ארה"ב: מפסיקים מיד את הסיוע הכספי לאונסק"ו
החלטת האסיפה הכללית של ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם לצרף את פלסטין כמדינה לכל דבר, גוררת השלכות: מחלקת המדינה הודיעה כי לא תעביר 60 מיליון דולר שהובטחו לארגון בחודש הבא, והמזכ"ל באן בלחץ: "עובדים על פיתרונות"
התנגשות בניו-יורק: זעם גדול בוושינגטון מהחלטת אונסק"ו - ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם - לצרף אליו את פלסטין כחברה מלאה. מחלקת המדינה הודיעה הערב (יום ב') כי תפסיק מיד את הסיוע לארגון ולא תעביר תרומה בסך 60 מיליון דולר שהיתה אמורה לעבור אליו בחודש הבא.
משבר אונסק"ו - כותרות אחרונות ב-ynet:
- הפלסטינים הקימו מדינה - באונסק"ו
"החוק האמריקני אוסר על הממשל להעביר את הכסף", אמרה דוברת מחלקת המדינה, ויקטוריה נולנד, אך הדגישה כי ארה"ב תוסיף להיות חברה בארגון, שהסיוע האמריקני אליו מהווה 22% מתקציבו (80 מיליון דולר). עוד לפני כן תקפו גורמים בממשל את ההחלטה ואמרו כי מדובר בצעד שבוצע תוך עקיפת המו"מ לשלום. "אישור הבקשה הפלסטינית מוקדם מדי. הוא מסיח את הדעת מהמטרה המשותפת שלנו להגיע למשא ומתן ישיר יבטיח את ביטחון ישראל ופלסטין עצמאית", אמרו הגורמים.
בוושינגטון אמרו כי הקבלה לאונסק"ו "פותחת את הדלת" עבור הפלסטינים לארגון הקניין הרוחני העולמי (WIPO). אל מחלקת המדינה זומנו היום אנשי עסקים שונים הקשורים ל-WIPO, שם הובהרו להם ההשלכות של קבלת הפלסטינים גם לגוף זה. במקביל, הודיעה יו"ר ועדת החוץ של בית הנבחרים, הרפובליקנית אליאנה רוס-ליטנאן, כי צירוף הפלסטינים לאונסק"ו היא "פעולה נואלת ואנטי ישראלית. אונסק"ו נותנת להנהגה הפלסטינית פרס על מהלך מסוכן המרחיק את המזרח התיכון מהשלום".
באן מחפש פיתרון
הצעד האמריקני הקפיץ את מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, שמיהר לקרוא לפעולה מהירה וקונקרטית שתשמר את מקורות המימון של אונסק"ו. "לצעד הזה עלולות להיות השלכות על המימון הניתן לאונסק"ו מצד מדינות החברות בו", ציין באן במסיבת עיתונאים בניו-יורק. הוא גם הדגיש את "הדחיפות" שבחידוש המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים.
בהצבעה על קבלת פלסטין לארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם הצביעו 107 מדינות בעד לעומת 14 מדינות שהתנגדו. צרפת, סין, אוסטריה, ספרד, רוסיה וסין היו בין המדינות שהצביעו בעד.
ארה"ב, קנדה וגרמניה התנגדו. בריטניה ואיטליה נמנעו.
ישראל הגיבה בזעם על עצם ההצבעה והודיעה כי תשקול את המשך הקשר עם הארגון. הכעס הישראלי נובע מכך שחברות מלאה בגוף של האו"ם, הינה זכות השמורה למדינות מוכרות בלבד. בירושלים חוששים כי ההחלטה האחרונה, המהווה תקדים, תביא לגל הכרות נוסף בפלסטין, רגע לפני כינוס מועצת הביטחון של האו"ם להמשך דיונים בנושא בחודש הבא.
ברמאללה לעומת זאת, שמחה גדולה. הנשיא הפלסטיני, אבו-מאזן, קיבל בברכה את החלטת האסיפה הכללית של אונסק"ו ואמר כי מדובר ב"ניצחון החוק, הצדק והחרות". גם בעזה בירכו על ההכרה בפלסטין. דובר חמאס, פאוזי ברהום, ציין כי מדובר ב"צעד חשוב שישרת את השמירה על המקומות הקדושים ועל המורשת הפלסטינית במאבק מול הפגיעה הישראלית במסגד אל-אקצה וירושלים". ברהום הודה לקהיליה הבינלאומית שהצביעה, לדבריו, לטובת פלסטין.
Read this article in English