גורו שחייה אמריקני מציג: 5 עקרונות לשחייה נכונה
מאמן השחייה האמריקני הבכיר טרי לוכלין הגיע לישראל כדי להשתתף במשחה-מרתון שיתקיים בים סוף, הכנרת והים התיכון. כמי שפיתח את שיטת TI ללימוד שחייה, הוא מסביר למה חשוב לא לצאת מותשים מהבריכה, ולהישאר תמיד מאושרים במים
במשך שנים רבות עסק טרי לוכלין, מאמן שחייה אמריקני בכיר, בהדרכת נבחרות, ובין השאר של נבחרת הספרינטים המצטיינת של הווסט פוינט. בסוף שנות ה-80 הוא פיתח, על בסיס עקרונות שטבע אנליטיקאי השחייה ביל בומר, את שיטת TI ללימוד שחייה ועד היום מחזיק בכמה שיאי שחייה אמריקניים לבני 55 פלוס ו-60 פלוס.
בין היתר, מדגישה השיטה אורך תנועה, גלישה קדימה תוך החלפת ידיים בקדמת הראש, הנעת הגוף תוך הפעלת שרירי הליבה וגלגול האגן.
קראו עוד על שחייה ושיטת TI:
- לשחות כמו דג: עם מוח, בפחות כוח
עתה הגיע לוכלין לישראל כדי להעביר סדרה של כיתות אמן וכדי להשתתף במשחה המרתון "3 ימים ב-3 ימים" שיחל ביום ד', 2 בנובמבר. המשחה יתקיים במשך שלושה ימים רצופים, כשמדי יום יעברו השחיינים לשחות בים אחר (ים סוף, כנרת, הים התיכון). בכל יום ישחו עשרה קילומטרים רצופים, ובסך 30 קילומטרים בשלושה ימים.
לקראת משחה המרתון, שוחח לוכלין עם ynet על תפיסתו באשר לחשיבות השחייה בחיינו ולעקרונות של שחייה נכונה.
לשחות למען שמחת השחייה
"אנשים נוהגים לחשוב שלשחייה יש אחת משלוש מטרות: כושר גופני; מיומנות מצילת חיים וספורט תחרותי", אומר לוכלין. "המטרה האחרונה, אגב, אף שרלוונטית למספר שחיינים מועט ביותר, בעיקר לשחייני תחרויות ולטריאתלטים, דווקא זוכה למרבית תשומת הלב הציבורית. אחד מווידאו השחייה הפופולריים ביותר ביוטיוב, למשל, מציג את מייקל פלפס מתחרה.
"אני יודע שאצל מרבית הציבור שחייה נתפסת כמיומנות קשה, לעתים מפחידה, מתסכלת או משעממת.
"גם מי שכן שוחה, אפילו למרחקים ארוכים יחסית, עושה זאת בדרך כלל משיקולי בריאות, כדי לשפר את הכושר הגופני, לשרוף קלוריות, לחזק סבולת לב-ריאה ולחזק את השרירים".
לוכלין טוען שלשחייה ללא ספק יתרונות בריאותיים מובהקים: מדובר בספורט אירובי איכותי, השחייה מפעילה את כל שרירי הגוף מבלי לתבוע העמסת יתר, ולכן גם מתאימה לנו ככל שאנו מתבגרים. כמי שעבר כבר את גיל 60, הוא מעיד על כך אישית.
"אך עם כל הכבוד לתרומת השחייה לבריאותנו", אומר לוכלין, "אין זה העיקר בעיניי. אני מניח שמרבית שחייני ה-TI בעולם, ויש עשרות אלפים כאלה היום, החלו לשחות איתנו בשל אחת מהסיבות התועלתניות הללו. אך היום הם מוצאים את עצמם להוטים לשחות לא בשל יתרונותיה הבריאותיים, אלא בשל שמחת השחייה עצמה.
"הם מצאו עצמם ממירים את המוטיבציה החיצונית (extrinsic motivation) - להיות בריאים יותר, עייפים פחות וערוכים היטב לגיל זקנה - במוטיבציה פנימית (intrinsic motivation). הם שוחים כי הם גילו שהשעה הזו שהם מבלים במים היא אחת משעות התענוג העיקריות ביממה. הם גילו שהשחייה לא רק תורמת לבריאותם אלא עושה אותם מאושרים יותר.
