שתף קטע נבחר

 

ענת קם של ארה"ב: שם זה ייגמר במאסר עולם

ברדלי מנינג, שהדליף מאות אלפי מסמכים מסווגים והסב נזק עצום לצבא ולדיפלומטיה של ארה"ב, עדיין מחכה לעונש. הוא נאלץ להתמודד לא עם מעצר בית, אלא עם 9 חודשים בצינוק, ולא רק עם איבת הציבור - אלא גם הידיעה שלא יהיה חופשי לעולם

ענת קם וברדלי מנינג שניהם צעירים בני 24 שיושבים בכלא על הדלפת מסמכים צבאיים מסווגים לתקשורת. אבל בעוד שקם נשלחה היום (א') לארבע שנים וחצי בכלא בגין העברת מאות מסמכים מלשכת אלוף פיקוד המרכז לעיתונאי "הארץ" אורי בלאו, מנינג שנעצר במאי אשתקד בבסיס אמריקני בעיראק בעקבות הדלפת קרוב ל-400 אלף מסמכים סודיים עדיין ממתין למשפטו במתקן כליאה צבאי. במקרה שלו, כך נראה, העתיד צופן עונש כבד בהרבה.

 

הסיפור המלא על האיש שהחזיק את גלעד שליט

 

האנליסט הצבאי ברדלי מנינג נעצר כחשוד בהדלפת 90 אלף דו"חות מודיעיניים ו-260 אלף מברקים דיפלומטיים חשאיים בנוגע למלחמות של האמריקנים בעיראק ובאפגניסטן. מסמכים אלה הועברו לאתר ההדלפות "ויקיליקס" של ג'וליאן אסאנג', והפכו אותו לשם דבר עולמי.

 

חיילים אמריקנים בעיראק. מנינג סיכן את חייהם? (צילום: AP) (צילום: AP)
חיילים אמריקנים בעיראק. מנינג סיכן את חייהם?(צילום: AP)

 

ברוב המוחץ של המסמכים האזרח הפשוט היה מתקשה למצוא עניין, אבל בכל זאת היו שם לא מעט פרטים שהסבו מבוכה קשה וגם סיכונים צבאיים מסוימים לצבא האמריקני: מידע על מרגלים פוטנציאליים בשירות ארה"ב,

 תקלות מבצעיות מביכות, הרג של אזרחים ללא סיבה נראית לעין על-ידי חיילים והערכות אישיות של דיפלומטים אמריקנים על מנהיגים בעולם.

 

ענת קם העבירה את השנתיים האחרונות במעצר בית, עוד לפני שתתחיל לרצות את עונש המאסר בפועל שנגזר עליה. היא נשפטה בבית משפט אזרחי, ולאורך התקופה שבה הוחזקה בביתה, תחת השגחה צמודה של קרובי משפחה, ביקשה לא פעם להקל את תנאי מעצר הבית שלה ולאפשר לה לצאת להתאוורר. רק מעט מבין הבקשות התקבלו, אבל מבט אל המתרחש מעבר לאוקיינוס יכול לעודד אותה - שם הדין נוקשה עוד הרבה יותר: מנינג מעביר את כל זמנו מאז שנעצר במתקן כליאה, ולא פחות מתשעה חודשים הוא שהה בצינוק.

 

עוד חדשות מהעולם:

  • אחמדינג'אד על המוקד: יעבור תשאול בפרלמנט
  • מממה-חאה: מה עשו 5,000 כבשים במרכז מדריד?
  • נשיא ברזיל לשעבר לולה דה-סילבה חולה בסרטן
  • טרנסקסואלית ביום, גבר מוסלמי דתי בעלייה לרגל

     

    לענת קם יש עדיין אפשרות לערער, וגם אם ערעורה לא יתקבל, היא תוכל להשתחרר מהכלא עוד לפני שתסיים לרצות את עונש מאסרה כפי שהוכרז היום בגלל התנהגות טובה, סוגייה שכבר עומדת לדיון בציבור הישראלי. המשפט שייערך למנינג יהיה צבאי לכל דבר, ואם יורשע, אין כמעט ספק שמנינג יישפט למאסר עולם ויישב בכלא כל ימי חייו. על עבירות כמו אלה שבהן הוא נאשם מוציאים בארה"ב להורג, אבל התביעה במשפטו כבר הודיעה כי לא תבקש לגזור עליו עונש כבד שכזה.

