ספרד גרמניה ושאר ארצות, שלא לדבר על חוקת היין של האיחוד האירופי, אשר גם בה פועלת מערכת AOC.

 

ליבת השיטה היא לאמוד עד כמה שניתן את דיוק הטרואר של אזורי היין השונים ובהתאם לה, להקנות לחלקם עדיפות על פני אחרים. מובן שההנחה הינה פוטנציאלית ותמיד תמצאו יינות שיפתיעו אתכם באיכותם, על אף התוית ה"פשוטה".

 

בקרוב יהיה אזור היין הראשון בישראל. מטה יהודה, כפי שנשקף מיקב מוני (צילום: בועז לביא) (צילום: בועז לביא)
בקרוב יהיה אזור היין הראשון בישראל. מטה יהודה, כפי שנשקף מיקב מוני(צילום: בועז לביא)

 

מחוז מטה יהודה

בחודש יוני האחרון נפל דבר בישראל ומועדון יקבי יהודה, שבו חברים כ-30 יקבים מהאזור, החליט למתג את אזור היין הפראי. מעתה בשם יינות יהודה ייקראו רק יינות המיוצרים ביקבי האיזור, תחת שליטתם ופיקוחם המלא של המועצה.

 

עוד הוחלט כי יינות יהודה יכילו לפחות 66% ענבים מכרמי האיזור, כאשר החל משנת 2014 הדרישה תעמוד על 85% לפחות. בעתיד צפויה גם הענקתו של "תו איכות" ייעודי ומיוחד אשר יוענק רק ליינות גדולים מהאיזור שיוכיחו עמידה ביבולי מקסימום מוגדרים, אנליזה של מכון מוסמך ובדיקת טועמים מקצועיים אובייקטיביים.

 

גם סוסון ים במטה יהודה. יינן היקב, זאב דוניה (צילום: בועז לביא) (צילום: בועז לביא)
גם סוסון ים במטה יהודה. יינן היקב, זאב דוניה(צילום: בועז לביא)

 

את ההחלטה המשמחת הזו יחגגו יקבי האזור בסוף השבוע הקרוב. הפסטיבל ייפתח ב- 3.11 ויימשך עד סוף חודש נובמבר ובמהלכו אפשר יהיה לבקר ביקבים השונים, לפגוש את הייננים, להתרשם מטעימות מודרכות, לקחת חלק בסיורים מודרכים ובכלל - לטייל באחד האיזורים היפים בישראל, לזלול מקדירות בשלני האיזור ולתת קפיצה גם למבשלות הבירה הביתיות שצצו באזור יהודה.

 

כדי שלא תלכו לאיבוד בין שלל האטרקציות שמציע הפסטיבל השנה, כמה המלצות ששווה להתחיל מהן :

 

מתבשמים בארוע הפתיחה

ביום חמישי (3.11), החל מהשעה 19:30 ייערך באוהל "לילות כנען" שבקיבוץ צרעה ארוע פתיחה חגיגי. במתחם הרחב יתפרשו דוכני היקבים השונים ומאחוריהם יטעימו מיינותיהם הייננים ועובדי היקב לחוויה מעשירה ובלתי אמצעית. כרגיל, יככבו שלל דוכני אוכל, גבינות האיזור ומוסיקה חיה יעשו נעים. בין היקבים המשתתפים : קסטל, צרעה, יפו, עמק האלה, כרמי יוסף ברבדו, טפרברג, הנס שטרנבך, שורק, עגור, סוסון ים, כץ, קטלב, פלם , צובה ועוד מלא. בכניסה תידרשו לשלם 60 שקלים בתמורה לכוס שתוכלו למלא עד בלי די.

 

סיורי יין בנופי יהודה

בכל יום שישי במהלך חודש נובמבר, ייצאו סיורי יין מודרכים ורכובים בין נופיה התנ"כיים של דרך היין. כל סיור יבקר בשלושה יקבים ויאפשר לכם להתרכז בנוף המשגע במקום להחזיק את ההגה חזק חזק. פרטים והרשמה בטלפון 02-9900903.

 

ביקור במבשלות האיזור

לא לוותר אם אתם בסביבה: בקרו במבשלת אביר האלה במושב צפרירים, שם מוגש אחד מהטוסטים הטובים בארץ, המכיל גבינות המיוצרות במקום ונזלל מול נוף משגע. עוד שוות ביקור: מבשלת השחר במבשרת ציון, מבשלת שפירא מאיזור התעשייה שבבית שמש וכן מבשלת גל'ס במושב אביעזר.

 

מבשלת רונן מתמקמת בשריגים. היא אמנם עוד בתהליך בניה, אבל אתם מוזמנים להתארח, להתרשם ולטעום בירות זוכות מדליות (מי אמר חיטה מחוצפת וכהה מרושעת) כבר החל מסוף השבוע השני של הפסטיבל (11.11)

 

מטיילים עם משק יין הנס שטרנבך

היקב יערוך במהלך שני ימי שישי (ה-11.11 וה25.11) סיור במכוניות פרטיות שנושאו "הכרם, הגת והיקב בתעשיית היין הקדומה והמודרנית בחבל עדולם". תשמחו לגלות שהסיור יסתיים בטעימות ביקב. לפרטים 02-9990162.

 

בראנץ' ביקב צובה

בכל יום שישי בשעה 10:00 מזמינים אתכם לבראנץ' וטיול יין, שייצא מלובי המלון שבמושב. הסיור כולל ביקור בגת עתיקה מתקופת החשמונאים, ביקור בכרמים המרהיבים ואז טעימות ביקב מול הנוף ובראנץ' שווה על מרפסת עץ תלויה מול נוף אינסוף. שווה. 02-5347000.

 

הפנינג ביקב שורק

יקב שורק מציע בכל שישי ושבת מימי הפסטיבל הפנינג מכירה חגיגי ממגוון יינות שיצרו תלמידי היקב וכן הסברים על תוכניות הלימוד השונות שקיימות בבית הספר ליין שבמקום. מומלץ לסקרנים. 08-9450844.

 

הודו ואיטליה ביקב לה טרה פרומסה

ב- 10.11 תיערך ביקב שבקיבוץ גת ארוחה חגיגית שמשלבת - תחזיקו חזק- בין מטבחי איטליה והודו ליינות שווים. יתארחו הייננים גולן פלם מיקב פלם וזאב דוניה מסוסון ים לחוויה ייננית שמחה ומעשירה. להזמנות : 050-5684775.

 

בואו לבקר! יקב קטלב (צילום: בועז לביא) (צילום: בועז לביא)
בואו לבקר! יקב קטלב(צילום: בועז לביא)

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבקרים במרתף וטועמים כל מיני דברים טעימים. יקב קטלב
צילום: בועז לביא
מומלצים