"ושוב, אם אני צריך להעיד על עצמי, אני אכן שוחה לא כדי לדאוג להרגשתי בעוד 25 שנים, אלא בגלל הרגשתי כאן ועכשיו. כשאני שוחה שלושה קילומטרים במים פתוחים, למשל, אני מאושר מתחושת חוסר המשקל, מהשימוש ההרמוני בגוף, מהחיבור המענג של גוף-נפש בשחייה מאוזנת. ועוד יותר מכך, אני נהנה מהשחייה כי אני נכנס למים לא עם מטרה מעשית בנוסח 'לשרוף קלוריות', 'לעצב את הגוף' או 'להתכונן לתחרות', אלא בשל התחושה הכללית של רצון להשתפר".
המדריך היפני שינז'י טאקאוצ'י (Takeuchi) בדוגמה קלאסית לשחיית TI
בכל כניסה למים לוכלין מכוונן את עצמו לשחות טוב יותר מששחה אי-פעם, לשפר את השחייה שלו בעוד צעד נוסף.
"אף על פי שאני שוחה כבר 45 שנה", הוא אומר, "אני עדיין מרגיש כאילו אני משתפר כל הזמן. זהו תגמול ייחודי לשחייה, והוא אפשרי הרבה פחות בפעילויות בריאות אחרות כמו ריצה, רכיבה על אופניים או הרמת משקולות. את הלהט הזה לשחייה אני מבקש, כמאמן, להעביר לתלמידים. זה הדבר החשוב ביותר עבורי".
5 עקרונות לשחייה נכונה
שחייה נכונה, על פי לוכלין, אינה רק מדויקת ויעילה טכנית, אלא עליה להיות שחייה הוליסטית, כזו המיטיבה עם הגוף ועם הנפש כמכלול. ואלה הם חמשת העקרונות לשחייה נכונה מבחינתו:
1. חסכו באנרגיה כדי לשחות לאורך זמן. לפני שאתם עושים יותר, חפשו דרך לעשות פחות. חסכו אנרגיה בטרם תתמקדו בהוצאת אנרגיה: התמקדו בצמצום הגרר לפני שתפעלו להגביר כוח, חתרו לאט יותר לפני התמקדות בחתירה מואצת.
2. עבדו עם המים ולא נגדם. הדרך הבטוחה ביותר להשתפר היא לא למקד את השחייה בגריפות ובבעיטות, אלא דווקא באיזון ובשחייה בקו הזרם.
איזון משמעו להרגיש חסר משקל ונתמך במים, תוך ניצול כוח המשיכה ולא תוך התנגדות והתמודדות נגדו.
שחייה בקו הזרם משמעה לעצב את הגוף כך שיהיה ארוך וחלק יותר, כדי לצמצם למינימום את החיכוך וההתנגדות. את זאת עושים, בין השאר, על ידי הימנעות מתנועת יתר של הידיים והרגליים, מעשיית גלים ומהתזת מים.
3. נצלו כוחות טבעיים ושלבו את איברי הגוף. כשאתם מבקשים לשפר את ההנעה שלכם קדימה במים, יש להתמקד בשני היבטים עיקריים: שימוש בכוח המשיכה וכושר הציפה (הכוחות הטבעיים) ולא בגיוס של כוח שרירי, ושילוב איברי הגוף כולם - זרועות, רגליים, ליבת הגוף והראש - לפעולה אחודה אחת.
4. סיימו את האימון כשאתם מרגישים טוב ומלאי אנרגיה. שחייה נכונה אינה אמורה להיות מתסכלת ומתישה. אם המצב שונה, חפשו מה מעייף אתכם ותקנו זאת. עליכם לצאת מן המים מלאי אנרגיה, פנויים במיטבכם לכל פעילויות היום שמחוץ לבריכה.
5. התמקדו במוח יותר מאשר בגוף. שחו חכם יותר בטרם תשחו קשה יותר. שיפור המיומנות הוא קודם כל תהליך מוחי, וזה המפתח לשיפור סבולת ולמהירות. יתרה מכך, כשאתם רוכשים תובנה שימושית כלשהי, חלקו אותה עם מישהו אחר - זה יסייע לכם עצמכם לעשות בה שימוש טוב יותר.
- רוצים לשחות בחומר? היכנסו לפורום שחייה בשיטת TI
ב-ynet