     

    ענת קם בבית המשפט. מעצר בית עם הקלות (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
    ענת קם בבית המשפט. מעצר בית עם הקלות(צילום: מוטי קמחי)

     

    כמו במקרה של ענת קם, רוב הציבור האמריקני מתייחס אל ברדלי מנינג בעוינות, ורואה בו בוגד לכל דבר. בקרב האמריקנים אין כל ויכוח על האישומים המיוחסים לו, ובהם זה המוגדר "סיוע לאויב".

     

    ויש מי שמציע לתת לו פרס נובל

    כשבארה"ב מדווחים על הנעשה עם מנינג בימים אלה, הדברים סובבים בעיקר את תנאי הכליאה הקשים שבהם הוא מוחזק. מאז יולי 2010 הוא ישב בצינוק בכלא של חיל הנחתים המרכזי בקוונטיקו שמדרום לוושינגטון. לפי אחד הפרסומים, ברדלי הוחזק בתקופה מסוימת כשהוא עירום, אולם משרד ההגנה האמריקני דחה את הדברים והכחיש כי תנאי כליאתו קשים.

     

    ובכל זאת, מוקדם יותר השנה השמיע דובר מחלקת המדינה, פיליפ קראולי, ביקורת חריגה על התנאים שבהם מוחזק מנינג. הוא גרם זעם רב בבית הלבן, ונאלץ להתפטר מתפקידו. זמן קצר אחר-כך, באפריל 2011, חתמו 295 אנשי אקדמיה אמריקני, בהם גם מומחים למשפט ופילוסופים, על מכתב הקובל על תנאי הכליאה של מנינג, שלדבריהם מונגדים לחוקה האמריקנית. בעקבות זאת בחלוף זמן מה הוא הועבר למתקן כליאה שהתנאים בו קשים פחות, בפורט לוונוורת' שבקנזס, שם מוחזקים עצירים הממתינים למשפט צבאי.

     

    צבא ארה"ב באפגניסטן. יש שרואים במנינג גיבור (צילום: AFP) (צילום: AFP)
    צבא ארה"ב באפגניסטן. יש שרואים במנינג גיבור(צילום: AFP)

     

    ענת קם היא סיפור ישראלי, אבל ברדלי מנינג - שחשף מסמכים על תקיפות של מסוקים אמריקנים בעיראק ואפגניסטן שהטילו בספק את המוסר של חיילי צבא ארה"ב, ומברקים דיפלומטיים שהורידו את הדיפלומטיה האמריקנית על ברכיה - הוא סיפור עולמי. ארגון זכויות האדם "אמנסטי" עוקב אחרי תנאי מעצרו, ויש כאלה הרואים בו גיבור. בסקר קוראים בבריטניה שמו אף הוזכר כמועמד אפשרי לפרס נובל לשלום, ובגרמניה ובשוויץ תובעים מארה"ב לשמור על זכויותיו.

     

    לפי שעה, המעקב של ארגונים בינלאומיים אחרי מצבו של מנינג הוא סם החיים שלו. גם השמאל הקיצוני תומך בו, והתסריטאי מייקל מור תרם 5,000 דולר לקרן המשפטית שלו. עם תומכיו נמנים גם בכיר סוכנות הביון המרכזית (CIA) לשעבר ריי מקגוברן, וקולנל אן רייט, שהייתה על סיפון האונייה "מרמרה" במשט הקטלני לעזה אשתקד. במועצת העיר סן-פרנסיסקו אף הובאה להצבעה הצעה של פעיל השלום בוב מיולה להכיר בברדלי מנינג כגיבור, אבל אפילו העיר הליברלית ביותר בארה"ב לא אישרה מהלך כזה. בעיני הרוב האמריקני, כך נראה, ברדלי מנינג הוא עדיין בוגד.
  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    ברדלי מנינג. העלה את ויקיליקס לגדולה
    מומלצים