שתף קטע נבחר

 

הרשות הפלסטינית תפורק? "נחזור לימי ערפאת"

מומחים ישראלים מעריכים כי לא סביר שהאיומים מכיוון רמאללה יתממשו, אך מזהירים כי למהלך משמעות קשה - אחריות ישראלית מלאה על כל תחומי החיים בשטחים: "מצב כזה חושף אותנו לתמונה של עם כובש מול אוכלוסיה אזרחית ללא הנהגה"

הרעיון של פירוק הרשות הפלסטינית נשמע באחרונה יותר ויותר מכיוון רמאללה, על רקע הקיפאון המדיני המתמשך, כשהמשמעות היא שליטה ישראלית מלאה על חיי הפלסטינים ביהודה ושומרון. בינתיים, סבורים מומחים ישראלים, לא מדובר באפשרות ריאלית - אך אם האיום יתממש יהיו לו השפעת מרחיקות לכת.

 

עריקאת הזהיר: ישראל עוד תהיה הרשות היחידה בין הירדן לים

 

ראש השב"כ לשעבר יעקב פרי העריך בשיחה עם ynet כי הפלסטינים מבקשים להבהיר לישראל כי האופציה קיימת על השולחן, אך אינם מתכוונים לממש את האיום באופן מיידי לנוכח המצב הטוב יחסית

ברשות. "זאת יישות קיימת, עובדת ואפילו מצליחה", הסביר, "היא מצליחה להשליט חוק וסדר בגדה, היא די מקובלת ומוערכת ברוב מדינות העולם ואנחנו רואים את התוצאות באו"ם ובאונסק"ו. הם גם הצליחו לבודד את מדינת ישראל בין אומות העולם". 

 

סגן אלוף (מיל') משה מרזוק, לשעבר היועץ לענייני ערבים במפקדת תיאום הפעולות בשטחים, סבור כי משמעות המהלך היא "עונש חריף לישראל". לדבריו, פירוק הרשות ייאלץ את ישראל לחזור לשליטה ביטחונית מלאה בשטחים, אבל לא רק. גם האחריות לחינוך, לבריאות ולכל תחומי החיים האחרים תוטל על ישראל: "למעשה נחזור לתקופה שלפני הקמת הרשות, תקופת ערפאת".

 

אבו מאזן. "הקהילה הבינלאומית לא תיתן לזה לקרות" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אבו מאזן. "הקהילה הבינלאומית לא תיתן לזה לקרות"(צילום: רויטרס)

 

למצב שכזה יהיו השלכות בינלאומיות קשות. "גם ככה מצבנו לא טוב", הסביר מרזוק, שמשמש היום כעמית מחקר בכיר במכון למדיניות נגד טרור של המרכז הבינתחומי. "אבל מצב כזה, שאין גוף בתווך, חושף אותנו לתמונה של עם כובש מול אוכלוסיה אזרחית ללא הנהגה, מצב רגיש משפטית והסברתית". פרי מוסיף כי "בידינו ובאחריותנו תהיה יישות שעשתה צעד חד-צדדי. אנחנו נמשיך לא להכיר בגוף הזה וזה רק יחריף את העקשנות והקיפאון שיש היום".

 

למהלך תהיה גם השפעה כלכלית מרחיקת לכת, שכן לא מן הנמנע שמדינות אירופה יפסיקו את הסיוע הכלכלי שהן מעבירות כיום לרשות. עם זאת, לדברי מרזוק, פירוק הרשות הוא צעד של "ייאוש אחרון שמשמעותו ויתור על חיים נורמליים שהשיגו הפלסטינים לאזרחים, ויתור על הסכמים והישגים לא מעטים. גם הקהילה הבינלאומית לא תיתן לזה לקרות. זה איום, שלא נראה ריאלי כרגע".

 

לדברי ראש השב"כ לשעבר, לבכירי הרשות הפלסטינית אין כרגע אינטרס בפירוק, אולם "אם לא יתחיל משא ומתן במגמה להגיע להסדר, בעתיד הרחוק זה כן יכול להוות צעד של ייאוש או מחאה מצד הרשות".

 

איסמעיל הנייה. הרשות תפורק, חמאס ימלא את החלל? (צילום: AP) (צילום: AP)
איסמעיל הנייה. הרשות תפורק, חמאס ימלא את החלל?(צילום: AP)

 

פרופסור הלל פריש, חוקר במכון בגין-סאדאת לעניינים אסטרטגיים באוניברסיטת בר-אילן ומומחה לתנועה הלאומית הפלסטינית, הזכיר כי ברמאללה יודעים כי אם הרשות הפלסטינית תפורק, חמאס עלול למלא את החסר. "לכן", אמר, "אני לא חושב שזה ריאלי אלא שמדובר באמצעי סחיטה להביא לפירוק המאחזים, ולהתחייבות אמריקנית למה שדי קורה בשטח - עצירת הבנייה ביהודה ושומרון".

 

"לא תהיה קריסת מערכות"

פרופסור פריש ציין גם כי "אין תקדים בהיסטוריה של גורם פוליטי בתולדות האנושות שוויתר על שלושה מיליארד דולר - שלטון עם הכנסה כמעט מובטחת כזו, מה עוד שגורלם של מאות אלפי משפחות תלויות בו".

 

אבל אם בכל זאת המהלך ייצא לפועל, פרופסור פריש סבור כי לא מדובר בסוף העולם. "יש מנהל אזרחי שקיים עד היום ולפני הרשות ניהל את העניינים", הסביר, "יש לו קשרים ברמה המוניציפאלית בשטחי

הרשות והוא ינסה לבנות שלטון מקומי טכנוקרטי בו התשתית המוניציפאלית תיגזר מהתשתית הפלסטינית. אנשי הגדה מאוד מוכשרים בזה, זה היה המודל בשנות ה-80, בתקופת האינתיפאדה, ואני לא חושב שתהייה קריסת מערכות".

 

לדברי פרופסור פריש, מבחינה פוליטית המצב עלול דווקא להוביל להקלה בלחץ על ישראל, שכן "לא תהיה אפשרות למימוש פיתרון כל עוד אין שלטון פלסטיני". מבחינה ביטחונית, מאידך, השקט של השנים האחרונות עלול להתחלף במתיחות בהיעדרם של מנגנוני הביטחון של הרשות. 

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יעקב פרי. "צעד של ייאוש או מחאה"
צילום: רועי גזית
"לא נראה ריאלי". מרזוק
מומלצים