בעקבות התערבות ה-FDA: מסוכן לקחת גלולות?
האם כל סוגי הגלולות מעלים הסיכון ללקות בקרישי דם קטלניים? מה הם סימני האזהרה המעידים על פקקת ורידים עמוקה? ומי נמצאת בסיכון חמור יותר מאחרות? כל המידע החיוני בעקבות הודעת ה-FDA על הסכנה שבנטילת הגלולות יאז ויסמין
מהו קריש דם קטלני?
קרישי דם נוצרים בגופנו בעת פציעה, ובזכותם אנו מפסיקים לדמם. מדובר בתוצר של שרשרת תגובות מורכבת, שבסיומן נוצר צבר של טסיות דם וחומרים אחרים. גוש זה מונע מהדם לזלוג באזור הפציעה ולדמם. אלא שקרישי הדם עלולים להיווצר גם במקומות אחרים, אז הם גורמים לחסימה בזרימת הדם.
כתוצאה משימוש בגלולות למניעת הריון, עלול להיווצר מצב הקרוי פקקת ורידים עמוקה (DVT). במצב זה נוצרים קרישי דם בוורידים העמוקים של הרגליים, העלולים להתנתק ממקומם, לנדוד לריאות ושם לגרום לתסחיף ריאתי קטלני. בנוסף הם עלולים להגיע ללב ולגרום להתקף לב, או למוח ולגרום לשבץ מוחי.
הגלולות יאז ויסמין - הסכנה:
- ה-FDA: סיכון לקריש דם קטלני מגלולות יסמין ויאז
מה הם סימני האזהרה של פקקת ורידים עמוקה?
סימנים לפקקת ורידים עמוקה הם כאבים בגפיים התחתונות, קוצר נשימה, חולשה או רפיון בצד אחד של הגוף וכאבים בחזה. בכל מקרה כזה על הנשים הנוטלות גלולות לפנות מיד לרופא.
מי נמצאת בסיכון מוגבר ללקות בקרישי דם?
נשים הנוטלות גלולות ומעשנות, או אלה הסובלות מבעיות בקרישת הדם.
האם מדובר בתופעה חדשה?
לא. הסיכון לקרישי דם מוכר היטב בעולם הרפואה. מחקר שפורסם אשתקד בכתב העת JAMA של ההסתדרות הרפואית האמריקנית הראה את הקשר בין סיכון מוגבר לקרישי דם אצל חלק מהמשתמשות בגלולות.
מחקר נוסף, שנערך באוניברסיטת ורמונט, ניתח ממצאים של יותר מ-16 אלף נשים בעשור החמישי, השישי והשביעי לחייהן. תוצאות המחקר הראו שגלולות גיל המעבר המכילות את ההורמון אסטרוגן העלו משמעותית את מספר אירועי ה-DVT. המחקר הראה עוד שנשים בנות 60 עד 69 מצויות בסיכון גבוה פי 4.3 לפתח קריש דם קטלני. בגילאי 70 ומעלה עולה הסיכון לפי 7.5, בהשוואה לנשים שאינן נוטלות גלולות. עוד נמצא שבנשים הסובלות מעודף משקל ונוטלות גלולות הסיכון לפתח קריש דם גבוה פי 5.6 לעומת נשים בעלות משקל תקין.
על פי חישוב שערכו החוקרים, לאחר עשר שנות שימוש בגלולות לגיל המעבר יפתחו 18 מכל אלף משתמשות קרישי דם קטלניים. ה-FDA כבר הורה בשנה שעברה לחברות התרופות המייצרות את הגלולות לגיל המעבר לכלול אזהרה המתריעה על סכנת היווצרות קרישי הדם הקטלניים. גם משרד הבריאות בישראל הצטרף להמלצה.
בעבר גם נחשף כי תחליפי הורמונים לגיל המעבר מכפילים את הסיכון ללקות בהתקף לב במהלך שנת הטיפול הראשונה. הגלולה שנבדקה נמכרת בישראל תחת השם "פרמאריל פלוס", ומשלבת את ההורמונים הנשיים אסטרוגן ופרוגסטרון.
עוד התברר שהסיכון ללקות בהתקף לב בקרב נשים בעשור השישי לחייהן, הנוטלות את הגלולות, היה גבוה ב-70% ויותר לעומת אלה שלא נטלו גלולות. הסיכון היה דומה גם בקרב נשים שנטלו את הגלולות והיו בעלות רמות גבוהות של כולסטרול "רע". מאז פרסומו של המחקר האמור צנחו דרמטית מכירותיהן של התרופות לגיל המעבר.
מה גילה המחקר הנוכחי?
המחקר כלל למעלה מ-800 אלף נשים ובחן את הסיכון כתוצאה מהשימוש בגלולות. המחקר גילה כאמור כי קיים סיכון מוגבר ב-75% לפתח קרישי דם בקרב משתמשות הגלולות יאז ויסמין, בהשוואה לנשים הנוטלות גלולות מהדור הישן.
מדוע נבדקו דווקא יאז ויסמין?
מינהל המזון והתרופות החליט לבצע את המחקר בעקבות ארבע מחקרים אחרים שבדקו את הקשר בין שימוש בגלולות לבין הסיכון להיווצרות קרישי דם. שניים מהמחקרים לא הצביעו על הבדל בין הגלולות יאז ויסמין לגלולות אחרות, אולם שני הנוספים הראו סיכון מוגבר פי שניים עד שלושה ללקות בפקקת ורידים עמוקה. בשל הממצאים הללו נערך המחקר החדש.
האם גלולות אחרות גם מסוכנות?
הגלולות מתחלקות לגלולות מדור שלישי (דוגמת מינולט, מרסילון וגינרה) וגלולות דור שני (דוגמת לוגינון, נאוגינון, נורדט). מחקרי עבר הראו כי הגלולות מהדור השלישי מגבירות את הסיכון להתפתחות קרישי דם פי 1.7 בהשוואה לגלולות מהדור השני.
הסיכון גדול עוד יותר בקרב נשים שהשתמשו בגלולות מהדור השלישי פחות משנה, אצלן הסיכון לפתח קרישי דם היה פי 2.5 לערך בהשוואה לגלולות מהדור השני.
מה אמורה לעשות מי שנוטלת גלולות?
מינהל המזון והתרופות האמריקני יפרסם את המלצותיו בעוד כחודשיים. עד אז, אין המלצה גורפת לנשים להחליף את סוג הגלולות שהן נוטלות.
בכל מקרה, נשים הנוטלות גלולות וסובלות מכאבים בגפיים התחתונות, קוצר נשימה, כאבים בחזה או חולשה בצד אחד של הגוף צריכות לפנות מיד לרופא.
מה צריכה לעשות מי שחוששת להמשיך בטיפול ביאז או יסמין?
חשוב לזכור כי הסיכון ללקות בקרישי דם כתוצאה מקרישי דם נדיר מאוד. מי שבכל זאת מעוניינת לשנות טיפול, צריכה לפנות אל הגינקולוג המטפל בה. בישראל קיים מגוון רחב של גלולות בטוחות למניעת הריון.