דיפלומטית וגננת: קלינטון ניצחה על המבצע בלוב
היא איחתה מחלוקות בין חברות נאט"ו, גייסה את הליגה הערבית, ליכדה את המורדים ולבסוף השיגה את תמיכת הנשיא אובמה. עם סיום המנדט הזר בלוב, מזכירת המדינה האמריקנית קוטפת שבחים על חלקה המכריע בהפלת משטרו של קדאפי. מגיע לה?
לו היה מדובר בקונצרט, הרי שהיו מעניקים לה את שרביט המנצחת על התזמורת - מגיע לה: מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, מקבלת בימים האחרונים שבחים על חלקה המכריע בהצלחת התקיפות של ברית נאט"ו בלוב ובארגון המורדים לפעילות מלוכדת ואחראית.
עוד בערוץ החדשות בעולם :
- מדוממים מנועים: סוף למבצע של נאט"ו בלוב
קלינטון איחתה קרע בין צרפת ואיטליה שאיימה לטרפד את המבצע הצבאי, גייסה את הליגה הערבית ולא פחות חשוב - שיכנעה את הבוס שלה, הנשיא ברק אובמה, להסכים למהלך בניגוד לעמדתו של שר ההגנה דאז רוברט גייטס.
קלינטון זכתב באחרונה לשבחים בכתבה מפרגת בעיתון "וושינגטון פוסט" על תפקודה מאז תחילת הפגנות המחאה בלוב נגד משטרו של מועמר קדאפי.
רגע לפני המבצע, ריב בין בעלות הברית
שלוש שעות לפני התקיפה של נאט"ו בלוב, ב-19 במרס, שיגר נשיא צרפת ניקולא סרקוזי ארבעה מטוסי קרב שמטרתם היתה לתקוף טור טנקים של צבא קדאפי שעשה את דרכו לטריפולי. המהלך הצרפתי הרתיח את ראש ממשלת איטליה סילביו ברלוסקוני, שאיים למנוע ממטוסי נאט"ו להשתמש בבסיסי הצבא האיטלקיים שהיו חיוניים מאוד לתקיפה.
גם טורקיה הביעה מורת רוח מהעצמאות הצרפתית ודרשה שכל המהלכים יתקבלו בהסכמה של כל חברות הברית. "המהלך הצרפתי כמעט שבר את הקואליציה", סיפר דיפלומט אירופי שהיה מעורב במהלכים. מי שלדבריו הצילה את הקואליציה היתה קלינטון.
מתיאורים של אמריקנים ואירופים מצטיירת קלינטון כמי ששילבה פרגמטיות ועקשנות, שימשה "שופטת" בין השותפים בנאט"ו, הבטיחה את התמיכה של מדינות ערב והדריכה את המורדים כיצד לנהל את העברת המסרים שלהם בצורה נכונה. "הנענו מדיניות שהיתה בצד הנכון של ההיסטוריה, בצד הנכון של הערכים שלנו ובצד הנכון של האינטרסים האסטרטגיים שלנו באיזור", אמרה קלינטון בראיון ל"פוסט".
התנגדות בתוך הממשל ובקונגרס
קלינטון העריכה מלכתחילה שהמורדים בלוב לא יוכלו להפיל את משטר קדאפי בלי סיוע של המערב. אולם, היו לה מתנגדים למעורבות אמריקנית במהלך - בתוך ממשלו של אובמה. שר ההגנה החזק גייטס הביע בפומבי את התנגדותו להטלת משטר של מצור אווירי על לוב בגלל המעורבות האמריקנית הפעילה גם ככה בשתי מלחמות - בעיראק ובאפגניסטן.
גם בקונגרס האמריקני היתה התנגדות למהלך צבאי בלוב. ב-12 במרס, יום לאחר שהליגה הערבית הצביעה בעד פנייה למועצת הביטחון של האו"ם להצביע על הטלת מצור אווירי על לוב, טסה קלינטון לפריז לפגוש את שרי החוץ של ה-G-8 (שמונה המדינות המתועשות).
באותו זמן, היא נועדה לפגישה עם מחמוד ג'יבריל, מנהיג המועצה הזמנית של כוחות האופוזיציה הלוביים. היא נפגשה גם עם דיפלומטים ממדינות המפרץ כדי לשכנע אותם לשגר מטוסים שיצטרפו לתקיפות של נאט"ו. במקביל, הדיפלומטית מספר אחת של ארה"ב נועדה עם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב כדי להשיג תמיכה רוסית וסינית להחלטת מועצת הביטחון.
3 ימים של דיפלומטיה
בדיפלומטיה שנמשכה שלושה ימים בלבד, קלינטון תפרה את המהלך הצבאי בלוב ואז שוחחה בטלפון עם הנשיא אובמה ב-15 במרס כדי לדווח לו על מהלכיה ולקבל את הסכמתו למהלך.
קלינטון הסבירה שלארה"ב יש הזדמנות גדולה להגיב לבקשה של מדינות ערב והזדמנות גדולה לשפר את מעמדה ולאותת על התרומה האמריקנית לתנועת המחאה בעולם הערבי. אובמה צידד בעמדתה של קלינטון ונתן אור ירוק למהלך. ב-17 במרס הובא נושא לוב למועצת הביטחון ועבר ללא התנגדות.
בשלב הזה, תפקדה קלינטון כגננת בין הצרפתים, האיטלקים והטורקים. היא בילתה שעות בשיחות טלפון עם ברלוסקוני ועם שר החוץ האיטלקי פרנקו פרטיני כדי לאפשר להעמיד בסיסים איטלקיים לרשות מטוסי נאט"ו. פרטי הפיקוד המשותף לובנו בשיחות ועידה טלפוניות בהשתתפות קלינטון ושרי החוץ של צרפת, בריטניה וטורקיה.